Informatii articole

ARTICOLE

 

"Pavilionul Romaniei" si "Superbia", selectate pentru Bienala de Arhitectura de la Venetia


"Pavilionul Romaniei" si "Superbia", selectate pentru Bienala de Arhitectura de la VenetiaCategorie : Articole > Constructii, instalatii, imobiliare
publicat pe : 01.05.2010

"Pavilionul Romaniei" si "Superbia" sunt cele doua proiecte arhitecturale care vor reprezenta tara noastra la cea de-a 12-cea editie a Bienalei de Arhitectura de la Venetia, concurs care se va desfasura in perioada 29 august - 21 noiembrie.

 

Editia din acest an a concursului de la Venetia se desfasoara sub genericul "People meet in architecture" si isi propune sa reia discutia despre arhitectura si rolul ei in civilizatie. Inte 26 si 28 august va avea loc vernisarea pavilioanelor nationale, iar intre 29 august si 21 noiembrie acestea vor fi deschise publicului.

 

Un numar de 21 de proiecte au fost inscrise in concurs, in 28 aprilie fiind selectate doua dintre cele care au intrunit punctajul cel mai mare conform criteriilor impuse de o comisie de specialitate (conceptul inovator, fezabilitatea proiectului, respectarea temei, posibilitatea de realizare practica si incadrarea in bugetul estimat).

 

Proiectele care si-au disputat oportunitatea de a reprezenta Romania la Venetia au fost "Secvente spatiale (157,5 puncte), "Shelter" (79 puncte), "Linked in Romania" (84 puncte), "Meeting Spot" (88,5 puncte), "Spatiu contractat" (94 puncte), "My Place, My Space" (103,5 puncte), "Your Home - Real and Ideal 100%" ( 91 puncte), "People meet in architecture (90 puncte), "Pavilionul Romaniei" (179 puncte), "Inside out" (98,5 puncte), "Locuinta elastica" (88,5 puncte), "The Cathedral: a long journey" (94,5 puncte), "Trans- Format" (103,5 puncte), "Romania in Between (107 puncte), "Superbia" (166 puncte), "Meeting Point" (108 puncte), "Children meet architecture" (116,5 puncte), "People meet architecture" (113,1 puncte), "In the court of the Pillat King" (110 puncte), "In the court of the Pillat King" ( 91 puncte) si "Space Play" (114,5 puncte).

 

Cele doua proiecte castigatoare au fost "Pavilionul Romaniei", care va realizat in Pavilionul Romaniei din Giardini di Castello (Romania I) si "Superbia", care va fi realizat in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia (Romania II). Dintre proiectele inscrise la Concurs s-a evidențiat si un al treilea proiect, "Secvente spatiale".

 

"Pavilionul Romaniei", o prisma neregulata care va umple spatiul Pavilionului, este o aluzie la spatiul aferent fiecarui locuitor din Bucuresti (94 metri patrati). Acest spatiu poate fi folosit pentru desfasurarea a diverse evenimente dedicate arhitecturii.

 

Comisia a apreciat ca solutia tehnica a proiectului trebuie reconsiderata din motive de siguranta si ca trebuie aduse modificari proiectului.

 

Astfel, spatiul interior nu va avea nicio deschidere/usa, insemnand ca nu se va putea niciodata patrunde in acest spatiu nou creat, ci va fi perceput doar prin intermediul unor vizoare. Spatiul nu va fi iluminat cu ajutorul luminatorului pavilionului, ci cu ajutorul unui numar limitat de lumini ascunse. De asemenea, o posibilitate de imbogatire a proiectului din punct de vedere conceptual ar putea fi crearea unui layer care sa invaluie prisma (care poate inlocui zidul de ciment) si care sa varieze ca grosime, permitand instalarea mai multor vizoare, prin care vizitatorul sa fie martorul unor scene tematice legate de dezbaterile romanesti asupra arhitecturii si orasului.

 

Cel de-al doilea proiect, "Superbia", a avut ca punct de plecare peisajul romanesc pe care l-a abordat intr-un mod original. Proiectul va fi realizat si adaptat pentru Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU) de la Venetia.

 

"Materializarea luptei umane cu circumstante mizere este transformata intr-o metafora a modului de viata romanesc. In acest context, vizitatorul este invitat sa raspunda intrebarilor legate de spatiul interior si cel exterior, de confort ca un lucru greu de obtinut si, mai ales, despre locul in care fiinta umana poate gasi acel acasa. Acest mod de abordare corespunde intr-un mod foarte direct conceptului curatorului bienalei din acest an, doamna Kazuyo Sejima", este descrierea proiectului.

 

Comisia a sugerat ca realizatorii acestui proiect sa propuna, impreuna cu partenerii proiectului, still-uri/fotografii/montaje video care vor fi expuse in Noua Galerie a IRCCU Venetia si care sa fie prezentate pe ecrane LCD de dimensiune mica. Astfel publicul va fi determinat sa se apropie pentru a le descifra si de a parcurge drumul prin noroi. Podeaua galeriei va fi acoperita in intregime cu un strat de noroi suficient de gros incat sa nu se vada structura acesteia, iar vizitatorii sa fie nevoiti sa foloseasca cizme de cauciuc (propuse de echipa de proiect) pentru a viziona imaginile.

 

Ca o solutie alternativa, juriul a propus, pentru a oferi vizitatorilor posibilitatea de a alege, construirea unui drum prin galerie din paleti de lemn.

 

Still-urile/fotografiile/montajele video ce vor fi expuse trebuie sa reprezinte peisajul arhitectural si urbanistic romanesc (situatiile in care in mijlocul unor terenuri virane se ridica cladiri sau cartiere intregi fara a se amenaja din punct de vedere urbanistic, iar accesul la acestea se va face traversand un peisaj de tip rural, similar cu cel propus pentru galerie).

 

"Aceasta tensiune intre nou si vechi, rural si urban, de calitate buna sau proasta, reprezinta un aspect care trebuie luat in considerare", a sustinit comisia de jurizare.

 

Cel de-al treilea proiect, "Secvente spatiale" sugereaza doua atmosfere complet diferite: o "zona hipostila", care prin atmosfera misterioasa, slab luminata te duce cu gandul la un spatiu sacru, care invita privitorul la interiorizare si reflectie si "zona cinetica", foarte bine luminata, organica, acoperita in intregime, cu o textura asemanatoare ierbii. Cele doua spatii sunt legate de un "coridor - poveste" care reprezinta spatiul de comunicare, in care vizitatorii pavilionului isi pot impartasi experiente si idei despre modul de perceptie al celor doua spatii.

 

Desi a apreciat ideea, comisia de jurizare a apreciat ca acest proiect este greu realizabil, motiv pentru care ideea a fost clasata pe pozitia a treia.

 

Finantarea Proiectului Romania I este asigurata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National in limita bugetul aprobat. "Intrucat bugetul pe anul 2010 pentru acest eveniment nu a fost inca stabilit, se va lua ca punct de reper bugetul acordat pentru Bienala de Arhitectura de la Venetia-2008 in valoare de 600.000 lei, cu mentiunea ca in anul 2010 aceasta suma poate fi micsorata sau marita", arata ministerul.

 

Pe de alta parte, Institutul Cultural Roman asigura finantarea Proiectului Romania II cu suma de aproximativ 80.000 lei. Suma poate varia in functie de particularitatile proiectului si de respectarea prevederilor legale carora li se supune activitatea Institutului Cultural Roman.

 

Uniunea Arhitectilor din Romania va contribui la finantarea concursului de selectie a proiectelor Romania I si II din fonduri rezultate din taxa de timbru potrivit bugetului aprobat, sub rezerva aprobarii efective.

 

Echipa Promoafaceri


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Cum alegi o usa de intrare in apartament
book De ce sa alegi usi din lemn in Bucuresti
book Descopera o gama diversificata de cazi de baie in oferta magazinului Admina.com
book Traverse de cale ferată / wooden railway sleepers
book Pamirco – prezentare servicii
book Usile pentru apartament
book Cea mai simpla metoda prin care poti sa ii dai alta fata unei pardoseli vechi, din beton
book De ce sa asortam usile cu mobile pentru bucatarie sau living?
book Motive sa alegi o usa din lemn moderna
book Garantia eficientei si calitatii in reparatii de termopane in Bucuresti
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online