Informatii articole

ARTICOLE

 

Cand vine masina electrica? Guvernul vrea, producatorii reclama infrastructura si know-how-ul


Cand vine masina electrica? Guvernul vrea, producatorii reclama infrastructura si know-how-ulCategorie : Articole > Auto, Transport
publicat pe : 05.04.2011

Interesul pentru producerea autovehiculelor electrice in Romania creste, cel putin din partea Ministerului Mediului, care doreste sa discute in acest sens cu reprezentantii companiei de la Mioveni, desi vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe, a sustinut repetat ca vehiculele electrice nu vor fi vazute prea curand in tara noastra.

 

Ministrul Mediului Laszlo Borbely a declarat presei ca vrea sa discute cu reprezentantii companiei de la Mioveni oportunitatile si conditiile producerii masinii electrice. Ca argumente, ministrul foloseste facilitatile promise inca de anul trecut, cand a fost elaborata si o strategie pentru productia de autovehicule electrice. Ca si contraargumente, reprezentantii Dacia au sustinut repetat ca o intrare a vehiculelor electrice in Romania nu va avea loc prea curand.

 

"Vremea vehiculelor propulsate electric va veni si in Romania abia peste 10-15 ani. Asta din cauza lipsei cu desavarsire a infrastructurii necesare functionarii acestor tipuri de automobile in tara noastra", afirma Stroe, in ianuarie 2011, spunand ca producatorii de componente din Romania sunt pregatiti oricand pentru fabricarea de tehnologii necesare constructiei de automobile electrice, dar ca mai e nevoie este know-how.

 

De altfel, Stroe a reluat un punct de vedere anterior, conform caruia Automobile Dacia nu are in strategia sa productia de autovehicule hibrid, intrucat infrastructura nationala si interesele in domeniul petrolului nu vor permite prea curand dezvoltarea unei piete de profil.

 

* Primele semne ale strategiei pentru producerea de masini electrice in Romania *

 

La inceputul lunii noiembrie, ministrul Mediului anunta ca producatorii si cumparatorii de masini electrice sau hibrid vor fi sprijiniti prin faptul ca vor fi scutiti de taxa de inmatriculare. Strategia a fost facuta publica cateva saptamani mai tarziu.

 

Guvernul si-a exprimat intentia de a elabora si pune in practica masuri de stimulare financiara pentru achizitia de vehicule electrice (precum acordarea unei "prime ecologice"), pentru incurajarea si realizarea infrastructurii de incarcare necesara exploatarii vehiculelor electrice (acordarea unei prime sau deducerea cheltuielilor din impozitul pe profit), precum si pentru dezvoltarea productiei de vehicule electrice si componente in Romania (prin scheme de ajutor se stat sau ajutor de minimis).

 

Strategia prevede si masuri de atragere a investitiilor straine directe pentru fabricarea automobilelor electrice si a componentelor acestora in Romania: cresterea cantitatii de energie din surse regenerabile produsa in Romania, dezvoltarea infrastructurii de incarcare a bateriilor pentru autovehicule electrice si elaborarea unei strategii nationale privind reciclarea bateriilor pentru autovehicule electrice.

 

Autovehiculele de acest tip folosesc un motor electric si sunt incarcate cu energie electrica inmagazinata in baterii sau in alte sisteme alternative de stocare de la bordul vehiculului. Masinile pot fi autovehicule electrice cu baterii, care nu au alta sursa de putere decat energia electrica furnizata de acestea, autovehicule electrice cu autonomie extinsa, care utilizeaza bateriile ca principala sursa de energie, dar utilizeaza si un motor cu ardere interna pentru extinderea autonomiei si cresterea autonomiei de deplasare, precum si autovehicule electrice hibride "plug-in", care utilizeaza bateriile ca principala sursa de energie, dar pot functiona si in regim hibrid, cu utilizarea unui motor cu ardere interna, inclusiv atunci cand bateriile sunt descarcate.

 

Ca si avantaje au fost indicate eficienta energetica (motoarele electrice convertesc circa 75% din energia chimica generata de baterii in putere transmisa la rotile autovehiculului, in timp ce motoarele cu ardere interna convertesc numai aproximativ 20% din energia inmagazinata in carburantul conventional), poluarea redusa, performante superioare (motoarele electrice permit o functionare fara zgomot si mai uniforma si necesita o intretinere mai redusa decat motoarele cu ardere interna), autonomia de deplasare (autonomia autovehiculelor electrice este de 1-3 ori mai mica decat a autovehiculelor cu motoare cu ardere interna).

 

Guvernul a luat insa in calcul si timpul de reincarcare a bateriilor (incarcarea completa a bateriilor poate dura 4-8 ore, chiar si "incarcarea rapida" pana la 80% din capacitatea bateriilor poate dura circa 30 minute), costul bateriilor ("pachetul" mai mare de baterii este scump si poate fi nevoie de inlocuirea sa o data sau de mai multe ori pe durata de viata a unui autovehicul), precum si de gabarit si greutate ("pachetul" de baterii este greu si ocupa un spatiu semnificativ).

 

Autovehiculele exclusiv electrice par sa fie, in opinia Guvernului, optiunea cea mai promitatoare pentru utilizare urbana, tinand cont de autonomia relativ limitata asigurata de baterii si de raportul potential mai bun dintre costurile si beneficiile realizarii unei infrastructuri de incarcare a vehiculelor, mai intai in orase. Emisiile poluante si fonice mai reduse prezinta, de asemenea, mari beneficii sociale, inclusiv in materie de sanatate, in zonele urbane.

 

* Romania, contra curentului si in cazul masinilor electrice *

 

Potrivit datelor Registrului Auto Roman (RAR), facute publice in august 2010, masinile hibride si electrice reprezinta 0,02% din totalul parcului auto local, care numara 5,32 milioane de vehicule.

 

Pana cand Romania se decide cu privire la strategii, Bulgaria face primul pas privind masinile electrice, care vor fi asamblate, la Stara Zagora, incepand din trimestrul al doilea de compania britanica Zero Carbon 2020, relata Novinite.

 

Investitia initiala este estimata la 6,5 milioane leva (3,25 milioane euro), iar daca piata va reactiona bine ar putea ajunge la 10-12 milioane euro. Informatia a fost publicata de site-ul Economy News, care l-a citat pe directorul companiei britanice, Jamie Robertson.

 

La fabrica din Stara Zagora vor fi fabricate doua modele, unul destinat traficului urban si unul sport, care pot circula cu 300 de kilometri fara sa aiba nevoie sa fie incarcate, in timp ce masinile de acest tip prezente pe piata mondiala au in medie o autonomie de 150 de kilometri.

 

Compania va dezvolta in continuare noi modele cu incarcare prin inductie, care nu au nevoie sa fie conectate prin cablu la statii de incarcare. De altfel, CEZ a incheiat, in decembrie, un memorandum de intelegere cu primaria din Sofia pentru construirea unei retele de statii de incarcare a masinilor electrice, in vederea incurajarii achizitiilor de astfel de automobile, transmitea Novinite.

 

Mult mai rapizi, fapt deloc suprinzator, au fost germanii care in august 2009 au adoptat un program pentru majorarea numarului de automobile electrice din Germania la un milion de unitati pana in 2020, transmitea AFP.

 

Programul incuraja cercetarea in domeniul tehnologiei masinilor electrice. Autoritatile anuntau ca circa 500 de milioane de euro fusesera deja asigurate prin planurile de relansare bugetara deja adoptate pentru dezvoltarea de astfel de tehnologii.

 

Mesajul la nivelul Uniunii Europene este, de asemenea, clar: industria auto europeana trebuie sa se pregateasca pentru restructurari dureroase si sa investeasca in dezvoltarea de masini ecologice.

 

* Noul autovehicul hibrid al Renault s-ar putea numi ZOE *

 

Grupul auto francez Renault a inregistrat marca ZOE, in 1991, intr-o perioada in care numele nu era la moda. Numele a inceput sa fie folosit de grup in 2005, pentru a desemna un prototip, iar in 2008 a decis ca Zoe sa fie numele viitoarei masini electrice, care va fi comercializata din 2012.

 

Echipa Promoafaceri.com

 

Foto:  primal.com


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Unde gasesti cele mai bune masini de inchiriat?
book Vreti sa beneficiati de serviciul de inchirieri microbuze?
book De ce ai nevoie de permisul pentru categoria E
book Suni un prieten, sau o firma de remorcari auto?
book Ridicati-va prestigiul cu masini second Germania
book Totul despre oferta de masini de vinzare second hand – de ce si de unde cumparam astfel de automobile in 2019?
book Va doriti cea mai eficienta metoda de a-ti cumpara o masina? Iata care sunt diferentele intre leasing auto second hand second hand si achizitie cash!
book Auto rulate leasing: vesti bune din industria masinilor second hand
book Industria auto Germania si piata din Romania. Unde gasesti masini second cu kilometri reali?
book Inveti mai usor pentru scoala de soferi cu chestionare auto!
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online