Informatii articole

ARTICOLE

 

MDRT cere 5,1 mil.lei pentru 32 de proiecte finantate PHARE, nefinalizate din cauza "unor sincope"


MDRT cere 5,1 mil.lei pentru 32 de proiecte finantate PHARE, nefinalizate din cauza "unor sincope"Categorie : Articole > Administratie, institutii publice
publicat pe : 14.04.2010

 

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) solicita alocarea a 5,1 milioane de lei pentru finalizarea unor lucrari de infrastructura la 32 de obiective pentru care s-a primit finantare europeana, dar care nu au fost terminate la timp, din cauza "unor sincope".


Banii sunt necesari pentru finalizarea supervizarii lucrarilor aferente celor 32 obiective de investitii finantate prin programe PHARE in 2005 si 2006, respectiv pentru continuarea "Sub-programului de asistenta tehnica pentru supervizarea lucrarilor de infrastructura aferente proiectelor finantate din Programul PHARE Coeziune Economica si Sociala", care se va inchide din punct de vedere financiar in 31 decembrie 2011.

 

Daca bugetul nu va fi suplimentat, in calitate de autoritate contractanta, MDRT va fi supus urmatoarelor riscuri: lucrarile vor fi suspendate in perioada in care nu exista inginer/diriginte de santier, constructorii vor avea dreptul sa ceara extinderea perioadei de finalizare a lucrarilor si costuri aditionale, va fi periclitata buna implementare si finalizare a celor 32 contracte de lucrari finantate european cu 202.340.993,29 euro, implicit fiind diminuat gradul de absorbtie a fondurilor de catre Romania.

 

Prin Programul National PHARE 2005 au fost finantate 16 proiecte de lucrari in cadrul componentei de infrastructura regionala, iar prin Pogramul National PHARE 2006, alte 17 proiecte. Potrivit MDRT, acestea "acopera un spectru larg de investitii de la reabilitarea infrastructurii de afaceri, pana la reabilitarea de drumuri judetene, reabilitarea unor foste situri puternic industrializate, precum si dezvoltarea potentialului turistic al unor zone".

 

Cele 33 contracte de lucrari au fost supervizate din punct de vedere tehnic de firme de consultanta specializate, cu care MDRT a semnat trei contracte de servicii.

 

Primul, referitor la supervizarea pentru patru proiecte, a fost semnat in 6 martie 2007 si a expirat in 6 februarie 2010. Dintre cele patru contracte de lucrari supervizate de firma de consultanta, unul a fost reziliat de MDRT. Pentru cele trei contracte de lucrari ramase, serviciile de supervizare sunt asigurate temporar de personalul Agentiilor de Dezvoltare Regionala Vest si Sud Muntenia, dar situatia este dificila, ajungandu-se la suspendarea lucarilor, din cauza lipsei expertilor specializati.

 

Prin urmare, se impune lansarea in regim de urgenta a unei licitatii publice deschise in vederea semnarii unui nou contract pentru asigurarii serviciilor de supervizare a celor trei contracte de lucrari, arata ministerul.

 

Cel de-al doilea contract, referitor la supervizarea pentru 10 proiecte, a fost semnat in 27 noiembrie 2007 si expira in 30 noiembrie 2010.

 

Cel de-al treilea contract, referitor la supervizarea pentru 19 proiecte, a fost semnat in 30 ianuarie 2008 si expira in 30 noiembrie 2010.

 

"Pe parcursul implementarii contractelor de lucrari, supervizate in cadrul celor trei contracte de servicii mentionate mai sus, au intervenit anumite sincope ce nu pot fi atribuite, in mod direct, constructorilor", arata MDRT, in nota de fundamentare a proiectului de hotarare pentru modificarea HG 1.909/2006 privind finantarea din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei a subprogramului multianual "Asistenta tehnica pentru supervizarea lucrarilor de infrastructura aferente proiectelor finantate din Programul PHARE Coeziune economica si sociala".

 

Luand in calcul motivele care au stat la baza intarzierilor, ministerul a solicitat Comisiei Europene extinderea termenului de executie a celor 16 contracte de lucrari finantate in cadrul Programului National PHARE 2005 Coeziune Economica si Sociala. S-a incheiat un act aditional, iar termenul de executie a fost extins 12 luni, pana la 30 noiembrie 2010. Ulterior semnarii actului aditional, constructorii au solicitat extinderea contractelor de lucrari din motive independente de vointa lor.

 

Probleme similare au fost intampinate si in implementarea proiectelor finantate in cadrul Programului National PHARE 2006, MDRT solicitand in martie 2010 extinderea perioadei de executie. "Intarzierile inregistrate in implementarea proiectelor de lucrari finantate din Programul National PHARE 2005 CES si Programul National PHARE 2006 CES au condus in mod automat la necesitatea prelungirii serviciilor de supervizarea asigurate in cadrul celor trei contracte de servicii mentionate mai sus precum si costuri suplimentare fata de cele prevazute in contractul initial", mai arata MDRT.

 

Astfel, primul contract ar trebui prelungit pana la 31 martie 2011, fiind necesara suplimentarea bugetului cu 700.000 de lei, al doilea ar trebui extins pana la 30 septembrie 2011, fiind necesara suplimentarea bugetului cu 1,9 milioane de lei. Cel de-al treilea contract ar trebui prelungit pana la 30 noiembrie 2011, iar bugetul suplimentat cu 2,5 milioane de lei.

 

"Intrucat regulamentele financiare ale Comisiei Europene nu permit suplimentarea fondurilor PHARE alocate celor trei contracte de servicii finantate din Programele Nationale PHARE 2005 si 2006, se impune continuarea activitatilor de supervizare si finantarea acestor servicii din bugetul propriu al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului", sustine MDRT.

 

Proiectul de hotarare a fost postat pe site-ul institutiei in 9 aprilie, iar observatiile si propunerile au putut fi trimise pana in 12 aprilie.


De mentionat ca zilele de 10 si 11 aprilie au fost de sambata, respectiv de duminica.

 

 

Echipa Promoafaceri

 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Viziteaza obiectivele turistice din Ilfov, la bordul masinii companiei de inchirieri auto din Otopeni
book Cum alegi blugii pentru barbati?
book De ce este important managementul de proiect?
book Cum te ajuta un curs de marketing online oferit de Traininguri Specializate?
book Avantajele ferestrelor din lemn stratificat
book Cum găsești îmbrăcăminte pentru persoane plinute?
book Obiecte promotionale pentru o promovare eficiența a afacerii tale
book Unde se gaseste de cumparat cafea ieftina?
book Executor judecatoresc la dispozitia ta cu Birou Executor Judecatoresc Danciu Gheorghe – Radu!
book Rulouri exterioare – executie, montaj, intretinere - asigurate de R&C Roll Mobile
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online