Informatii articole

ARTICOLE

 

Esecul unei afaceri cu bumbac pe bani americani sau cum am ramas datori cu 5,5 mil.USD


Esecul unei afaceri cu bumbac pe bani americani sau cum am ramas datori cu 5,5 mil.USDCategorie : Articole > Afaceri
publicat pe : 17.10.2010

Romania are de restituit SUA 5,5 milioane de dolari, parte dintr-un credit acordat in 1992 pentru importul de bumbac fibra, afacere care a esuat in tara noastra dupa sase ani. Datoria trebuie restituita, insa de patru ani, parlamentarii nu au ajuns la un acord privind modalitatea de rambursare a banilor, ceea ce poate aduce atat intarzieri in plata, dar poate pune si in pericol relatiile diplomatice si de afaceri cu SUA.

 

Camera Deputatilor a fost sesizata in octombrie cu proiectul de lege avand ca obiect de reglementare rambursarea ratelor de capital pentru o cota - parte aferenta anilor 2006 - 2022, in valoare de 5.417.851,86 USD, din creditul acordat de Guvernul SUA in 1992, precum si a altor costuri externe aferente acestei cote - parti.

 

Povestea afacerii cu bumbac fibra a inceput in urma cu 18 ani, cand Guvernul american a acordat Romaniei un credit comercial in valoare de 10 milioane de dolari SUA, pe termen de 30 de ani, cu 6 ani perioada de gratie. Creditul avea o dobanda de 3% pe an si viza cumpararea de bumbac fibra din SUA.

 

Dupa negocieri in SUA, la care au participat din partea Romaniei reprezentantii de la acea vreme ai ministerelor Industriei, Economiei si Finantelor, Comertului si Turismului si cei ai Agentiei Romane pentru Dezvoltare, contractul de credit a fost semnat in 2 iulie 1992.

 

Pentru realizarea importului de bumbac fibra au fost desemnati prin licitatie publica cinci operatori economici specializati in operatiuni de comert exterior. Acestia au fost SC Romanoexport SA, SC Tricorom SA, SC Textilcotton SA, SC Impex Overseas Corp SRL si SC Tuvic Impex SRL.

 

Importatorii de bumbac desemnati au incheiat la vremea respectiva contracte de mandat special cu Ministerul Industriei prin care s-au angajat sa importe bumbacul fibra din SUA, sa-l livreze societatilor comerciale prelucratoare (filaturilor) din Romania si sa ramburseze creditul american, ratele scadente la credit si dobanzile aferente, pana la data de 15 octombrie a fiecarui an.

 

Importatorii de bumbac mandatati au platit dobanzile la creditele contractate pana in anul 1998 inclusiv, dupa care, odata cu scadenta primelor rate de capital si dobanda la credit, au incetat platile motivand ca intreprinderile carora le-au vandut bumbacul nu au platit contravaloarea acestuia.

 

Creditele angajate de doua dintre societatile comerciale importatoare de bumbac fibra care se derula prin BRCE si anume Romanoexport SA si Tricorom SA au fost preluate de AVAB care va plati in contul Comodity Credit Corporation (CCC) sumele datorate.

 

Creditele angajate de celelalte societati comerciale, respectiv SC Textilcotton SA, SC Impex Overseas Corp SRL si SC Tuvic Impex SRL, care s-au derulat prin BCR, au ramas in urmarirea recuperarii acestora de catre Ministerul Economiei.

 

"Pentru a nu deteriora relatiile comerciale si diplomatice cu SUA, Parlamentul Romaniei a adoptat OUG 238/2000, aprobata cu modifcari prin Legea 588/2001, Legea 436/2004 si Legea 125/2006 prin care a fost reglementata rambursarea ratelor de capital pentru cota - parte din credit pe perioada 1998-2005 precum si achitarea dobanzilor si a altor costuri externe aferente acestei cote-parti de catre Ministerul Economiei, din suma alocata de la bugetul de stat. Adoptarea acestor legi a durat foarte mult, avand ca efect aplicarea unor penalizari la plata datoriilor", se arata in expunerea de motive a proiectului aflat in prezent la Camera Deputatilor.

 

Pentru recuperarea sumelor platite de catre Ministerul Economiei, societatile comerciale rau platnice, importatoare de bumbac fibra, au fost actionate in justitie, procesele fiind in derulare. Titlurile executorii care vor fi pronuntate in contradictoriu cu Ministerul Economiei in litigiile privind recuperarea contravalorii in lei a obligatiilor financiare, de la importatori, se pun in executare de catre organele de specialitate ale Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

 

Fata de SUA, Guvernul roman este dator pentru efectuarea la scadenta a platilor, respectiv plata in continuare a obligatiilor asumate prin acordul guvernamental in valoare de 5.417.851,86 de dolari, reprezentand rate de capital si dobanzi, precum si alte costuri externe. Acesta este contextul in care a fost initiat proiectul de lege privind rambursarea ratelor de capital pentru o cota - parte aferenta anilor 2006 - 2022, in valoare de 5.417.851,86 de dolari.

 

Comisia pentru Buget, Finante si Banci, precum si Comisia Juridica de Disciplina si Imunitati, ambele din Camera Deputatilor au avizat favorabil aceasta initiava.

 

Anterior, Senatul a respins initiava in 24 februarie 2010.

 

Ultimii care au analizat proiectul au fost membrii Comisiei pentru industrii si servicii. Acestia au examinat proiectul de lege in sedintele din 2 iunie si 28 septembrie 2010 si au hotarat, in unanimitate, sa propuna Plenului Camerei Deputatilor respingerea proiectului de Lege privind rambursarea ratelor de capital.

 

Motivele respingerii sunt legate de faptul ca, in primul rand problema platii sumelor catre Guvernul SUA poate fi rezolvata printr-o Ordonanta de urgenta a Guvernului, asa cum a fost in anul 2000 cand a fost data OUG 238/2000, iar in al doilea rand, pentru ca in proiectul de Lege nu sunt prevazute penalitatile de intarziere, sume care nu ar mai putea fi recuperate, ceea ce face proiectul incomplet.

 

Pentru cotele - parti aferente anilor 2006 si 2007, respectiv 2008, au fost initiate doua proiecte de lege cu acest obiect, proiecte care nu s-au materializat prin finalizarea procedurii legislative. Primul proiect a fost respins la data de 18 martie 2008 de Camera Deputatilor. 

 

Cel de al doilea a fost clasat, conform art.63 alin.(5) din Constitutia Romaniei, republicata, deoarece nu a fost inscris pe ordinea de zi a primei Camere sesizate pana la sfarsitul legislaturii precedente. Camera Deputatilor este camera decizionala in acest caz, fiind cea care va trebui sa dea, astfel, o solutie, la o problema blocata legislativ de mai mult de patru ani.

 

Echipa Promoafaceri.com

 

Foto: finance.kalpoint.com


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book 7 lucruri incredibile despre CASIO
book Arhivarea la sediu sau intr-un centru special
book Cauti echipamente de protectie? Bifeaza aceste trei necesitati decisive!
book De ce sa optati pentru servicii funerare in Bucuresti de la Casa Funerara Eva
book Curiozitati despre gardurile electrice
book Beneficiile pe care vitrinele frigorifice orizontale le ofera afacerilor comerciale
book Cum te ajuta Cria Soft in procesul de fiscalizare al casei de marcat?
book Doua trend-uri in contabilitate pentru anul 2019
book Jobslist, o noua sursa de locuri de munca pentru cei care cauta sa evolueze
book Sfaturi utile pentru o cariera de succes
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online