Informatii articole

ARTICOLE

 

Ce modificari aduce iar Codul Fiscal


Ce modificari aduce iar Codul FiscalCategorie : Articole > Afaceri
publicat pe : 11.06.2012

Codul fiscal a fost modificat din nou, pentru a doua oara in ultimele sase luni. OUG 24/2012 aduce noi reglementari fiscale privind TVA, impozitul pe venit sau deductibilitatea pentru masinile achizitionate in leasing. 

 

OUG 24/2012 a fost publicata la sfarsitul saptamanii trecute in Monitorul Oficial nr. 384.

 

Una dintre cele mai importante reglementari din OUG nr. 24/2012 este cea referitoare la majorarea plafonului de la care firmele si persoanele fizice autorizate sunt obligate sa se inregistreze in scopuri TVA.

 

Potrivit actului normativ, plafonul de TVA a fost majorat de la 35.000 de euro la 65.000 de euro (la cursul de schimb din data aderarii Romaniei la UE - 3,3817). Noul plafon de scutire va intra in vigoare la 1 iulie 2012.

 

TVA la vehiculele achizitionate in leasing, deductibila doar in limita a 50%

 

O alta modificare importanta din Codul fiscal stabileste ca taxa pe valoarea adaugata va putea fi dedusa doar in limita a 50%, si nu integral, cum se intampla pana acum, pentru vehiculele procurate in baza unui contract de leasing sau inchiriere, daca acestea nu sunt utilizate exclusiv in scopuri profesionale.

 

Decizia apartine Consiliului Uniunii Europene, publicate in Jurnalul Oficial al UE in 1 mai.

 

Consiliul UE a admis, astfel, o solicitare facuta de Romania, in 27 septembrie 2011. Consiliul UE a aprobat cererea Romaniei in 26 aprilie 2012 prin Decizia nr. 232, publicata in Jurnalul Oficial al UE in 1 mai 2012.

 

„Utilizarea in scopuri personale a vehiculelor este dificil de determinat cu exactitate și, chiar atunci cand acest lucru este posibil, mecanismul aferent este adesea impovarator. Pe baza informațiilor disponibile in prezent, autoritațile romane estimeaza ca se justifica aplicarea unei rate de 50 %. in același timp, pentru a evita dubla impunere, obligația de a plati TVA pentru utilizarea unui vehicul rutier motorizat in alte scopuri decat cele profesionale ar trebui suspendata in cazul in care vehiculul a facut obiectul acestei restricții”, se arata in decizia Consiliului UE.

 

Masura a fost justificata de Romania in contextul masurilor contra evaziunii fiscale.

 

„Aceste masuri pot fi justificate prin necesitatea de a simplifica procedura de percepere a TVA și de a impiedica evaziunea fiscala cauzata de o evidența contabila incorecta și de declarațiile fiscale false”, se mai arata in decizia Consiliului UE.

 

Decizia din 26 aprilie, care stabileste limitarea deducerii la 50% nu se aplica pentru vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat si nici pentru cele utilizate pentru taximetrie sau transport de persoane cu plata.

 

Noutati la impozitul pe venit

 

De la 1 ianuarie 2013, contribuabilii nu mai sunt obligati sa calculeze, pe baza declaratiei de impunere trimestriala, castigul net / pierderea neta rezultata din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.

 

De la aceeasi data se modifica si prevederile referitoare la impozitarea castigurilor din transferul titlurilor de valoare.

 

Marcarea pacurei devine obligatorie

 

OUG 24 introduce obligatia marcarii si colorarii pacurei si a produselor energetice asimilate din punct de vedere al accizelor acesteia. Desi sunt produse destinate a fi utilizate drept combustibil pentru incalzire, ele sunt utilizate drept combustibil pentru motor (motorina), in aceste mod evitandu-se plata unei accize mult mai mari. Nivelul accizelor pentru pacura este de aproximativ 25 de ori mai mic decat cel al motorinei (15 euro/tona pentru pacura, comparativ cu 374 euro/tona pentru motorina).

 

Ministerul Finantelor propusese schimbarea Codfului fiscal in acest sens, dar proiectul nu a fost adoptat.

 

Proiectul de act normativ prevede sa nu se mai utilizeze, transporte, detina in afara antrepozitului fiscal sau sa nu se mai comercializeze produse tip pacura, fara a fi marcate si colorate. Produsele gasite nemarcate vor fi accizate ca motorina.

 

Marcarea si colorarea acestor produse va fi obligatorie atat pentru produsele din productia interna, cat si pentru produsele provenite din achizitii intracomunitare sau din import.

 

Masurile vor fi valabile si pentru stocurile deja existente, care vor fi inventariate.

 

Echipa Promoafaceri

Foto: http://e-economie.ro

 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book 7 lucruri incredibile despre CASIO
book Arhivarea la sediu sau intr-un centru special
book Cauti echipamente de protectie? Bifeaza aceste trei necesitati decisive!
book De ce sa optati pentru servicii funerare in Bucuresti de la Casa Funerara Eva
book Curiozitati despre gardurile electrice
book Beneficiile pe care vitrinele frigorifice orizontale le ofera afacerilor comerciale
book Cum te ajuta Cria Soft in procesul de fiscalizare al casei de marcat?
book Doua trend-uri in contabilitate pentru anul 2019
book Jobslist, o noua sursa de locuri de munca pentru cei care cauta sa evolueze
book Sfaturi utile pentru o cariera de succes
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online