Informatii articole

ARTICOLE

 

Guvernul s-a angajat fata de FMI la o politica fiscala dura. Cititi ce a promis


Guvernul s-a angajat fata de FMI la o politica fiscala dura. Cititi ce a promisCategorie : Articole > Administratie, institutii publice
publicat pe : 18.11.2010

Fond de salarii limitat, reducerea numarului de bugetari, impozitarea averilor mari, reducerea numarului de internari in spitale sau modificarea OUG 50/2010 privind creditele populatiei in sensul neaplicarii contractelor in derulare sunt cateva dintre angajamentele luate de Guvern fata de FMI.

 

Acestea sunt prevazute in scrisoarea suplimentara convenita cu FMI dupa incheierea misiunii de evaluare a acordului, din octombrie-noiembrie.

 

1. Politica de reducere a personalului din sectorul public va continua si in 2011, la finalul anului 2010, numarul angajatilor in sectorul bugetar trebuind sa sa coboare la 1,29 milioane.

 

2. Deficitul bugetar in 2012 va fi redus la 3% din PIB, cu impunerea de restrictii in zona de cheltuieli si cu posibilitatea de a lua si alte mauri suplimentare.

"Pentru 2012, ne propunem sa reducem deficitul la 3% din PIB. Aceasta va necesita in continuare restrangeri de cheltuieli, inclusiv la salarii si bonusuri, si poate necesita masuri suplimentare", s-a angajat Guvernul.

 

3. Fondul de salarii va fi limitat anul viitor la 39 miliarde lei, exluzand contributiile militarilor (1,6 miliarde lei). De asemenea, se vor limita in continuare angajarile la un functionar pentru sapte posturi eliberate.

 

4. Ordonanta de Urgenta 50/2010 privind creditele populatiei va fi modificata astfel incat sa asigure transparenta dar si stabilitate financiara, aceasta fiind de altfel, una dintre cele 5 preconditii pentru eliberarea urmatoarei transe.

Guvernul s-a angajat fata de FMI ca modificarea ordonantei sa nu se aplice contractelor in derulare.

 

5. Guvernul va introduce masuri compensatorii in cazul in care strategia fiscala pentru perioada urmatoare nu poate fi aplicata din cauza unor impedimente de ordin judiciar.

 

6. Stimulentele destinate bugetarilor vor fi calculate ca un plafon maximal, nu ca un nivel obligatoriu. Ele vor fi acordate, in limita acestui plafon total, strict in raport cu resursele bugetare si doar sub forma de premiere pentru rezultate importante in colectari de taxe.

 

7. Reducerea impozitarii fortei de munca va fi luata in considerare doar daca economia isi va reveni si va crea suficient "spatiu fiscal". Pana atunci, sistemul de impozitare va ramane neschimbat.

 

8. Averile mari ale persoanelor fizice vor fi impozitate, in acest sens urmand sa fie elaborata o ordonanta de urgenta pana la finele lunii decembrie. Criteriul de definire a venitului impozabil va fi extins, astfel incat toate castigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri sa fie taxate.

 

9. Numarul de internari in spitale va fi redus cu 10% raportat la nivelul din acest an, prin contracte anuale incheiate cu unitatile spitalicesti. Vor fi eliminate contractele obligatorii cu spitalele, urmand sa se incheie intelegeri doar cu anumite unitati, pe baze de concurenta.

 

10. Marja de adaos comercial acceptata la achizitiile de medicamente din programul national lista C2 va fi limitata la maxim 1,5% pentru achizitii cu amanuntul si la cel mult 4% pentru en-gros.

Din lista C2 fac parte medicamente utilizate in tratarea cancerului, diabetului, HIV/SIDA, TBC.

 

11. Sistemul de plata al medicilor de familie va fi modificat, astfel incat acestia sa primeasca 50% pentru plata per capita (fata de 70% in prezent) - raportarea la numarul de pacienti inscrisi pe liste, in favoarea platii per serviciu (limitata in prezent la 30%) - raportarea la numarul de consultatii acordate efectiv.

Plata per capita se refera la plata pe numar de persoane inscrise pe lista indiferent daca acestea vin la medic sau nu.

 

12. Unitatea de Management a proiectelor UE va trece de la Finante in subordinea premierului, cu autoritatea de a lua masuri in ministere pentru accelerarea absorbtiei.

Guvernul s-a angajat sa acorde prioritate cofinantarii proiectelor UE atunci cand lanseaza noi investitii, sa prioritizeze actualul portofoliu de proiecte astfel incat sa fie sustinute in principal acele investitii pentru care pot fi asigurate fonduri si sa evalueze gradul de bancabilitate al proiectelor contractate de firme private.

 

13. Pragul cifrei de afaceri sau a veniturilor peste care firmele sunt obligate sa se inregistreze si sa plateasca TVA va fi crescut de la 35.000 de euro la 50.000 de euro, Guvernul urmand sa ceara acest lucru Consiliului de Ministri ai Uniunii Europene pentru aprobare.

 

14. Ministerul Finantelor Publice va lansa prima emisiune in euro din programul de finantare externa pe termen mediu (Medium Term Notes - MTN) la finele acestui an sau inceputul lui 2011.

 

Echipa Promoafaceri.com


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Viziteaza obiectivele turistice din Ilfov, la bordul masinii companiei de inchirieri auto din Otopeni
book Cum alegi blugii pentru barbati?
book De ce este important managementul de proiect?
book Cum te ajuta un curs de marketing online oferit de Traininguri Specializate?
book Avantajele ferestrelor din lemn stratificat
book Cum găsești îmbrăcăminte pentru persoane plinute?
book Obiecte promotionale pentru o promovare eficiența a afacerii tale
book Unde se gaseste de cumparat cafea ieftina?
book Executor judecatoresc la dispozitia ta cu Birou Executor Judecatoresc Danciu Gheorghe – Radu!
book Rulouri exterioare – executie, montaj, intretinere - asigurate de R&C Roll Mobile
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online