Informatii articole

ARTICOLE

 

Proiectele europene se misca dupa reguli noi. Cititi care sunt acestea!


Proiectele europene se misca dupa reguli noi. Cititi care sunt acestea!Categorie : Articole > Afaceri
publicat pe : 07.07.2010

Partenerii intr-un proiect european vor fi obligati sa se implice in cel putin 2 din 3 categorii de activitati: implementarea proiectului, furnizare de expertiza, resurse umane si materiale si, respectiv finantare, iar intregul parteneriat va fi raspunzator in fata AMPOSDRU pentru buna desfasurare a proiectului.

 

Avocatii si cabinetele de avocatura sau de consiliere juridica vor putea fi contractati direct intr-un proiect pentru accesare de fonduri europene.

 

Procentul maxim pentru externalizarea unor activitati (subcontractare) a fost marit de la 30% la 49%, iar cheltuielile generale de administratie vor reprezenta procente din cheltuielile directe.

 

Totodata, comunicarea dintre reprezentantii AMPOSDRU si beneficiari se va putea face si prin email.

 

Acestea sunt doar o parte dintr-un pachet de modificari aduse de AMPOSDRU mecanismului de acordare a prefinantarii, precum si Ghidului Solicitantului, pe care echipa Promoafaceri.com vi le prezinta:

 

1. Valoarea prefinantarii se majoreaza, aceasta urmand sa fie egala cu 30%, respectiv 40% (pentru proiectele din cadrul Axei Prioritate 6), din valoarea eligibila a proiectului (valoarea finantarii nerambursabile plus contributia beneficiarului).

Anterior, valoarea prefinantarii era egala cu 30%, respectiv 40% (pentru proiectele din cadrul Axei Prioritare 6), din valoarea finantarii nerambursabile.

 

2. Beneficiarul isi va putea asigura cash flow-ul necesar implementarii continue a proiectului prin doua masuri noi.

Prima dintre ele se refera la acordarea prefinantarii intr-o singura transa, la demararea proiectului, indiferent de perioada de implementare. Anterior, prefinantarea se acorda in mai multe transe in functie de perioada de implementare a proiectului.

Cea de-a doua se refera la recuperarea prefinantarii prin aplicarea a 35% la valoarea fiecarei cereri de rambursare, cu exceptia primei cereri de rambursare. Anterior, recuperarea prefinantarii se realiza prin aplicarea unui procent fix de 35% la valoarea fiecarei cereri de rambursare.

 

3. AMPOSDRU (sau organismul intermediar care urmareste implementarea proiectului) va rezilia contractul de finantare daca beneficiarul nu incepe implementarea proiectului si, respectiv, sa cheltuie finantarea nerambursabila, el fiind obligat sa depuna prima cerere de rambursare in maxim 6 luni de la demararea proiectului/primirea prefinantarii.

Anterior, AMPOSDRU (sau organismul intermediar POSDRU care urmarea implementarea proiectului) avea doar posibilitatea de a decide rezilierea contractului, nu obligatia.

 

4. AMPOSDRU (sau organismul intermediar care urmareste implementarea proiectului) va obliga beneficiarul sa inceapa sa cheltuie din prefinantarea primita, iar riscul dezangajarii automate a sumelor alocate va fi redus.

Astfel, cererea de rambursare se va depune cand valoarea cheltuielilor efectuate de catre beneficiar atinge un plafon fix, stabilit prin contract, cu exceptia primei cereri de rambursare. In cazul in care beneficiarul nu reuseste sa atinga plafonul de cheltuieli stabilit, va depune prima cerere de rambursare insotita de o nota justificativa privind motivele care au stat la baza neatingerii plafonului minim de cheltuieli.

Anterior, cererea de rambursare se depunea cand valoarea cheltuielilor efectuate de catre beneficiar atingea un plafon fix, stabilit prin contract.

 

5. S-a introdus evaluarea simultana, de doua echipe in paralel, a eligibilitatii proiectului, solicitantului si partenerilor, in acelasi timp cu punctarea aplicatiei, pentru a creste si mai mult viteza de evaluare si a simplifica procesul.

 

6. Nu se mai vor cere documente suport in evaluare, acestea se vor cere doar solicitantilor care incep procesul de contractare.

 

7. Acordul de parteneriat va putea fi depus si in copie.

 

8. S-a introdus posibilitatea aprobarii conditionate, in cazul existentei unor neclaritati (fara a fi nereguli clare) in aplicatiile depuse. Beneficiarii vor fi obligati ca in contractare sa solutioneze/ clarifice aceste aspecte.

 

9. Pentru proiectele de grant (proiecte cu valoare cuprinsa intre 50.000 de euro si 500.000 de euro) s-a introdus notiunea de "evaluarea continua". Astfel, fiecare proiect va fi evaluat imediat dupa depunerea anexelor de catre solicitant.

 

10. Pentru proiectele strategice (proiecte cu valoare cuprinsa intre 500.000 de euro si 5.000.000 de euro), evaluarea se va face, de asemenea, imediat dupa depunerea anexelor, dar lista proiectelor selectate (ordonate in functie de punctajul obtinut) va fi facuta publica dupa expirarea termenului limita de depunere si dupa evaluarea tuturor aplicatiilor depuse.

 

11. Cursul Infoeuro pentru fiecare apel de propuneri de proiecte va fi clar specificat in "Conditii Speciale" si va fi cel din luna lansarii cererii de proiecte.

 

12. S-au clarificat regulile privind eligibilitatea solicitantilor. 

Solicitanti nu pot fi Persoane Fizice Autorizate (PFA) sau similar, intrucat in principiu nu pot prezenta garantia capacitatii operationale si financiare.

 

13. S-au clarificat regulile privind conflicte de interese si masurile ce pot fi luate in acest caz.

 

14. Partenerii nu mai trebuie sa fie organizatii similare solicitantilor, ca pana acum. Partenerii trebuie insa sa fie implicati in cel putin 2 din 3 categorii de activitati: implementarea proiectului, furnizare de expertiza, resurse umane si materiale, si finantare.

 

15. Intregul parteneriat e raspunzator in fata AMPOSDRU pentru buna desfasurare a proiectului. Se pot exclude de la finantare si partenerii daca incalca prevederile contractului de finantare.

Pana acum, raspunderea derularii proiectului revenea doar beneficiarului, partenerii nu aveau nicio raspundere si nu se puteau lua masuri impotriva lor.

 

16. Activitatile transnationale pot fi subcontractate, doar daca exista o legatura directa intre acestea si derularea proiectului/rezultate.

 

17. Activitatile care formeaza obiectul schemelor de ajutor de stat nu sunt eligibile pentru proiecte de grant sau proiecte strategice.

 

18. S-a redus plafonul maxim de referinta pentru cheltuielile cu personalul implicat in proiect (de ex. pentru manager limita maxima a cheltuielilor salariale a scazut de la 300 de lei/ora la 200 de lei/ora). Salarizarea se va face exclusiv in functie de legislatia nationala relevanta.

 

19. Managementul proiectului poate fi externalizat, in totalitate sau in parte, iar cheltuielile cu managementul intra la cheltuieli directe.

Echipa de management de proiect, precum si expertii pe termen lung si mediu nu mai pot fi contractati cu contracte civile, ei pot fi angajati/subcontractati, inclusiv persoane fizice autorizate. Doar expertii pe termen scurt pot fi contractati cu contracte civile de prestari servicii.

 

20. Avocatii/cabinetele de avocatura/societatilor civile de avocati/cabinetele de consiliere juridica vor putea fi contractate in proiecte pentru servicii specifice.

Pana in prezent, cabinetele de avocatura, societatile civile de avocati, cabinetele de consiliere juridica nu puteau fi contractate direct in proiecte.

 

21. Procentul maxim pentru externalizarea unor activitati (subcontractare) a fost marit de la 30% la 49%.

 

22. Cheltuielile generale de administratie reprezinta acum un procent din cheltuielile directe, de maxim 5% - pentru proiectele strategice ale caror beneficiari sunt persoane juridic de drept public, de 7% - pentru proiectele strategice ale caror beneficiari sunt persoane juridic de drept public si de 15% - pentru proiectele de grant.

Pana acum cheltuielile de administratie reprezentau un procent fix, reglementare contestata de multi beneficiari.

 

23. Pentru prima oara s-a specificat in mod concret necesitatea si modul de comunicare prin intermediul email, introducandu-se un capitol distinct referitor la modalitatile de comunicare dintre AMPOSDRU, respectiv organismele intermediare, cu beneficiarii.

 

24. A fost reglementata explicit notiunea de "proiecte aflate in rezerva" (proiecte care au fost selectate in evaluare, dar pentru care nu mai exista fonduri nerambursabile deoarece suma totala a proiectelor selectate pe un anumit domeniu major de interventie depaseste alocarea financiara). Totodata, a fost specificata o limita posibila a proiectelor aflate in rezerva.

 

Echipa Promoafaceri.com


RSS Feed

Publicitatea ta !
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book 5 motive pentru care ar trebui sa apelezi la servicii de infiintare firme
book 7 lucruri incredibile despre CASIO
book Arhivarea la sediu sau intr-un centru special
book Cauti echipamente de protectie? Bifeaza aceste trei necesitati decisive!
book De ce sa optati pentru servicii funerare in Bucuresti de la Casa Funerara Eva
book Curiozitati despre gardurile electrice
book Beneficiile pe care vitrinele frigorifice orizontale le ofera afacerilor comerciale
book Cum te ajuta Cria Soft in procesul de fiscalizare al casei de marcat?
book Doua trend-uri in contabilitate pentru anul 2019
book Jobslist, o noua sursa de locuri de munca pentru cei care cauta sa evolueze
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online