Informatii articole

ARTICOLE

 

O prezentare de succes: pregatire si magie prin cuvinte

Categorie: Articole > Ghid promovare si comunicare
publicat: 28.03.2010

 

Mark Twain spunea ca exista doua categorii de persoane care se adreseaza publicului: cei care se tem si cei care sunt mincinosi. Intre cele doua categorii, evident ca prima este preferabila celeilalte.


Se poate constata ca chiar si cei care adora sa vorbeasca in public pot avea momente in care se tem sa se adreseze celorlalti. Sunt momentele de inceput si nu numai, in care toti ochii sunt atintiti asupra vorbitorului, iar linistea din sala este primul semn ca auditoriul este dispus sa asculte.

 

Este momentul in care, inevitabil, fiecare vorbitor se intreaba daca ceea ce va spune coincide cu asteptarile publicului. Pe de alta parte, este momentul in care si cei prezenti in sala se intreaba care va fi prima replica si daca aceasta, esentiala pentru modul in care se va derula prezentarea sau discursul, ii va prinde.

 

Totodata, este si momentul in care se creeaza legatura dintre auditoriu si vorbitor.

 

Cum va puteti stapani emotiile, ca sustinator al unui discurs sau ca trainer, intr-un astfel de moment?

 

De-a lungul timpului s-au „prescris" fel de fel de retete ale „succesului" pentru traineri si pentru cei se adreseaza publicului, s-au impartit si s-au impartasit experiente. Toate au in comun cateva aspecte practice.

 

Totul incepe cu o pregatire temeinica si cu un plan bine conceput referitor la sustinerile care vor fi facute. In acest context, este foarte important ca si cel care se va adresa publicului sa cunosca ce doreste acesta sa auda. Repetarea discursului, a planului, anticiparea eventualelor intrebari sau probleme care pot aparea, dar si acceptarea aparitiei unor situatii neprevazute sunt, la randul lor, importante.

 

Urmatorul pas este abordarea unei atitudini transparente, sustinerea unui discurs sincer, documentat in care sa fie atinse temele care se doresc a fi cunoscute.

 

Pentru ca acest pas sa fie realizat, este foarte importanta controlarea respiratiei, a tonului, a debitului vorbirii. O buna strategie este familiarizarea cu publicul, concentrarea asupra unor persoane disponibile pentru a asculta, crearea unei punti de comunicare cu acestea si, pe parcurs, atragerea in acest cerc si a celorlalti.

 

Transferul emotiilor catre un obiect (de exemplu un pix, un dosar) sau lansarea unei intrebari catre public inainte de inceperea discursului sunt, de asemenea, strategii care pot fi aplicate pentru stapanirea emotiilor de inceput.

 

Pana la urma, orice iesire in public, orice prezentare publica reprezinta asumarea unui risc care poate fi anihilat prin captarea atentiei publicului.

 

Specialistii in comunicare recomanda identificarea unei prezentari publice cu spunerea unei povesti. Asadar, „imbracati" intr-o forma atractiva ceea ce doriti sa comunicati si creati magie prin cuvinte.

 

Fiti practici si evitati discursurile terne, anoste, plictisitoare. Desi timpul prezentarii se poate scurge mult mai convenabil si mai lipsit de neprevazuturi prin apelarea la citirea suportului de curs, a unui material printat dinainte sau printr-o prezentare Power Point, nu trebuie sa uitati ca oamenii au venit sa va asculte si isi doresc sa comunice. Nu va cramponati in teama ca veti face greseli. Oricum, sunteti cel care cunoaste cel mai bine, dintre cei prezenti in sala, subiectele care se discuta. Asadar, relatati, povestiti, acceptati dialogul, intrebarile, comunicarea, lansati teme de discutie si admiteti sincer atunci cand sunt abordate probleme care nu va sunt cunoscute.

 

Incercati sa le cunoasteti prin intermediul celor prezenti in sala, pentru ca, pana la urma, totul este un schimb de experienta. Asadar, concentrati-va asupra ideii de succes, nu de esec. Fiti dirijorul, cel care tine bagheta discursului.

 

Nu uitati, nu puteti castiga, daca nu va lasati antrenat in acest joc din care toata lumea are numai de castigat!

 

Echipa Promoafaceri

 



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book Cum să creezi o pagină de destinație de top pentru produsele sau serviciile tale
book Importanța promovării online a produselor pentru succesul afacerilor
book 20 reguli esențiale pentru o promovare eficientă a site-ului prin intermediul comunicatelor de presă
book 5 pasi pentru a alege firma perfecta de SEO
book Costuri, modalitati de promovare online a serviciilor si produselor
book Cum sa evitam fracturarea limbii romane prin optimizarea SEO
book Promovarea prin comunicate de presa, stiri si articole: de ce si cum trebuie sa profite firmele
book Promovarea in mediul online: usoara si nu prea. Ce ar trebui sa stie firmele?
book De ce este necesara prezenta managerului de marketing la standul expozitional?
book Supararea organizatiilor: de ce unele comunicate de presa ajung stiri, iar altele nu
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online