Informatii articole

ARTICOLE

 

Vor ajunge cafeaua si ciocolata produse de lux? Dezbateri, speculatii sau ipoteze

Vor ajunge cafeaua si ciocolata produse de lux? Dezbateri, speculatii sau ipotezeCategorie: Articole > Afaceri
publicat: 15.11.2010

Pretul cafelei a urcat pe piata internationala la maximul din ultimii 15 ani, cel al zaharului brut a depasit nivelul ultimelor trei decenii, iar ciocolata va ajunge, peste 20 de ani, un produs de lux pe care nu si-l vor mai permite persoanele cu venituri medii.

 

Ultimele evolutii ale preturilor acestor produse au dat nastere la diverse comentarii, unele facand referire la speculatii financiare, altele facand trimitere la situatia reala existenta in ferme.

 

Reducerea stocurilor de cafea si a randamentului arborilor de cafea = cresterea pretului

 

Cotatiile cafelei arabice s-au situat in ultimele trei saptamani la maximele ultimilor 13 ani, iar cele ale zaharului brut la cele mai ridicate niveluri ale ultimelor trei decenii.

 

Pretul cafelei Arabica a crescut pe piata din New York pana la nivelul maxim al ultimilor 13 ani, pe fondul temerilor legate de reducerea, in 2011, a productiei din Brazilia si Columbia - cei mai mari cultivatori mondiali de profil.

 

Conform Ministerului Agriculturii din Brazilia, productia de cafea din aceasta tara ar putea scadea, anul viitor, din cauza randamentului mai scazut al arborilor de cafea. In ce priveste Columbia, autoritatile au anuntat, luna aceasta, ca o ciuperca a afectat culturile de cafea, astfel ca productia din 2011 ar putea fi diminuata.

 

Cresterea preturilor cafelei a fost si o cauza a declinului stocurilor de boabe de cafea. Stocurile de profil monitorizate de New York Board of Trade au ajuns la 1,84 milioane de saci la data de 19 octombrie, ceea ce arata o scadere cu 40% anul acesta. Un sac de cafea cantareste 60 de kilograme.

 

Majorari ale pretului a suportat si cafeaua Robusta, fenomen impulsionat de faptul ca Vietnamul - cel mai mare producator al acestui soi, este afectat de ploi abundente si inundatii. Robusta, utilizata in special pentru prepararea cafelei instant, este cultivata in principal in Asia si unele regiuni din Africa. Cafeaua Arabica este produsa in special in America Latina.

 

Situatia nu a ramas fara reactii, primele venind din partea reprezentantilor grupului american Starbucks, este operatorul uneia dintre cele mai cunoscute retele de cafenele din lume. Directorul executiv, Howard Schultz, a declarat, citat de Reuters, ca situatia este rezultatul speculatiilor financiare si ca, de fapt, piata nu prezinta probleme nici la nivelul ofertei, nici la cel al cererii.

 

Va fi ciocolata mai scumpa decat caviarul?

 

Ciocolata risca sa devina peste 20 de ani la fel de scumpa ca aurul, afirma numerosi experti, potrivit carora, o persoana cu venituri medii nu isi va mai permite, in deceniile urmatoare, sa isi cumpere o tableta de ciocolata decat cu mari eforturi financiare, a informat newstrackindia.com.

 

"Peste 20 de ani, ciocolata va fi un fel de caviar. Va deveni atat de rara si atat de scumpa, incat cetateanul obisnuit nu isi va mai permite sa o cumpere", afirma in urma cu doua saptamani John Mason, directorul si fondatorul Nature Conservation Research Council, cu sediul in Ghana.

 

Fermierii din tarile mari producatoare de cacao nu primesc din partea guvernelor locale acele stimulente financiare de care au nevoie pentru a reface plantatiile de arbori de cacao, pe masura ce acestia mor de batranete. Aceasta actiune de replantare presupune, de regula, mutarea fermierilor intr-o alta zona de padure, unde vor astepta pana la cinci ani, pana sa obtina prima recolta.

 

In plus, copiii acestor fermieri africani, a caror speranta de viata este de doar 56 de ani, prefera sa isi caute de lucru in zonele urbane si refuza munca istovitoare de pe plantatiile de cacao, care le aduce beneficii foarte mici.


"O alta problema este aceea ca acest produs concureaza pentru spatiul agricol cu alte produse, cum este uleiul de palmier, ce cunoaste o cerere tot mai mare pe piata de biocarburanti", a declarat Thomas Dietsch, directorul departamentului de cercetare si ecosisteme din cadrul Earthwatch Organisation.

 

"Consumul de ciocolata creste intr-un ritm mai mare decat cel al productiei de cacao", a declarat la randul sau Tony Lass, presedintele Cocoa Research Association, cu ocazia conferintei anuale, organizata luna trecuta de Academy of Chocolate din Marea Britanie.

 

Parca pentru a agrava si mai mult aceasta situatie, specialistii afirma ca solurile din plantatiile traditionale de cacao din Africa se degradeaza rapid. "Productia va scadea atat de mult in urmatorii 20 de ani, incat nu vom mai vedea niciun baton de ciocolata in automatele de gustari - decat, poate, daca ele vor fi facute din roscove in loc de ciocolata", a declarat ciocolatierul londonez Marc Demarquette. Exista si alte voci, insa, care afirma ca iubitorii de ciocolata vor "salva" de la disparitie industria ciocolatei acceptand sa plateasca in viitor un pret oricat de mare pentru desertul lor preferat.

 

Un purtator de cuvant al celebrului producator de ciocolata Cadbury a declarat la randul sau ca o eventuala penurie pentru acest produs ar putea fi evitata in viitor cu ajutorul unor initiative promovate de Organizatia Mondiala a Comertului.

 

Echipa Promoafaceri.com

 

Foto: tagoox.com



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book Simulatorul En-ROADS, o soluție educațională pentru combaterea schimbărilor climatice în afaceri
book Proiecte SMART pentru 2023: trafic urban și sănătate virtuală cu AI
book Transportul funerar in localitati din Romania
book Semnificatia insemnarii INRI pe crucea de la capataiul decedatului
book 5 motive pentru care ar trebui sa apelezi la servicii de infiintare firme
book 7 lucruri incredibile despre CASIO
book Arhivarea la sediu sau intr-un centru special
book Cauti echipamente de protectie? Bifeaza aceste trei necesitati decisive!
book De ce sa optati pentru servicii funerare in Bucuresti de la Casa Funerara Eva
book Curiozitati despre gardurile electrice
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online