Informatii articole

ARTICOLE

 

Proiect ANPC: Veti putea renunta la contractul de credit in 14 zile, fara motive


Categorie : Articole > Administratie, institutii publice
publicat pe : 16.02.2010

Persoanele care doresc sa contracteze un credit vor putea alege varianta potrivita dupa consultarea unui formular standard prin care vor putea compara mai multe oferte si vor putea renunta la credit, in 14 zile, fara a invoca motive.

 

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind contractele de credit pentru consumatori, document prin care se urmareste transpunerea in legislatie a unor prevederi europene de protejare a consumatorilor in contractele de credit.

 

Proiectul de ordonanta de urgenta se aplica contractelor de credit, inclusiv contractelor de credit garantate cu ipoteca sau cu o alta garantie comparabila pentru proprietatea imobiliara sau garantate printr-un drept privind proprietatea imobiliara, precum si contractelor de credit al caror scop il constituie dobandirea sau pastrarea drepturilor de proprietate asupra unui teren sau asupra unei cladiri existente sau proiectate, indiferent de valoarea totala a creditului precum si contractelor de leasing. De asemenea, inititiva legislativa vizeaza protectia consumatorilor privind contractele de credit indiferent de suma ce face obiectul acestora.

 

Proiectul reglementeza informatiile ce trebuie oferite consumatorilor in stadiu precontractual, informatiile ce trebuie incluse in contractele de credit precum si in publicitatea aferenta. Sunt reglementate aspecte referitoare la dobada si la comisioane precum si formula de calcul a dobanzii anuale efective. Astfel, este obligatorie comunicarea catre consumator a informatiilor precontractuale prin intermediul unui formular standardizat.

 

Consumatorii vor primi, inainte de semnarea unui contract de credit, un formular standard care cuprinde informatii care sa le permita acestora sa compare mai multe oferte pentru a putea lua o decizie informata cu privire la eventuala incheiere a unui contract de credit, se arata in proiectul ANPC. Consumatorii vor avea dreptul de a rambursa anticipat creditul.

 

Proiectul stabileste conditiile in care consumatorul poate rambursa anticipat creditul, drepturile acestuia dar si compensatia pe care creditorul o poate percepe in cazul rambursarii anticipate. Compensatia este stabilita sub forma de procentaj si nu poate depasi 1% din valoarea creditului rambursat anticipat daca perioada de timp dintre rambursare si data convenita pentru incetarea contractului este mai mare de un an si, respectiv, 0,5% daca perioada este mai mica de 1 an. Sunt, de asemenea, reglementate in mod expres cazurile in care creditorii nu pot percepe compensatia. In toate cazurile, compensatia nu trebuie sa depaseasca cuantumul dobanzii pe care consumatorul ar fi platit-o daca nu ar fi rambursat anticipat.

 

O alta noutate adus prin proiectul de ordonanta de urgenta al ANPC este aceea potrivit careia consumatorul are dreptul sa se retraga din contractul de credit, fara a invoca motive, in termen de paisprezece zile calendaristice. Actul normativ se aplica si contractelor care prevad facilitatea "descoperit de cont", fie instituind un regim mai usor pentru anumite tipuri de "descoperit de cont", fie aplicandu-se in totalitate acelor contracte conform carora creditul trebuie rambursat intr-o perioada mai mare de 3 luni.

 

Sunt cuprinse prevederi referitoare la obligatia creditorilor de a evalua bonitatea consumatorilor si pentru a se evita supraindatorarea. Accesul la bazele de date trebuie asigurat, la nivel transfrontalier, pentru toate persoanele care au calitatea de creditori. De asemenea, se impune creditorilor si, unde este cazul, intermediarilor de credit, sa ofere consumatorilor explicatii corespunzatoare pentru a permite acestora sa evalueze daca oferta este potrivita nevoilor lor si situatiei lor financiare. Creditorii trebuie sa aiba in vedere explicarea informatiilor precontractuale, caracteristicile esentiale ale produselor propuse si efectele pe care acestea le pot avea asupra consumatorilor.

 

In ceea ce priveste calculul dobanzii anuale efective (DAE), prin formula de calcul se doreste oferirea unei reprezentari numerice si comparabile a costului, astfel incat sa se poata compara ofertele diferitilor creditori nationali sau din alte state membre, in vederea alegerii celei mai bune oferte. DAE are trei elemente (formula in sine, un set de observatii necesare pentru a evita neclaritatile, o serie de ipoteze suplimentare, necesare pentru categorii specifice de credite), se arata in Nota de fundamentare a proiectului ANPC.

 

Actul normativ ofera un cadru suficient de cuprinzator si, in acelasi timp, flexibil, premitand ca noi servicii de creditare, ce nu sunt folosite in mod curent pe piata serviciilor financiare din Romania, sa poata intra sub incidenta acestuia. Sunt reglementate si contractele de credit garantate cu ipoteca sau cu o garantie similara. Reglementarea acestor contracte a devenit stringenta avand in vedere, pe de o parte, importanta acestor credite, si, pe de alta parte, problemele de pe piata romanesca, generate, in principal, de utilizarea de catre institutiile de credit a unor metode rapide de obtinere a profitului in defavoarea consumatorilor.

 

Proiectul ANP este postat pe site-ul institutiei si este supus dezbaterii publice pana in 3 martie.

 

Echipa Promoafaceri


RSS Feed

Publicitatea ta !
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Cum se monteaza o usa
book Viziteaza obiectivele turistice din Ilfov, la bordul masinii companiei de inchirieri auto din Otopeni
book Cum alegi blugii pentru barbati?
book De ce este important managementul de proiect?
book Cum te ajuta un curs de marketing online oferit de Traininguri Specializate?
book Avantajele ferestrelor din lemn stratificat
book Cum găsești îmbrăcăminte pentru persoane plinute?
book Obiecte promotionale pentru o promovare eficiența a afacerii tale
book Unde se gaseste de cumparat cafea ieftina?
book Executor judecatoresc la dispozitia ta cu Birou Executor Judecatoresc Danciu Gheorghe – Radu!
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online