Informatii articole

ARTICOLE

 

UE ne-a dat 5 milioane euro pentru producatorii de lapte. Statul isi bate joc


UE ne-a dat 5 milioane euro pentru producatorii de lapte. Statul isi bate joc  Categorie : Articole > Agricultura
publicat pe : 11.04.2010

 

Producatorii care livreaza anual intre 20 si 200 de tone de lapte sunt cei mai afectati de criza economica, ei putand beneficia de o parte din cei peste cinci milioane de euro, fonduri europene, daca se va aproba in timp util un proiect al Ministerului Agriculturii.


Proiectul a fost elaborat in baza Regulamentului UE 1233/2009 prin care Romania primeste 5.010.401 de euro de la Fondul European de Garantare Agricola, pentru ca producatorii de lapte si produse lactate afectati de criza economica sa poata fi ajutati.

 

Regulamentul european a aprobat alocarea sumelor in 15 decembrie 2009, iar proiectul Ministerului Agriculturii a fost postat pe site-ul institutiei abia in 30 martie, adica dupa mai bine de trei luni.

 

Problema este una legata de termene, in conditiile in care pentru a primi banii europeni, producatorii de lapte trebuie sa depuna cererile pana in 30 aprilie, adica peste mai putin de trei saptamani, mai precis in 15 zile lucratoare.

 

Pana atunci mai trebuie depasite niste etape: proiectul de hotarare al ministerului trebuie aprobat, iar informatiile trebuie sa ajunga la producatorii de lapte - majoritatea din mediul rural.

 

Elaborat mai devreme, actul normativ ar fi fost mana cereasca pentru producatori, avand in vederea realitatea dura in care se afla aproximativ 500.000 de producatori de lapte, astfel cum este prezentata chiar in nota de fundamentare a proiectului.

 

Potrivit documentului, criza de pe piata laptelui a fost resimtita cel mai intens la nivelul preturilor de la poarta fermei, cel mai puternic afectat fiind pretul laptelui materie prima. Astfel, in Romania, producatorii care livreaza lapte materie prima au fost cel mai grav afectati, resimtind o presiune in plus din partea procesatorilor care, in conditiile date, au acordat un pret redus pentru achizitia laptelui materie prima.

 

Cei mai expusi crizelor economice si financiare in perioadele de sub si supraproductie sunt producatorii care livreaza anual cantitati de lapte intre 20 si 200 de tone, ei realizandu-si venitul necesar din activitatea de productie. Acestia reprezinta, de fapt, baza productiei, specifica majoritatii zonelor rurale din Romania.

 

Producatorii de lapte si produse lactate pot beneficia de sprijin financiar daca indeplinesc cumulativ urmatoarele cerinte: sunt persoane juridice si/sau persoane fizice autorizate, sunt inscrisi in sistemul cotelor de lapte la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura prin Serviciul de Administrare a Cotelor de Lapte, ca producatori cu cote de livrari lapte pentru anul de cota 2008 - 2009, sunt in activitate la 31 martie 2010, iar productia de lapte livrata pe exploatatie este mai mare de 10 tone de lapte.

 

Acestea sunt conditiile. Ramane insa intrebarea, retorica de altfel: de ce proiectul de hotarare a fost elaborat la mai mult de trei luni de la data la care Romaniei i s-au aprobat fondurile europene de peste cinci milioane de euro?

 

 

Echipa Promoafaceri

 


RSS Feed

Publicitatea ta !
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Cele mai interesante idei de irigatii pe care le ai la indemana
book Sfaturi si pareri Gradinamax - Cum sa ai o gradina frumoasa in plin soare
book Protejeaza-ti cultura de fructe si legume cu o plasa de umbrire perfecta
book Butoi vin – de ce sa alegi un recipient de depozitare din plastic
book Tot ce trebuie sa stiti despre adjuvanti si rolul lor in agricultura. Set de reguli ce va vor fi folositoare
book Descopera Score fungicid, tratamentul eficient pentru pomi si plante
book Care sunt cei mai intalniti repelenti si cum sunt folositi impotriva daunatoarelor?
book Folositi repelenti pasari pentru siguranta casei si a terenurilor
book Ce tipuri de seminte de porumb calitative sunt disponibile pe piata din Romania?
book Ce trebuie sa știi despre componentele unui tractor
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online