Informatii articole

ARTICOLE

 

Legea 52/2003, o ecuatie in care "cine", "ce" si "ce conteaza" sunt eterne necunoscute


Categorie : Articole > Administratie, institutii publice
publicat pe : 15.02.2010

Legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica reprezinta paravanul dupa care se ascund autoritatile din Romania atunci cand mimeaza dezbaterea publica a proiectelor de acte normative. Acestea ajung sa fie adoptate fara a se face publice, intr-un final, parerile celor care au fost "pro" sau "contra" documentelor.

 

Reglementarile in acest sens sunt putine si nu puncteaza importanta feed-back-ului in procesul de consultare publica. Articolul 3 din Legea 52 defineste obligatia de transparenta ca fiind "obligatia autoritatilor administratiei publice de a informa si de a supune dezbaterii publice proiectele de acte normative, de a permite accesul la luarea deciziilor administrative si la minutele sedintelor publice". Articolul 6 din lege prevede ca "la publicarea anuntului autoritatea administratiei publice va stabili o perioada de cel putin 10 zile pentru a primi in scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice". Problemele se rezolva in justitie, pe calea contenciosului administrativ.

 

Academia de Advocay a dat publicitatii, in noiembrie 2009 rezultatele "Studiului privind existenta sau nu a unor proceduri minimale de consultare publica la nivelul administratiei publice centrale si locale din Romania". Cercetarea a stabilit ca sunt inca autoritati publice care nu dau importanta prevederilor Legii 52/2003, nu constientizeaza spiritul acestui act normativ, putine dintre ele stimuland implicarea cetatenilor in procesul decizional. De asemenea, nu exista o centralizare a opiniilor, nu sunt oferite argumente privind respingerea unora dintre acestea si nici nu exista un raport care sa insoteasca in final, dupa adoptare, actul normativ.

 

De trei ani suntem o tara europeana, dar experienta UE in domeniul transparentei decizionale nu a fost folosita si, probabil nici inteleasa. Site-urile institutiilor publice abunda in proiecte de acte normative supuse dezbaterii publice, dar opiniile sunt centralizate intern si unilateral. In domeniul transparentei decizionale, Comisia Europeana a stabilit in comunicarea "Towards a reinforced culture of consultation and dialogue - General principles and minimum standards for consultation of interested parties by the Commission", principiile generale fundamentale pentru consultarile publice, respectiv participarea, deschiderea, responsabilitatea, eficacitatea, coerenta.

 

Comisia Europeana arata in acest raport ca procesul de consultare trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: continutul subiectului supus dezbaterii publice sa aiba un continut clar, grupurile tinta sa fie bine definite, termenele limite pentru participare sa fie de cel minim opt saptamani, publicitatea sa fie adecvata si intensa, iar participarea si feed-back-ul catre participanti sa fie recunoscute. 

 

"Fara a exclude alte unelte, instrumente si canale de comunicare, consultarile publice deschise trebuie publicate pe Internet si trebuie anuntate prin punctul unic de acces la consultarile publice europene reprezentat de portalul Your Voice in Europe. Majoritatea politicilor publice care au impact asupra unui singur sector de activitate sunt postate pe paginile proprii ale departamentelor relevante ale Comisiei Europene, cu link la punctul unic de acces Your Voice in Europe", se arata in raportul CE in materia transparentei decizionale.

 

Rezultatele consultarilor publice deschise trebuie sa fie publicate pe web site-ul initiatorului, cu link la punctul unic de acces la consultarile publice. Contributiile la consultarile publice deschise vor trebui facute publice pe portalul punctului unic de acces la sistemul de consultari publice, mai arata practica UE.

 

"Rezultatele tuturor formelor de consultare trebuie, in masura posibilitatilor, sa fie supuse scrutinului public pe punctul unic de acces de pe Internet. Comisia va oferi feed-back adecvat participantilor care au raspuns la solicitarea de a depune contributii scrise, precum si publicului larg. Feed-back-ul va fi oferit in memorandurile explicative care insotesc propunerile legislative, in comunicarile care urmeaza unui proces de consultare publica si in rapoartele de evaluare a impactului legislatiei si politicilor publice europene", potrivit Uniunii Europene.

 

De ce a stabilit UE aceste practici? In raport, expertii europeni au concluzionat ca cetatenii, adica cei afectati direct de implementarea diverselor politici europene pot sa-si prezinte opiniile, chiar si sub protectia anonimatului, "pentru a le oferi decidentilor date utile in monitorizarea impactului politicilor publice". In acest fel se pot obtine date utile, valoroase de la cetateni, fiind un instrument eficient si valorors de comunicare. Uniunea precizeaza si care este scopul reformarii institutiilor europene in sensul intaririi practicilor lor democratice: recastigarea increderii cetatenilor europeni.

 

Ultimele rezultate ale sondajelor realizate in Romania referitoare la increderea cetatenilor in institutiile statului nu sunt deloc incurajatoare, iar vocea societatii civile este atat de mica, incat reformarea este o lupta cu sanse mici de reusita.

 

Echipa Promoafaceri


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Viziteaza obiectivele turistice din Ilfov, la bordul masinii companiei de inchirieri auto din Otopeni
book Cum alegi blugii pentru barbati?
book De ce este important managementul de proiect?
book Cum te ajuta un curs de marketing online oferit de Traininguri Specializate?
book Avantajele ferestrelor din lemn stratificat
book Cum găsești îmbrăcăminte pentru persoane plinute?
book Obiecte promotionale pentru o promovare eficiența a afacerii tale
book Unde se gaseste de cumparat cafea ieftina?
book Executor judecatoresc la dispozitia ta cu Birou Executor Judecatoresc Danciu Gheorghe – Radu!
book Rulouri exterioare – executie, montaj, intretinere - asigurate de R&C Roll Mobile
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online