Informatii articole

ARTICOLE

 

Care sunt bugetarii care raman pe drumuri in 2010: cifre si domenii


Categorie : Articole > Administratie, institutii publice
publicat pe : 14.02.2010

 

Premierul Emil Boc le-a cerut ministrilor sa nu mai avanseze cifre privind somajul, ministrul Finantelor Sebastian Vladescu evita sa reia cifra de 100.000 de disponibilizari in sectorul bugetar lansata in urma cu o luna, iar reprezentantii FMI au previziuni de zece ori mai sumbre.

 

Daca in sectorul privat, cifrele sunt atat de mari, incat niciun ministru care ar trebui sa protejeze mediul de afaceri nu indrazneste sa mai faca vreun comentariu, in sectorul bugetar, lucrurile par a fi deja batute in cuie sau, mai bine zis, in acte normative.

 

Ultimele disponibilizari anuntate vizeaza personalul din domeniul sanitar. Aproape 2.500 de angajati, printre care doctori din diverse unitat medico-sociale si de invatamant, din asistenta medicala comunitara si mediatori sanitari romi, ar putea fi disponibilizati, doreste Ministerul Sanatatii.

 

Si asta, in conditiile in care, la putin timp de la investirea sa in functie, ministrul Attila Cseke spunea ca niciun medic sau asistent nu va fi disponibilizat, iar concedierile vor viza, eventual, personalul administrativ, dar numai după o evaluare serioasă a activităţii. In plus, ministrul spunea atunci ca personalul medical este insuficient.

 

Si totusi, cifrele in acest domeniu sunt urmatoarele. In unitatile medico-sociale se estimeaza o posibila reducere a numarului de personal comparativ cu anul precedent cu 616 persoane (24 de medici, 152 asistenti medicali, 118 personal auxiliar, 57 personal Tesa şi personal de conducere, precum şi 265 muncitori si personal deservire). Din cabinetele medicale din unitatile de invatamant este de asteptat ca 1.776 de persoane (160 medici si 1.616 asistenti medicali) sa-si piarda locul de munca. De asemenea, vom avea cu 32 mai putini asistenti comunitari, cu 69 mai putin mediatori sanitari romi.

 

In administratia locala, sunt prevazute disponibilizari pentru un numar de 17.000 de persoane, criteriile fiind clare: angajatii apropiati in prag de pensionare si cei fara copii.

 

Si companiile controlate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, respectiv CNH, SNLO, Termoelectrica si ai Complexurilor Energetice Turceni si Rovinari vor fi afectate de disponibilizari, astfel ca 2.650 de salariati vor ramane pe drumuri. Astfel, din cadrul Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petroşani vor pleca 1.600 de angajati, de la Societatea Natională a Lignitulu Oltenia (SNLO) - 300, din Termoelectrica şi filialele sale - 300, din Complexul Energetic Turceni - 250, iar din Complexul Energetic Rovinari - 200 de salariati.

 

Nici sectorul feroviar nu va scapa de masurile Guvernului in scopul eficientizarii economiei. Un numar de 10.342 de salariati provenind de la 13 companii vor fi someri, cele mai importante disponibilizari fiind facute la CFR Marfa (6.700), la CFR Calatori (1.032) si SC Intretinere si Reparaţii Vagoane (800).

 

In domeniul asistentei sociale, Guvernul a decis deja să reducă numarul posturilor cu aproximativ 3.000, în urma aplicării standardelor de cost.

 

In domeniul invatamantului preuniversitar, in 2010, numarul posturilor va fi mai mic cu 15.000.

 

Urmeaza pe listele de disponibilizari sectoare precum textile, metalurgie, petrochimie sau constructii de masini, dar aici nu au fost avansate sau stabilite inca cifre.

 

La jumatatea lunii ianuarie, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu a anuntat ca exista un program pentru circa 100.000 de disponibilizari care va fi aplicat de institutile din sectorul bugetar. Sindicatele au replicat spunand ca cifra rezulta din calcule contabile. Au fost controverse, discutii, negocieri, proteste.

 

Premierul Emil Boc si-a certat indirect membrii Cabinetului, spunand ca lansarea cifrei de 100.000 bugetari concediati a fost un inceput gresit de mandat al "unor ministri". Cu doua zile inainte, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu Romania, Jeffrey Franks sustinea ca somajul va continua sa creasca pana la jumatatea acestui an si va ajunge la cifra de un milion de persoane.

 

Dincolo de aceste cifre, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Silviu Bian, a dat asigurari ca, indiferent de numarul somerilor, toata lumea va fi platita.

 

Echipa Promoafaceri

 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Viziteaza obiectivele turistice din Ilfov, la bordul masinii companiei de inchirieri auto din Otopeni
book Cum alegi blugii pentru barbati?
book De ce este important managementul de proiect?
book Cum te ajuta un curs de marketing online oferit de Traininguri Specializate?
book Avantajele ferestrelor din lemn stratificat
book Cum găsești îmbrăcăminte pentru persoane plinute?
book Obiecte promotionale pentru o promovare eficiența a afacerii tale
book Unde se gaseste de cumparat cafea ieftina?
book Executor judecatoresc la dispozitia ta cu Birou Executor Judecatoresc Danciu Gheorghe – Radu!
book Rulouri exterioare – executie, montaj, intretinere - asigurate de R&C Roll Mobile
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online