Promovare afaceri, publicare comunicate de presa
Promovare firme, servicii si produse prin articole, publicitate online evenimente


![]() |
ARTICOLE |
|
Procedurile operationale sunt ansamblul standardelor si regulilor urmate in cadrul unei institutii bugetare sau a unei entitati publice de tipul spitalelor, scolilor sau primariilor. Rolul acestor proceduri operationale, ce in totalitatea lor intra in categoria controlului intern managerial, este acela de a reglementa si uniformiza intreaga activitate din cadrul institutiilor cu scopul eficientizarii activitatii. Aceste proceduri stabilesc un minim de reguli ce trebuie urmate de catre toate entitatile publice in vederea constituirii unui sistem uniform si coerent ce faciliteaza depistarea rapida a directiilor si zonelor de schimbare.
Obligatia de a implementa aceste proceduri cade pe managementul si functionarii entitatii publice in vederea:
Procedurile operationale au fost introduse in Romania conform ordinului OMFP 946 pe anul 2005 cu scopul alinierii la standardele europene si sunt reactualizate prin ordinul 1649 pe 2011 ce dicteaza introducerea a 25 de noi standarde. Fiecare institutie bugetara in parte are obligatia de a implementa masurile necesare pentru dezvoltarea si reactualizarea sistemului de control intern managerial in functie de legislatia careia i se supune.
Baza legala pentru implementarea procedurilor de control intern managerial in institutiile publice contine 7 ordine dictate de Ministerul Finantelor Publice referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv (1649/2011, 1389/2006, 946/2005, 522/2004, 1679/2003, 1226/2003, 912/2004), o ordonanta guvernamentala si o lege privind completarea si modificarea Ordonantei Guvernamentale 119/1999.
In functie de institutia bugetara, setul acestor proceduri operationale poate diferi in concordanta cu legislatia in vigoare careia aceasta i se supune. Indiferent de tipul de procedura, se dicteaza respectarea unui format standard pentru realizarea documentatiei de control intern managerial dupa cum urmeaza:
Pentru fiecare dintre aceste proceduri operationale in parte, formatul standard, impartit pe sectiuni, se va realiza dupa cum urmeaza:
![]() |
ARTICOLE |
|