Informatii articole

ARTICOLE

 

Vin vremuri grele pentru contabilii care tin evidenta mai multor firme. PDL vrea schimbarea legii

Categorie: Articole > Afaceri
publicat: 04.03.2010

 

Firmele ar putea fi obligate sa-si angajeze un contabil cu norma intreaga, iar contabilii care nu sunt membri ai CECCAR nu vor putea exercita profesia decat daca fac parte dintr-un compartiment de contabilitate al unei firme.

 

Un grup de 40 de deputati PDL doreste schimbarea legii contabilitatii, in sensul introducerii obligativitatii pentru firme de a angaja un contabil, cu contract de munca, cu norma intreaga. Proiectul isi propune, astfel, modificarea Legii nr.82 din 24 decembrie 1991 privind organizarea activitatii contabile. "Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic sau contabilul sef, incadrat cu contract individual de munca. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare, reprezinta sintagma din proiect care a iscat numeroase controverse.

 

In sensul proiectului, prin compartiment se intelege "ansamblul persoanelor cu pregatire economica sau complementara care desfasoara activitati de natura financiar contabila". Nu se pot organiza compartimente formate dintr-o singura persoana, incadrata cu contract individual de munca cu timp partial sau in baza unei conventii civile, cer initiatorii actului normativ.

 

In cazul firmelor in care contabilitatea nu este organizata in compartimente distincte, vor fi incheiate contracte de prestari servicii, pentru conducerea contabilitatii si intocmirea situatiilor financiare, trimestriale si anuale, cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpurilor Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

 

Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului sef impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa in baza unui contract de prestari servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora potrivit legii si prevederilor contractuale.

 

Unul dintre initiatori a declarat ulterior ca intentioneaza ca, in cazul IMM-urilor, procedura sa fie simplificata, in sensul ca acestea sa nu fie obligate sa apeleze la un expert contabil sau la un consultant fiscal.

 

Noua initiativa are rolul de a intari controlul Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) asupra posibilitatii de a exercita activitate de contabilitate in Romania.  Astfel, singura modalitate legala a unui contabil care nu este membru CECCAR de a-si exercita meseria este sa faca parte dintr-un compartiment de contabilitate al unei firme.

 

CECCAR sustine, intr-o postare pe site-ul propriu, ca in practica, exista varianta incheierii de contracte cu timp partial de lucru indiferent de importanta publica a serviciului prestat. "Aceasta cale a proliferat in ultimii ani astfel ca, dupa unele estimari ocupa, de la un judet la altul, intre 15% si 40% din piata serviciilor contabile. Consecintele existentei acestui segment de piata cenusie sau gri sunt dintre cele mai negative", sustine CECCAR.

 

Consecintele insa sunt mult mai diverse, potrivit organizatiei, care sustine ca prin aceasta modalitate de incheiere de contracte cu timp partial de lucru se favorizeaza evaziunea fiscala, se duc in eroare bancile si alte institutii, dar creeaza insecuritate si pentru contabilul implicat. Pe de alta parte, sunt criticile. Numeroase. Venite in special referitor la cazul contabililor care tin evidenta actelor pentru mai multe firme si care nu ar putea fi "consemnate" opt ore zilnic, doar la o firma.

 

"Fiecare societate trebuie sa fie libera sa isi angajeze cati contabili are nevoie in vederea desfasurarii activitatii sale. In situatia in care sunt inregistrate 700.000 firme active si fiecare angajeaza minim 2 persoane per societate - rezulta ca ar trebui sa existe un minim de 1.400.000 persoane cu pregatire profesionala contabila superioara care ar trebui sa fie angajate cu timp integral 8 ore in vederea desfasurarii unei activitati. Ce vor face in acest sens societatile de evidenta contabila (care tin contabilitati la 10-20 de societati) sau persoanele care tin evidente la societati care au 1-2 facturi de inregistrat intr-o luna!?", sustin cei care se opun proiectului si care au initiat o petitie online in sensul votarii negative a acestui proiect de lege supus dezbaterii publice.

 

Echipa Promoafaceri

 

 



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book Simulatorul En-ROADS, o soluție educațională pentru combaterea schimbărilor climatice în afaceri
book Proiecte SMART pentru 2023: trafic urban și sănătate virtuală cu AI
book Transportul funerar in localitati din Romania
book Semnificatia insemnarii INRI pe crucea de la capataiul decedatului
book 5 motive pentru care ar trebui sa apelezi la servicii de infiintare firme
book 7 lucruri incredibile despre CASIO
book Arhivarea la sediu sau intr-un centru special
book Cauti echipamente de protectie? Bifeaza aceste trei necesitati decisive!
book De ce sa optati pentru servicii funerare in Bucuresti de la Casa Funerara Eva
book Curiozitati despre gardurile electrice
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online