Informatii articole

ARTICOLE

 

Gir parlamentar pentru parteneriatele public-private. Cititi care sunt noile prevederi


Gir parlamentar pentru parteneriatele public-private. Cititi care sunt noile prevederiCategorie : Articole > Afaceri
publicat pe : 29.06.2010

Autoritatea publica este obligata sa contracteze servicii de consultanta de specialitate care sa asigure asistenta in toate fazele proiectului public-privat cu valoare mai mare de 200.000 de euro sau pe care le finanteaza sau subventioneaza in mod direct, in proportie de peste 50%.

 

Aceasta noua prevedere este inclusa in proiectul privind parteneriatul public-privat, adoptat de Camera Deputatilor, ca for decizional, in 28 iunie. Autoritatile au subliniat in numeroase randuri ca doar parteneriatele public-private mai sunt o sansa viabila pentru sprijinirea mediului de afaceri si pentru derularea de investitii.

 

Indiferent ca este vorba de investitii la nivel local sau la nivel central, teoria privind necesitatea incheierii de parteneriate public-private a fost des lansata de ministri, secretari de stat sau de primari.

 

Declaratiile au venit pe fondul completarii legislatiei actuale, in conditiile in care actele normative din domeniu nu acopera toate modalitatile de reali­za­re a partene­riatelor public-private. In mod practic, partene­riatele public-private au fost po­sibile numai in domeniul construc­tii­lor.

 

Noua legislatie prevede cinci tipuri de contracte de proiecte de parteneriat public-privat.

 

Contractul proiectare-constructie-operare ( PCO ) se incheie intre autoritatea publica si investitor, proiectarea incepe cu faza de proiect tehnic, iar constructia si operarea sunt transferate investitorului pe o durata de maximum 49 de ani. Contractul include si forma de finantare a proiectului public-privat de catre investitor. Contractul poate prevedea faptul ca investitorul asigura si servicii prin intermediul proiectului public-privat.

 

Prin contractul constructie-operare-reinnoire ( COR ), investitorul isi asuma finantarea, constructia si costurile pentru operarea si intretinerea bunului public, pe o durata de maximum 49 de ani. Investitorului i se permite sa perceapa tarife corespunzatoare pentru utilizarea bunului public pentru o perioada stabilita. In acest mod, investitorul poate sa-si recupereze investitia, sa finanteze intretinerea si poate sa asigure un profit rezonabil. Aceste niveluri de tarifare sunt stabilite in prima oferta a investitorului. Ulterior, investitorului i se permite sa renegocieze nivelul de tarifare la reinnoirea dreptului de exploatare a facilitatii pentru o noua perioada, la expirarea perioadei stabilite initial, daca aceasta a fost mai mica de 49 de ani.

 

Prin contractul constructie-operare-transfer ( COT ), investitorul isi asuma constructia, incluzand finantarea, operarea si intretinerea unui bun public, pe o durata de maximum 49 de ani. Investitorului i se permite sa perceapa, cu respectarea prevederilor legale in vigoare, tarife de utilizare pentru a-si recupera investitia si a-si acoperi costurile de intretinere, inclusiv pentru a obtine un profit rezonabil.

 

Prin contractul inchiriere-dezvoltare-operare ( IDO ), investitorul inchiriaza un bun public existent (avand inclusiv dreptul de a obtine venituri din furnizarea anumitor servicii), pentru o perioada care nu poate depasi 49 de ani. In acest tip de contract investitorul nu este obligat sa investeasca in realizarea bunului public.

 

Prin contractul reabilitare-operare-transfer ( ROT ), bunul public este transferat investitorului. Investitorul finanteaza, reabiliteaza, opereaza si intretine bunul public pentru o anumita perioada, care nu poate depasi 49 de ani.

 

Legea introduce noutiunea de "finantator al proiectului public-privat", care este persoana fizica sau juridica care pune la dispozitia investitorului privat si/sau partenerului public mijloacele financiare necesare participarii acestora la realizarea proiectului public-privat.

 

Un contract de parteneriat public-privat se refera la initierea, finantarea, proiectarea, construirea/realizarea, intretinerea, si managementul/operarea numai a unui singur proiect care defineste un singur obiectiv public de parteneriat public-privat.

 

In cazul in care partenerul privat se retrage unilateral din contractul de parteneriat public-privat, investitia consumata pana la acel moment ramane ca participare la realizarea proiectului respectiv, compania de proiect si partenerul public neavand nici o abligatie de returnare a valorii investitiei respective catre partenerul privat, este o alta noua prevedere inclusa in legea adoptata.

 

In cadrul contractelor de cooperare, sub diverse forme, dintre autoritatile publice si investitorii privati se impart in trei categorii: contracte de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, contracte de concesiune de bunuri proprietate publica si contracte de proiect de parteneriat public-privat.

 

Coordonarea centralizata a derularii proiectelor de parteneriat public-privat se realizeaza de catre Unitatea Centrala pentru Reglementarea si Coordonarea Parteneriatului Public-Privat, infiintata prin Hotararea Guvernului nr. 208/2005 si reorganizata potrivit Hotararii Guvernului nr. 34/2009 sub titulatura de Unitatea Centrala pentru si Coordonarea Parteneriatului Public-Privat.

 

In termen de 90 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial, Unitatea Centrala pentru Reglementarea Coordonarea Parteneriatului Public-Privat va consititui o baza de date publica, integrata, unica si actualizata, cuprinzand toate proiectele de parteneriat public-privat anuntate, precum si arhiva proiectelor in desfasurare si/sau finalizate.

 

Echipa Promoafaceri.com


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book 7 lucruri incredibile despre CASIO
book Arhivarea la sediu sau intr-un centru special
book Cauti echipamente de protectie? Bifeaza aceste trei necesitati decisive!
book De ce sa optati pentru servicii funerare in Bucuresti de la Casa Funerara Eva
book Curiozitati despre gardurile electrice
book Beneficiile pe care vitrinele frigorifice orizontale le ofera afacerilor comerciale
book Cum te ajuta Cria Soft in procesul de fiscalizare al casei de marcat?
book Doua trend-uri in contabilitate pentru anul 2019
book Jobslist, o noua sursa de locuri de munca pentru cei care cauta sa evolueze
book Sfaturi utile pentru o cariera de succes
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online