Informatii articole

ARTICOLE

 

Formula de calcul pentru recuperarea taxei auto se publica pe www.afm.ro din 13 ianuarie


Formula de calcul pentru recuperarea taxei auto se publica pe www.afm.ro din 13 ianuarieCategorie : Articole > Auto, Transport
publicat pe : 12.01.2012

Persoanele interesate sa depuna cerere pentru recuperarea banilor dati in plus pentru taxa auto pot consulta din 13 ianuarie, site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu unde va fi postata formula de calcul.

 

In baza acestei formule de calcul, fiecare platitor de taxa auto poate vedea daca se incadreaza in categoria celor indreptatiti la recuperarea banilor.

 

Avand in vedere reducerea taxei de poluare cu pana la 25%, cei care au platit taxa de poluare de la 1 iulie 2008 pot solicita restituirea diferentei, in cazul in care suma este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi. Astfel, persoanele interesate sa vada daca au de recuperat bani ca diferenta, incepand de vineri vor avea la dispozitie, pe site-ul AFM formula de calcul prevazuta de lege si care va fi utilizata si de organele fiscale.

 

Ce documente trebuie depuse

 

Persoanele care constata ca au de recuperat bani din taxa auto trebuie sa depuna la organele fiscale competente o cerere de restituire, insotita de mai multe documente, in original sau in copie: documentul doveditor al platii taxei pe poluare/taxei speciale pentru autoturisme (chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont), copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora.

 

Cererile de restituire, insotite de documentele necesare sunt solutionate de catre organele fiscale, in termen de 45 zile. Conform Codului, in situatiile in care sunt necesare informatii suplimentare, acest termen este prelungit cu perioada cuprinsa intre data solicitarii si data primirii informatiilor solicitate.

 

Plata sumelor reprezentand diferenta de taxa platita se face de catre organul fiscal competent in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire sau la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului, in baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume, pentru persoanele care nu au indicat, prin cererea de restituire, un cont bancar

 

Procedura se afla insa sub influenta Codului de Procedura Fiscala, care stabileste ca suma de restituit va fi redusa prin compensare cu eventuale datorii fiscale neachitate de acestia. Astfel, suma care ar trebui primita va fi redusa cu valoarea datoriilor fiscale neachitate, in cazul in care acestea exista.

 

Cum se ajusteaza taxa auto

 

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se aplica din 13 ianuarie. Noua taxa se aplica numai masinilor care se inmatriculeaza incepand din 13 ianuarie, data la care intra in vigoare noua lege.

 

Normele mentin totodata prevederea conform careia taxa auto poate fi ajustata atunci cand autovehiculul nu se incadreaza in parametrii standard, respectiv au un rulaj ridicat, de peste 15.000 kilometri in cazul vehiculelor de transport pasageri cu maximum opt locuri pe scaune, peste 30.000 kilometri la vehicule transport marfa cu greutate de pana la 3,5 tone, peste 60.000 kilometri pentru masini transport pasageri cu mai mult de opt locuri pe scaune si vehicule transport marfa cu greutate intre 3,5 tone-12 tone si peste 100.000 kilometri in cazul vehiculelor de transport marfa mai grele de 12 tone.

 

La rulajul mediu sunt luate in considerare si starea generala a masinii (semne de coroziune a caroseriei, revopsire, situatia tapiteriei si a componentelor de bord), dotarile standard (aer conditionat, ABS si airbag), vechimea autovehiculului.

 

Taxa poate fi ajustata pe baza declaratiei pe proprie raspundere a proprietarului masinii, in care acesta sustine ca rulajul mediu anual real al autovehiculului sau este mai mare decat rulajul mediu anual considerat standard pentru categoria respectiva de autovehicule.

 

Rulajul mediu anual real este calculat prin raportarea rulajului afisat de indicatorul de kilometraj la vechimea stabilita in functie de data primei inmatriculari. Declararea nereala a rulajului autovehiculului va fi considerata si sanctionata conform Codului Penal. Pentru fals in declaratii, pedeapsa prevazuta in Codul Penal este inchisoare de la trei luni la doi ani sau amenda.

 

Taxa va putea fi ajustata si atunci cand pentru un autovehicul rulat este dovedit pe baza expertizei tehnice efectuate de Registrul Auto Roman ca deprecierea este mai mare decat cea indicata de grila fixa.

 

In acelasi timp, daca proprietarul considera ca deprecierea autovehiculului sau este mai mare decat cea rezultata pe baza cotei initiale de reducere si/sau a cotei suplimentare de reducere a taxei, acesta poate contesta taxa, dar numai in baza rezultatului unei expertize privind evaluarea individuala a masinii. In acest sens, proprietarul trebuie sa solicite efectuarea expertizei de catre un membru al Corpului Expertilor Tehnici, care sa inscrie in raport cota reala de reducere a taxei. Pe baza cotei reale de reducere, autoritatea fiscala va proceda la calcularea taxei.

 

Taxa auto nu va fi aplicata pentru autovehicule cu doua sau trei roti ori asimilate, pentru tractoare agricole sau forestiere, precum si pentru autovehiculele care, in vederea scoaterii din parcul auto național și inmatricularii in alt stat, sunt inmatriculate temporar in Romania. Exceptiile de la plata taxei sunt acordate pe baza mentiunilor speciale inscrise in cartea de identitate a vehiculului.

 

Ce inseamna principiul "poluatorul plateste"?

 

Potrivit legii care are la baza principiul "poluatorul plateste", taxa de poluare va fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania.

 

Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, dupa ce intra in vigoare aceasta lege.

 

Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Aceasta se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si deprecierea autoturismului.

 

Echipa Promoafaceri.com

Foto: promotor.ro


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Unde gasesti cele mai bune masini de inchiriat?
book Vreti sa beneficiati de serviciul de inchirieri microbuze?
book De ce ai nevoie de permisul pentru categoria E
book Suni un prieten, sau o firma de remorcari auto?
book Ridicati-va prestigiul cu masini second Germania
book Totul despre oferta de masini de vinzare second hand – de ce si de unde cumparam astfel de automobile in 2019?
book Va doriti cea mai eficienta metoda de a-ti cumpara o masina? Iata care sunt diferentele intre leasing auto second hand second hand si achizitie cash!
book Auto rulate leasing: vesti bune din industria masinilor second hand
book Industria auto Germania si piata din Romania. Unde gasesti masini second cu kilometri reali?
book Inveti mai usor pentru scoala de soferi cu chestionare auto!
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online