Informatii articole

ARTICOLE

 

Ne-am pus BEI in cap: Ei ne-au dat 63 mil.euro pentru scoli, noi am facut ce stim, adica fraude


Ne-am pus BEI in cap: Ei ne-au dat 63 mil.euro pentru scoli, noi am facut ce stim, adica fraudeCategorie : Articole > Administratie, institutii publice
publicat pe : 30.09.2010

Proiectul de reabilitare a scolilor din Bucuresti a capatat contur in 2003. Erau necesari 228,2 milioane de euro, iar Primaria Capitalei punea la bataie 116 milioane de euro. Restul de 112,2 milioane de euro a fost asigurat printr-un imprumut acordat de Banca Internationala de Investitii (BEI).

 

Pana in prezent au fost investite 85 de milioane de euro, din care 63 de milioane de euro reprezentau o parte din imprumutul acordat de BEI, iar 22 de milioane de euro proveneau din bugetul municipalitatii.

 

In aprilie 2010, o echipa a Inspectoratului General BEI, impreuna cu OLAF si un expert independent in achizitii, au venit in control sa verifice cum au fost investiti banii. In urma controlului s-a stabilit ca la atribuirea primului contract de lucrari la 11 scoli cuprinse in program contractorul a castigat prin frauda.

 

Respectivul contract fusese atribuit societatii General Construct & Consult, care, insa a lasat scolile in paragina si a abandonat lucrarile. Au fost afectate Liceul de Muzica "George Enescu", Scoala numarul 3 de muzica si arte plastice, Scolile cu clasele I-VIII numerele 7, 87, 93, 109, 110, 173, 189, 206, 311.

 

In mai 2008, Adriean Videanu, in acea perioada primar al Capitalei, spunea ca din pachetul de 11 scoli care avea termen de finalizare in 30 mai 2008 doar una fusese finalizata, la celelalte existand santiere parasite de constructori din lipsa personalului.

 

Contractul a fost reziliat dar atunci cand municipalitatea a vrut sa incaseze garantia depusa de General Construct & Consult la atribuirea lucrarilor, s-a constatat ca scrisoarea de garantie era falsa.

 

In urma negocierilor cu reprezentantii BEI, s-a apelat la o clauza facultativa din contract si s-a decis mentinerea finantarii de catre banca internationala atat pentru proiectul scolilor, cat si pentru celelalte proiecte ale municipalitatii, cu conditia rambursarii anticipate a aproape cinci milioane de euro, care cuprinde si plata dobanzilor si costurile aferente rambursarii.

 

Clauza a fost de altfel, o mana intinsa pe care BEI ne-a acordat-o avand in vedere mersul lucrurilor. Proiectul de hotarare privind aprobarea rambursarii anticipate si voluntare a 4,37 milioane de euro din creditul acordat de BEI a intrat, in 29 septembrie, in discutia Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Consilierii generali au respins in prima faza acest proiect, context in care BEI ar fi avut dreptul sa solicite rambursarea anticipata a intregii sume folosite pana in prezent, in valoare de aproximativ 63 de milioane de euro.

 

Situatia creata nu era deloc usoara avand in vedere ca o asemenea cerere din partea BEI ar fi blocat practic intreg bugetul municipalitatii.

 

In aceste conditii, consilierii generali au decis dupa sedinta ordinara sa se convoace o sedinta speciala in care sa se acorde o noua sansa proiectului privind rambursarea anticipata si voluntara.

 

Proiectul a fost intr-un final votat, astfel ca BEI ne va gira in continuare pentru proiectul prin care 102 scoli din Bucuresti vor avea ocazia sa capete o noua fata. Una reabilitata. Cum va reusi insa Romania reabilitarea dupa aceast nou scandal, ramane de vazut sau de simtit la buzunare.

 

Echipa Promoafaceri.com

 

Foto: www.copilul.ro


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Viziteaza obiectivele turistice din Ilfov, la bordul masinii companiei de inchirieri auto din Otopeni
book Cum alegi blugii pentru barbati?
book De ce este important managementul de proiect?
book Cum te ajuta un curs de marketing online oferit de Traininguri Specializate?
book Avantajele ferestrelor din lemn stratificat
book Cum găsești îmbrăcăminte pentru persoane plinute?
book Obiecte promotionale pentru o promovare eficiența a afacerii tale
book Unde se gaseste de cumparat cafea ieftina?
book Executor judecatoresc la dispozitia ta cu Birou Executor Judecatoresc Danciu Gheorghe – Radu!
book Rulouri exterioare – executie, montaj, intretinere - asigurate de R&C Roll Mobile
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online