Informatii articole

ARTICOLE

 

Aveti intrebari privind legea salarizarii? Promoafaceri a gasit raspunsuri la Ministerul Muncii


Categorie : Articole > Administratie, institutii publice
publicat pe : 09.03.2010

 

Aplicarea Legii 330/2009 privind salarizarea unitara pentru bugetari a ridicat, in ultimele luni, numeroase intrebari si probleme. Modificarile aduse prin numeroase ordonante de urgenta, eliminarea unor sporuri, reducerea salariilor si pericolul disponibilizarilor accentueaza si mai mult starea de incertitudine.

 

Ministerul Muncii a promis partenerilor sociali ca va elabora un ghid unde va raspunde tuturor neclaritatilor. Pana cand acest document va fi intocmit, reprezentantii Ministerului Muncii au selectat cateva dintre intrebari la care au raspuns punctual.

 

Promoafaceri a selectat cateva dintre aceste intrebari adresate Ministerului Muncii si va ofera si raspunsurile institutiei.

 

1. Cum se face majorarea salariilor mai mici de 705 lei/luna?

 

Ministerul Muncii: "In anul 2010, majorarea salariilor se va face conform prevederilor Art. 7 din O.U.G. nr.1/2010, numai pentru cele care au un nivel mai mic de 705 lei/luna si numai daca in mod cumulat cu sporurile si indemnizatiile acordate nu este depasita aceasta valoare".

 

2. Se pot majora drepturile salariale in cursul anului 2010 in urmatoarele situatii: terminarea perioadei de debut, promovarea in grad profesional, in clasa, in functie, avansare in treapta de salarizare, trecerea intr-o transa de vechime superioara?

 

Ministerul Muncii: "Da, cu respectarea prevederilor din Legea-cadru, dupa caz, a celor din Legea nr. 188/1999 si a prevederilor O.G. nr. 6/2007".

 

3. Modul de acordare a primelor de vacanta

 

Ministerul Muncii: "Se acorda, cu respectarea prevederilor O.G. nr. 6/2007, luandu-se in calcul salariul de baza determinat pentru anul 2010. Prima de vacanta se acorda numai categoriilor de personal care beneficiau de acest drept in baza legii".

 

4. Modul de acordare a drepturilor stabilite prin contracte colective de munca neprevazute de Legea cadru nr. 330/2009 dar castigate in instanta sau care se afla in Codul Muncii

 

Ministerul Muncii: "La art.1, alin.2 din Legea-cadru nr.330/2009 se prevede ca, de la data intrarii in vigoare a legii, drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar sunt si raman in mod exclusiv cele prevazute de aceasta lege. Avand in vedere si prevederile art.10 din O.U.G. nr.1/2010, consideram ca drepturile stabilite prin contracte colective de munca care erau prevazute de legislatia de salarizare specifica categoriei respective de personal si care nu se mai regasesc in Legea-cadru nr.330/2009 pot fi acordate sub forma sumei compensatorii cu caracter tranzitoriu prevazute la art.6, alin.(1) din O.U.G. nr.1/2010, numai persoanelor care beneficiau de acestea la 31 decembrie 2009. Hotararile definitive si irevocabile au caracter obligatoriu. In functie de natura drepturilor recunoscute de acestea este necesar ca ordonatorul de credite sa solicite si punctul de vedere al Ministerului Justitiei, ca organ de specialitate al administratiei centrale, cu atributii in domeniu".

 

5. Cum se acorda salariul de merit ?

 

Ministerul Muncii: "Conform O.U.G. nr.1/2010 Art.5 (4) salariile de merit stabilite in anul 2009 pe o perioada care se intinde si in anul 2010 se introduc in salariul de baza pana la expirarea perioadei pentru care au fost acordate. Dupa aceasta perioada, se recalculeaza in mod corespunzator salariul de baza si celelalte sporuri calculate la acesta. Incepand cu anul 2010, acest drept nu se mai stabileste".

 

6. Cum se acorda sporul pentru conditii vatamatoare pentru functionari publici in 2010 ?

 

Ministerul Muncii: "Sporul pentru conditii periculoase sau vatamatoare de pana 15% din salariul de baza se acorda in conditiile prevazute la Art. 9 din Anexa III din Legea-cadru. Avand in vedere ca, potrivit prevederilor art.6, alin.(3) si art.7 din O.U.G. nr.1/2010, in anul 2010 nu pot fi majorate decat salariile (salariile de baza cumulate cu sporuri si indemnizatii) cu un nivel mai mic de 705 lei, se impune ca acest spor sa se acorde in acelasi cuantum si numai in cazul in care personalul a beneficiat de acesta la 31 decembrie 2009, in masura in care isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii".

 

7. In anul 2010 se acorda indemnizatiile de periculozitate si pentru hrana acordate salvatorilor montani in baza art. 19 din HG 77/2003 pot fi acordate si in anul 2010?

 

Ministerul Muncii: "Indemnizatia de periculozitate acordata personalului din cadrul Serviciului Public Salvamont, care nu se mai regaseste in Legea cadru nr.330/2009, va fi acordat personalului care a beneficiat de acesta in luna decembrie 2009 ca suma compensatorie, in masura in care activitatea se desfasoara in aceleasi conditii (ca timp de lucru). Indemnizatia pentru hrana nu face obiectul Legii-cadru nr.330/2009".

 

8. Modul de acordare a sporului de noapte

 

Ministerul Muncii: "Acordarea sporului de noapte este reglementata de Art. 4 din Anexa II din Legea-cadru, acest spor fiind inclus in cuantumul sumei sporurilor care nu pot depasi limita de 30% din salariul de baza".

 

9. Sporurile care au fost obtinute de autoritatile publice prin sentinte judecatoresti pot fi acordate si in cadrul autoritatilor care nu detin astfel de sentinte?

 

Ministerul Muncii: "Sporurile obtinute prin sentinte judecatoresti definitive si irevocabile nu pot, in nici un caz, sa fie extinse la alte autoritati publice. In functie de natura drepturilor recunoscute de acestea este necesar punctul de vedere al Ministerului Justitiei, ca organ de specialitate al administratiei centrale, cu atributii in domeniu".

 

10 . Modul de acordare a unor sporuri sau indemnizatii salariale neprevazute in Legea-cadru dar reglementate de acte normative ramase in vigoare: spor de audit, indemnizatia de frontiera, spor de izolare, spor de complexitate a muncii.

 

Ministerul Muncii: "In masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii, sporurile si indemnizatiile salariale neprevazute in Legea cadru dar reglementate de acte normative ramase in vigoare vor fi acordate ca sume compensatorii cu caracter tranzitoriu, conform prevederilor Art. 6 din O.U.G. nr.1/2010".

 

11. Acordarea de salarii de baza mai mari cu pana 75% pentru personalul care gestioneaza fonduri comunitare, conform Legii nr.490/2004.

 

Ministerul Muncii: "In salariul de baza stabilit la 1.01.2010 va fi cuprinsa si suma aferenta majorarii cu pana la 75%, de care persoana a beneficiat in decembrie 2009. In cazul in care, ca urmare a evaluarii, procentul se va modifica, salariul de baza se va recalcula corespunzator lunii decembrie 2009, recalculandu-se si celelalte drepturi salariale care decurg din acesta".

 

12. Acordarea sporului pentru titlul stiintific de doctor

 

Ministerul Muncii: "Personalului care a beneficiat de sporul pentru titlul stiintific de doctor in luna decembrie 2009 i se acorda, conform prevederilor art. 6 alin. (1) din O.U.G. nr. 1/2010, o suma compensatorie cu caracter tranzitoriu care sa acopere si suma aferenta acestui spor, avuta in luna decembrie. Aceasta suma se include in salariul de baza, solda/salariul functiei de baza sau indemnizatia lunara de incadrare, dupa caz, dar nu este luata in calcul la determinarea altor drepturi de natura salariala care se stabilesc in functie de acestea".

 

13. Acordare spor de manager public

 

Ministerul Muncii: "Suma aferenta sporului de manager public de care au beneficiat managerii publici, potrivit legii, in luna decembrie 2009, va fi inclusa in suma compensatorie cu caracter tranzitoriu, potrivit prevederilor Art. 6 din O.U.G. nr.1/2010, care se va include in salariul de baza, cu pastrarea cuantumului din luna decembrie 2009 aferent acestui spor".

 

14. Cum se aplica prevederile art. 7 si 8 din Anexa I la Legea-cadru: fiecare ordonator principal de credite va elabora un act normativ privind stabilirea concreta a criteriilor de evaluare a performantelor profesionale individuale pentru functiile de personal civil contractual comune in cazul avansarii sau ocuparii unui post vacant sau MMFPS are in vedere initierea unui proiect de hotarare de Guvern in acest sens?

 

Ministerul Muncii: "Art. 7 din Anexa I la Legea- cadru nr. 330/2009 prevede ca fiecare ordonator principal de credite, pe baza de regulament, sa-si stabileasca criteriile de ocupare, promovare si evaluare a posturilor, in functie de cerintele specifice fiecarui post. In vederea asigurarii unui caracter general si unitar al ocuparii, promovarii si evaluarii personalului contractual, MMFPS va initia un proiect de act normativ in perioada urmatoare".

 

15. In salariul de baza soferii beneficiaza de sporul de confidentialitate?

 

Ministerul Muncii: "Suma aferenta sporului de confidentialitate de care au beneficiat soferii, potrivit legii, in luna decembrie 2009, va fi inclusa in suma compensatorie".

 

16. In Legea-cadru art.21 se prevede acordarea unui spor de 15% din salariul de baza brut pentru personalul incadrat in gradul I de invaliditate?

 

Ministerul Muncii: "Potrivit Art. 21 din Legea-cadru, pentru activitatea desfasurata de nevazatorii cu handicap accentuat in cadrul programului de lucru se acorda un spor de 15% din salariul de baza. La elaborarea Legii-cadru nu s-a avut in vedere acordarea acestui spor numai anumitor categorii de nevazatori. In concluzie, apreciem ca pentru activitatea desfasurata in cadrul programului de lucru beneficiaza de sporul de 15% din salariul de baza atat nevazatorii cu handicap grav, cat si nevazatorii cu handicap accentuat".

 

17. Perioada de suspendare pentru cresterea copilului se ia in calcul la stabilirea transei de vechime in munca?

 

Ministerul Muncii: "Da, potrivit Art. 17 alin. (2) din Legea-cadru nr. 330/2009".

 

Echipa Promoafaceri

 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Viziteaza obiectivele turistice din Ilfov, la bordul masinii companiei de inchirieri auto din Otopeni
book Cum alegi blugii pentru barbati?
book De ce este important managementul de proiect?
book Cum te ajuta un curs de marketing online oferit de Traininguri Specializate?
book Avantajele ferestrelor din lemn stratificat
book Cum găsești îmbrăcăminte pentru persoane plinute?
book Obiecte promotionale pentru o promovare eficiența a afacerii tale
book Unde se gaseste de cumparat cafea ieftina?
book Executor judecatoresc la dispozitia ta cu Birou Executor Judecatoresc Danciu Gheorghe – Radu!
book Rulouri exterioare – executie, montaj, intretinere - asigurate de R&C Roll Mobile
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online