Informatii articole

ARTICOLE

 

Vom avea o strategie pentru mediul de afaceri. Aflati de ce va costa 40 de milioane de euro


Vom avea o strategie pentru mediul de afaceri. Aflati de ce va costa 40 de milioane de euroCategorie : Articole > Afaceri
publicat pe : 12.07.2010

O harta cu locatii pentru noi proiecte, un portal cu informatii privind investitiile si oportunitatile de investitii, construirea brandului economic de tara, reglementarea activitatii de lobby in Romania, simplificarea fiscalitatii, eliminarea pretului cel mai scazut ca si criteriu determinant in procedurile de achizitie publica sunt cateva dintre masurile incluse in Strategia pentru Dezvoltarea mediului de Afaceri in perioada 2010 - 2014, elaborata de Ministerul Economiei.

 

Strategia costa 172.930.000 de lei aproximativ 40 de milioane de euro. Pentru prima perioada (2010-2012) bugetul estimat este de 131.810.000 de lei, iar pentru perioada a doua (2012-2014) acesta este de 41.120.000 de lei.

 

Promoafaceri.com va prezinta cele 18 masuri prin care Ministerul Economiei doreste sa aduca la indeplinire obiectivele incluse in strategie.

 

 

1. Stabilirea unui portofoliu de domenii si locatii ca destinatii pentru implementarea de noi proiecte de investitii, intra și extracomunitare.

 

In acest sens va fi investita suma de 5.950.000 de lei, bani care ar urma sa provina in proportie de 83% din fonduri europene.

 

Masura presupune elaborarea unei harti a domeniilor si a locatiilor pentru investitii (cartografierea oportunitatilor de investitii), realizarea unui studiu cantitativ si calitativ care sa permita o mai clara identificare a portofoliului de destinatii pentru investitorii straini.

 

"Ministerul Economiei a constatat ca nu a fost realizat pana in prezent un studiu comprehensiv care sa permita o identificare clara a domeniilor si destinatiilor pentru a investi in Romania", se arata in motivarea acestei propuneri.

 

 

2. Construirea unui portal pentru colectarea, prelucrarea si diseminarea de informatii relevante privind investitiile si oportunitatile de afaceri in Romania.

 

In acest sens va fi investita suma de 2.733.000 de lei, bani care ar urma sa provina in proportie de 83% din fonduri europene.

 

Un astfel de portal va include o baza de date actualizata cu detalii operationale utile pentru investitori (de ex. pretul pe mp al pamantului, nivelul chiriilor, nivelul salariilor in diferite localitati sau regiuni ale tarii), precum si cu ideile de afaceri ale investitorilor straini, rapoarte de monitorizare presa si publicatii de specialitate privind imaginea Romaniei ca destinatie pentru investitii.

 

Portalul va mai include intalniri organizate, conferinte, seminarii cu investitori, organizatii internationale, banci de investitii, o lista cu autorizatii, avize, acorduri necesare pentru investitii si pentru functionare cu costuri si link-uri catre institutiile care emit astfel de documente, in functie de codul CAEN si principalele informatii de natura fiscala, contabila si financiar-bancara.

 

Ministerul Economiei a constatat ca nu exista in prezent un portal care sa ofere informatii pentru potentialii investitori, deopotriva romani si straini. Informatiile cautate de investitori pot fi regasite pe site-uri diverse, ceea ce face ca informatia sa fie eterogena si, de multe ori, neverificata sau chiar contradictorie, sustine ministerul.

 

 

3. Consolidarea unei structuri institutionale functionale, cu grad ridicat de vizibilitate pentru promovarea investitiilor in Romania.

 

In acest sens va fi investita suma de 4.070.000 de lei, bani care vor fi alocati de la bugetul de stat.

 

Ministerul Economiei urmareste constituirea unei structuri/entitati (agentie de promovare a investitiilor sau o structura similara) specializate cu un grad cat mai ridicat de vizibilitate la nivel european si international, finantata din fonduri publice si/sau private, care sa asigure reprezentativitate atat pentru mediul privat, patronate, camere de comert, cat și pentru ministere si agentiile guvernamentale.

 

O astfel de structura va elabora un buletin/newsletter/raport semestrial de activitate, va ajuta la identificarea de noi oportunitati de investitii, va asigura un punct unic de contact intre mediul de afaceri romanesc si potentialii investitori si va permite o abordare strategica a procesului investitional in Romania, corelata cu directiile de actiune ale Guvernului.

 

 

4. Revitalizarea si eficientizarea infrastructurii de afaceri si de cercetare-dezvoltare (centre de afaceri, incubatoare de afaceri, parcuri industriale etc.).

 

In acest sens va fi investita suma de 12.570.000 de lei, bani care ar urma sa provina in proportie de 83% din fonduri europene.

 

Diferite programe de finantare, atat romanesti, cat si straine, au permis de-a lungul ultimilor 15 ani, constituirea de structuri de sprijinire a afacerilor si de cercetare-dezvoltare in toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei. Infiintarea acestor centre nu s-a facut pe baza unei politici sau strategii nationale, ci mai degraba intr-o maniera ad-hoc, motiv pentru care se poate constata ca multe dintre ele nu au functionat niciodata la capacitate maxima sau pentru scopul pentru care au fost create, motiv pentru care este necesara o evaluare pe baze realiste a potentialului lor inovativ si a potentialului de sprijinire a afacerilor si de cercetare-dezvoltare in zonele in care sunt amplasate, isi motiveaza propunerea Ministerul Economiei.

 

 

5. Identificarea si sustinerea potentialului polilor de competitivitate in Romania.

 

In acest sens va fi investita suma de 4.580.000 de lei, bani care ar urma sa provina in proportie de 83% din fonduri europene.

 

 

6. Cresterea competitivitatii economice nationale prin consolidarea patrimoniala a intreprinderilor si fluidizarea fluxurilor de capital primar din economie, precum si prin largirea accesului la finantare.

 

In acest sens vor fi investite 17 milioane de lei, suma care va fi alocata de la bugetul de stat.

 

Ministerul Economiei a constatat ca, in prezent, creșterea investitiilor productive este ingradita de gama limitata de credite si instrumente de capital, precum si de volumul, scadenta si pretul resurselor de finantare accesibile. Astfel, in vederea sustinerii investitiilor private romanesti trebuie identificate noi resurse, trebuie sprijinite tranzactiile care atenueaza riscul de proiect si dezvoltate pietele de capital care se adreseaza nevoilor de investitie ale sectorului privat, sustine ministerul.

 

"Pana in prezent, accesul la finantare a avut un cost ridicat si nu a incurajat antreprenoriatul si eficienta.

Interventia prin aceasta masura va ajuta dezvoltarea pietelor financiare, va imbunatati infrastructura serviciilor de sprijin pentru firme, va micsora barierele catre pietele internationale, va promova comertul si oportunitatile de investitii si va imbunatati regulile de concurenta. In acelasi timp, va contribui la consolidarea politicilor fiscale si a stabilitatii macroeconomice, inclusiv in conditiile de mentinere a factorilor exogeni defavorabili, precum criza economica globala.

Un alt impact scontat prin aceasta masura este microfinantarea, prin constituirea bazei de capital pentru numeroase ONG-uri (micro-lenders) care pot imprumuta microfirmele si pot deveni institutii financiare reglementate, deschizand astfel posibilitatea surselor de finantare a capitalului comercial si a dezvoltarii unei baze largite de servicii financiare pentru microintreprinderi", sustine ministerul in motivarea luarii unei asemenea masuri.

 

 

7. Campanie de consolidare a imaginii Romaniei ca destinatie pentru investitorii intra si extracomunitari prin construirea brand-ului economic de tara.

 

In acest sens va fi investita suma de 17.050.000 de lei, bani care ar urma sa provina in proportie de 83% din fonduri europene.

 

O asemenea masura are in vedere organizarea și derularea unei campanii prin intermediul careia sa se asigure o imagine imbunatatita si mai transparenta a Romaniei ca destinatie pentru investitii si, implicit, atragerea de noi investitii si intensificarea relatiilor comerciale dezvoltate cu alte state.

 

Construirea brand-ului economic de tara va consolida imaginea Romaniei si va favoriza cresterea economica prin investitiile straine, sustine Ministerul Economiei.

 

"Singurele initiative de a realiza un brand de tara pentru Romania au fost cele din domeniul turismului. Este foarte important ca Romania sa poata fi prezentata intr-un mod profesionist ca destinatie pentru afaceri si investitii. Se va avea in vedere si corelarea cu masura de realizare a portalului pentru promovarea investitiilor, precum si cu masura de realizare a portofoliului de domenii si locatii pentru investitii", se arata in motivarea luarii unei asemenea masuri.

 

 

8. Reglementarea activitatii de lobby in Romania prin crearea Registrului grupurilor de interese.

 

In acest sens va fi investita suma de 3.708.550 de lei, bani care ar urma sa fie alocati de la bugetul de stat.

 

Prin aceasta masura se urmareste definirea activitatilor de lobby, a sferei de cuprindere, scopul activitatii de lobby, contractul de lobby, Registrul de lobby, modalitatea de inregistrare si de radiere a lobbistilor, publicitate, organizarea definirea relatiei de comunicare dintre lobbist si reprezentantii autoritatilor, raportarea activitatilor si fiscalizare, conflicte de interese si interdictii, responsabilitati si sanctiuni.

 

 

9. Modificarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice (Ordonanta 34/2006) si crearea de mecanisme de departajare a ofertantilor care au adoptat principiile eticii si de integritate in afaceri.

 

Prin aceasta masura se urmareste revizuirea legislatiei in domeniul achizitiilor publice in scopul accelerarii procesului de evaluare, al evitarii blocarii proceselor de achizitie si al responsabilizarii, inclusiv sub aspect financiar a ofertantilor care urmaresc obstructionarea procesului si descurajarea concurentei loiale.

 

Masura necesita consultari publice si consultanta de specialitate in domeniul achizitiilor publice. Suma necesara - de 530.400 lei - va fi alocata de la bugetul de stat.

 

 

10. Reducerea numarului de contributii, taxe si impozite si simplificarea fiscalitatii si a procedurilor de impunere fiscala si de plati concomitent cu eliminarea tuturor exceptiilor si a tratamentelor privilegiate si intarirea disciplinei contractuale si de plati a obligatiilor.

 

In acest sens vor fi alocati de la bugetul de stat 1.380.000 de lei. Simplificarea fiscala se va face cu pastrarea actualului nivel de fiscalitate, precizeaza insa Ministerul Economiei.

 

 

11. Reducerea sarcinilor administrative inutile si imbunatatirea reglementarilor, ca bariere pentru devoltarea mediului de afaceri.

 

In acest sens vor fi alocate 4.335.000 de lei, bani care vor proveni din fonduri europene.

 

Masura urmareste simplificarea legislatiei si a reglementarilor existente, codificarea si abrogarea legislatiei si a reglementarilor invechite, precum si imbunatatirea pregatirii propunerilor de acte normative.

 

 

12. Dezvoltarea consultantei si a altor tipuri de servicii de sprijin pentru inovarea de produs si de procese.

 

In acest sens vor fi alocate 22.525.000 de lei, bani care vor proveni din fonduri europene, in proportie de 83%.

 

Masura prevede identificarea exemplelor de buna practica pentru furnizarea de servicii de consultanta, sprijin pentru introducerea de mecanisme informale de atestare a furnizorilor de servicii, dar si sprijin pentru implementarea de sisteme organizationale ce sustin formarea profesionala continua a personalului implicat in consultanta.

 

 

13. Sprijinirea concentrarii și retelizarii pe piata furnizorilor de consultanta.

 

In acest sens vor fi alocate 6.302.000 de lei, bani care vor proveni din fonduri europene, in proportie de 83%.

 

Masura are ca scop diversificarea serviciilor si o mai buna adaptare a acestora la nevoile specifice ale clientilor, dar si acoperirea teritoriala larga cu resurse flexibile si disponibile imediat.

 

 

14. Cresterea accesului la consultanta si informatii a intreprinzatorilor actuali si potentiali, precum si a profesiilor liberale.

 

In acest sens vor fi alocate 44.854.000 de lei, bani care vor proveni din fonduri europene, in proportie de 83%.

 

Masura prevede introducerea de puncte de informare ce ofera consultanta primara pentru orientarea si indrumarea intreprinzatorilor si a profesiilor liberale in directia in care doresc sa se dezvolte cat si crearea de oportunitati pentru acestia in utilizarea serviciilor de consultanta completa in mod gratuit sau subventionat. Se vor oferi oportunitati de accesare a consultantei pe baza de vouchere, antreprenoriatul feminin fiind stimulat prin scheme de vouchere dedicate.

 

"Prin aceasta masura se prevad servicii de consultanta diversificate si adecvate cerintelor clientilor si un mai larg acces la serviciile de consultanta a intreprinderilor si/sau profesiilor liberale care altfel si-ar baza deciziile pe fler, intuitie si informatii neverificate", precizeaza ministerul.

 

 

15. Reglementarea ponderii ofertei tehnice in criteriul de atribuire "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic" in cadrul procedurilor de achizitii publice pentru selectarea serviciilor de consultanta, instruire si asistenta tehnica.

 

Pentru implementare vor fi alocati de la buget 96.000 de lei. Ministerul Economiei propune introducerea proportiei minime de 70% acordate ofertei tehnice in cadrul criteriului de atribuire "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic" a contractelor de achizitie publica de servicii de consultanta, training si/sau asistenta tehnica.

 

Masura este menita sa sprijine autoritatile contractante in obtinerea de servicii de calitate dar și dezvoltarea serviciilor de consultanta de calitate prin inlaturarea ofertelor slabe din punct de vedere tehnic dar carora li se atribuiau contracte datorita pretului scazut al serviciilor.

 

"Avand in vedere caracterul specific si complex al serviciilor intelectuale asa cum este consultanta, judecarea acestora exclusiv prin prisma pretului este o eroare fundamentala care tinde sa anuleze efectul proiectelor respective si sa discrediteze profesia", motiveaza Ministerul Economiei aceasta propunere.

 

 

16. Eficientizarea structurilor de dialog intre guvern si mediul de afaceri.

 

Masura urmareste eficientizarea activitatii Grupului de lucru pentru elaborarea si monitorizarea Planului de actiuni pentru dezvoltarea mediului de afaceri in Romania deja constituit, prin instituirea unui secretariat tehnic permanent, respectiv elaborarea si punerea in aplicare a unei metodologii si a unui set de instrumente de lucru care sa sustina activitatea acestui grup.

 

Pentru implementarea acestei masuri vor fi alocate 6.213.000 de lei, bani care vor proveni din fonduri europene, in proportie de 83%.

 

 

17. Reorganizarea Punctului National de Contact (PNC) pentru aplicarea recomandarilor propuse de OCDE in Ghidul pentru intreprinderi multinationale constituit in baza HG 420/2005.

 

Punerea in aplicare a masurii este utila pe de o parte pentru entitatile reprezentate in PNC pentru ca va avea loc o clarificare a rolului si responsabilitatilor lor in cadrul PNC, iar pe de alta pentru companiile multinationale de pe piata din Romania, intrucat vor fi mai eficient deservite de PNC.

 

"Desi formalizat prin hotararea de guvern ante-mentionata, PNC nu detine inca o abordare pragmatica din punct de vedere operational, ceea ce face absolut necesara activarea Secretariatului Tehnic al acestuia, prevazut in HG nr. 420/2005", isi motiveaza Ministerul Economiei aceasta propunere.

 

In acest sens vor fi alocate de la bugetul de stat 2.024.400 de lei.

 

 

18. Consolidarea capacitatii institutionale si administrative prin perfectionarea profesionala continua a personalului.

 

Pentru pregatirea personalului vor fi alocate 15.300.000 de lei, bani care vor proveni din fonduri europene, in proportie de 83%.

 

 

Echipa Promoafaceri.com

 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book 7 lucruri incredibile despre CASIO
book Arhivarea la sediu sau intr-un centru special
book Cauti echipamente de protectie? Bifeaza aceste trei necesitati decisive!
book De ce sa optati pentru servicii funerare in Bucuresti de la Casa Funerara Eva
book Curiozitati despre gardurile electrice
book Beneficiile pe care vitrinele frigorifice orizontale le ofera afacerilor comerciale
book Cum te ajuta Cria Soft in procesul de fiscalizare al casei de marcat?
book Doua trend-uri in contabilitate pentru anul 2019
book Jobslist, o noua sursa de locuri de munca pentru cei care cauta sa evolueze
book Sfaturi utile pentru o cariera de succes
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online