Informatii articole

ARTICOLE

 

Apicultura, afacere de succes impotmolita in hatisul birocratic. Fondurile UE se duc la altii!


Categorie : Articole > Afaceri
publicat pe : 01.03.2010

 

In urma cu cativa ani, apicultura se contura ca idee de afaceri profitabila in Romania. In 2008, Ministerul Agriculturii anunta ca apicultorii pot accesa fonduri europene de doua milioane de euro, tot atatea urmand sa fie alocate de la buget. Bilantul arata insa ca programul nu s-a bucurat de succesul scontat.

 

Cele patru milioane de euro ar fi putut fi accesate in perioada 2008 - 2010, prin Programul National Apicol, aprobat de Comisia Europeana. Banii nu puteau fi insa investiti in stupine sau in cercetarea in domeniu, ci doar pentru combaterea anumitor boli ale albinelor sau pentru achizitia de roiuri, matci si familii de albine.

 

Aproape de bilant, situatia demonstreaza ca cifrele nu sunt nici pe departe ca in prognoze. Astfel in 2009, apicultorii romani au solicitat doar jumatate din suma alocata din fondurile europene si nationale, respectiv 7,177 milioane lei, desi sectorul beneficia de peste 3,54 milioane euro.

 

In 2008, apicultorii depusesera doar 66 de solicitari pentru obtinerea sprijinului financiar prevazut prin Programul National Apicol in cuantum de 2,49 de milioane de lei, adica de peste cinci ori mai putin decat valoarea fondurilor UE si de la buget.

 

Ca si conditie pentru accesarea acestor fonduri, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) stabilea ca apicultorii nu pot solicita ajutor financiar in nume propriu, ci trebuie sa se inscrie si sa depuna cererea de sprijin, anual, la sediul formei asociative (asociatii de crescatori de albine, uniuni apicole, cooperative apicole, grupuri de producatori etc) din care fac parte.

 

Formele asociative trebuia sa depuna solicitarea de plata a ajutorului financiar comunitar si national, pe baza cererilor depuse de membrii sai, la centrele judetene ale APIA si al municipiului Bucuresti. Aceste fonduri erau prevazute sa fie acordate doar o data pe an, sumele cheltuite putand fi decontate integral, cu exceptia TVA.

 

Apicultorii au reclamat mai multe probleme in accesarea fondurilor, printre care documentatiile stufoase, cerintele diferite de la judet la judet, precum si faptul ca, pentru a primi subventiile de la Ministerul Agriculturii, trebuie sa fie inregistrati la Autoritatea Veterinara, unde sa plateasca un milion de lei vechi pe stupina.

 

Multi dintre agricultori au sustinut ca nu-si pot permite sa plateasca aceste sume, dar si ca se tem de impozitele pe care ar trebui sa le plateasca. In Romania, apicultorii primesc subventii din bugetul national de 20 lei pe familia de albine, numai daca apicultorul preda 10 kilograme de miere pentru procesare.

 

Desi au cerut simplificarea procedurilor, apicultorii continua sa se confrunte cu situatii in care nu inteleg documentatia de accesare a fondurilor, nu pot intocmi un proiect viabil, nu fac o analiza SMART temeinica si reala si nu se pot descurca in hatisul birocratic. Apicultura este departe de a aduce profit apicultorilor, care continua sa intampine diverse probleme.

 

In aceste conditii, nu este de mirare ca Romania, in ciuda potentialului, este, alaturi de Bulgaria, printre tarile europene cu cel mai scazut consum de miere de albine. Aceasta ca sa nu mai amintim de faptul ca exista un act normativ, Legea 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru prescolari si elevii din clasele I-IV, care, dupa patru ani, inca nu are norme metodologice de aplicare.

 

Echipa Promoafaceri

 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book 7 lucruri incredibile despre CASIO
book Arhivarea la sediu sau intr-un centru special
book Cauti echipamente de protectie? Bifeaza aceste trei necesitati decisive!
book De ce sa optati pentru servicii funerare in Bucuresti de la Casa Funerara Eva
book Curiozitati despre gardurile electrice
book Beneficiile pe care vitrinele frigorifice orizontale le ofera afacerilor comerciale
book Cum te ajuta Cria Soft in procesul de fiscalizare al casei de marcat?
book Doua trend-uri in contabilitate pentru anul 2019
book Jobslist, o noua sursa de locuri de munca pentru cei care cauta sa evolueze
book Sfaturi utile pentru o cariera de succes
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online