Informatii articole

ARTICOLE

 

Impozitul forfetar sau cum politica a pus pe butuci mediul de afaceri


Impozitul forfetar sau cum politica a pus pe butuci mediul de afaceriCategorie : Articole > Afaceri
publicat pe : 14.02.2010

 

La inceput a fost o idee, un produs al gandirii PSD-PDL. Tandemul guvernamental a constatat, la inceputul lui 2009, ca actiunea de colectare a taxelor si impozitelor nu da roade, in conditiile in care o treime din numarul firmelor inregistrate declarau pierderi, iar statul nu incasa, asadar, nimic.

 

Mai mult, premierul Emil Boc spunea ca forfetarul va fi o masura de combatere a evaziunii fiscale, nu de impunere a fiscalitatii. Ministrul pentru IMM- uri, Constantin Nita, arata ca masura este buna, dar ca nu este oportuna in conditiile crizei economice. Ministrul Economiei, Adriean Videanu o califica drept o eroare a Guvernului.

 

Presedintele PSD, Mircea Geoana, sustinea ca impozitul va aduce venituri la bugetul de stat, dar va incetini cresterea economica si va genera somaj. Sirul declaratiilor a continuat in functie de tabara politica.

 

Dincolo de declaratiile interne, Romania avea nevoie de bani si trebuia sa se supuna unor reguli impuse de FMI printr-un acord de imprumut cu institutia monetara internationala. Printre reguli, aprobarea impozitului forfetar.

 

In consecinta, tot ce se spunea mai mult sau mai putin fatis, la nivelul liderilor politici, ramanea la stadiul de simpla vorbarie. Asa cum simpla vorbarie a ramas si declaratia ministrului Finantelor de atunci, Gheorghe Pogea, care spunea ca forfetarul nu va baga in faliment mii de firme.

 

PNL a intrat in ecuatie, iar liderul partidului a anuntat o motiune de cenzura a ordonantei de urgenta privind rectificarea bugetara (in care se prevedea si impozitul forfetar). Antonescu a vrut si sustinerea PSD in acest demers, dar liderul Geoana a zis "pas", invocand acordul cu FMI.

 

Cateva luni mai tarziu, aflat in campanie pentru obtinerea presedintiei, Mircea Geoana critica masura impozitului minim si ii punea la colt pe cei care au promovat-o. Evident, mai putin pe colegii de partid care, iesiti de la guvernare, se deziceau de actele fostului parteneriat politic

 

Asadar, forfetarul s-a votat in Parlament, iar peste o sută de mii de firme au tras obloanele pana la sfarsitul lui 2009.

 

In ciuda statisticilor deloc incurajatoare, premierul Emil Boc anunta ca impozitul minim si-a atins scopul, ca firmele cu activitati ilegale au fost eliminate si ca masura va fi pastrata si de la 1 ianuarie 2010. Anuntul sfida, parca, declaratiile reprezentantilor patronatelor care atrageau atentia ca masurile anticriza (printre care si impozitul forfetar) nu contin solutii de rezolvare reala a problemelor.

 

Anul 2010 a adus ceva nuantari cu privire la aplicabilitatea impozitului forfetar. Guvernantii inca se gandesc la sectoarele de activitate care declara pierderi si "fura" statul - zic ei - practicand evaziunea fiscala, dar spun ca acestea sunt cam 16, si ca includ hotelurile, turoperatorii, barurile, centrele de fitness, dar şi pompele funebre.

 

Ministrul Turismului Elena Udrea s-a opus propunerii ca impozitul forfetar sa se aplice sectorului turistic. Acelasi ministru care, in august 2009, vorbea despre propunerea privind instituirea unui impozit forfetar pentru activitatile din domeniul turismului pentru a combate turismul la negru.

 

Declaratiile politice s-a schimbat precum formulele de guvernare.

 

Efectul impozitului forfetar a ramas acelasi asupra mediului de afaceri pentru care nu mai pledeaza nimeni, dar pentru care sunt gandite, in mod constant, masuri asa zis anti-criza. Si peste toate acestea, sta garantarea unui imprumut pentru plata caruia vor mai cadea multe "capete" inscrise la Registrul Comertului.

 

Echipa Promoafaceri

 

 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book 7 lucruri incredibile despre CASIO
book Arhivarea la sediu sau intr-un centru special
book Cauti echipamente de protectie? Bifeaza aceste trei necesitati decisive!
book De ce sa optati pentru servicii funerare in Bucuresti de la Casa Funerara Eva
book Curiozitati despre gardurile electrice
book Beneficiile pe care vitrinele frigorifice orizontale le ofera afacerilor comerciale
book Cum te ajuta Cria Soft in procesul de fiscalizare al casei de marcat?
book Doua trend-uri in contabilitate pentru anul 2019
book Jobslist, o noua sursa de locuri de munca pentru cei care cauta sa evolueze
book Sfaturi utile pentru o cariera de succes
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online