Informatii articole

ARTICOLE

 

"Prima Casa" va functiona dupa noi reguli. Bancile iau in calcul majorarea dobanzii


"Prima Casa" va functiona dupa noi reguli. Bancile iau in calcul majorarea dobanziiCategorie : Articole > Constructii, instalatii, imobiliare
publicat pe : 23.03.2011

Regulile Programului "Prima Casa" se vor schimba, in sensul ca riscul garantiei sa fie impartit intre stat si banci (50% - 50%), fara ca acest lucru sa afecteze contractele deja existente, dar bancile iau in calcul pe viitor majorarea dobanzilor.

 

Premierul Emil Boc s-a intalnit, in 22 martie, cu reprezentantii principalelor banci din Romania carora le-a prezentat o propunere in scopul majorarii numarului beneficiarilor, in special a tinerilor care sa aiba acces la program.

 

"Analizam impreuna cu bancile posibilitatea de a imparti riscul garantiei intre stat si banca. Astazi, riscul este suportat 100% de stat. Propunerea noastra este sa impartim acest risc: 50% statul - 50 % banca. Si ce ar insemna asta? Ar insemna, practic, ca la un nivel al garantiilor guvernamentale de 1.500.000.000 de lei, s-ar mai putea obtine inca 1.500.000.000 de lei garantii pentru programul Prima casa.

Adica ar insemna dublarea numarului de beneficiari in cadrul programului, prin dublarea plafonului actual al garantiilor guvernamentale", a declarat Emil Boc, potrivit transcriptului prezentat pe site-ul Guvernului..

 

Bancile au termen o saptamana sa analizeze propunerea inaintata si care, potrivit premierului, nu aduce decat modificari din punct de vedere tehnic.

 

Contractele in vigoare nu se vor modifica, a dat asigurari primul - ministru.

 

"Contractele actuale cu clientii nu se modifica, toate raporturile intervin intre Fodul de garantare si banca, care impart practic riscul.

Dar beneficiarul nu are nici un fel de problema, beneficiarul actual Prima Casa nu are nici un cost suplimentar, nu trebuie sa vina sa incheie un nou contract, este doar o relatie intre noi ca stat si banca, cu care impartim riscul. Acest lucru este bine sa se inteleaga, sa nu ii punem pe jar pe cei care astazi au beneficiat de programul Prima Casa sa stie ca ei nu au nici un fel de problema, merg mai departe cu contractul. Obligatia lor singulara este sa-si achite ratele, nimic mai mult. In rest este treaba noastra sa negociem cu bancile impartirea riscului si, din moment ce se imparte riscul, evident ca exista mai multe garantii din partea statului care sa se poata acorda beneficiarilor din program", a subliniat Emil Boc.

 

Acesta a mentionat ca participarea bancilor in programul acesta este optionala si ca este posibil ca unele sa nu doreasca sa accepte acest lucru - adica impartirea riscului 50% statul - 50% banca -. Cele care vor accepta insa propunerea vor avea un plafon suplimentar de garantii guvernamentale, utilizand pe cel existent.

 

"Bancile, daca doresc sa nu fie atractive, sa mareasca dobanda. Acele banci care vor mari dobanda vor ramane fara clienti. Este o competitie pe piata si in consecinta clientul va alege dintre acela care ofera o dobanda mai mica si acela care ofera o dobanda mai mare. In ultima instanta, este o competitie intre banci. Noi avem aceasta deschidere de a analiza aceasta impartire a riscului si bancile care doresc, sunt bine venite in program. Interesul nostru este ca utilizand plafonul garantiilor guvernamentale sa dam posibilitatea la mai multi beneficiari sa intre in program", a subliniat Emil Boc.

 

Reactiile bancilor nu sunt insa chiar atat de incurajatoare intru totul.

Reprezentantii acestora doresc clarificarea mai multor aspecte legate de nivelul dobanzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele platite deja Fondului de Garantare si constituirea ipotecii.

 

Bancile au ridicat problema modului de tratare a garantiei ipotecare constituite de clienti, care va fi scriptic impartita intre institutiile de credit si stat. Problema invocata este una legata de executare, care va functiona, cel mai probabil, pe principiul creantei bugetare, intrucat procedurile sunt mult mai rapide. In cazul bancilor, executarea unor garantii se poate prelungi pe perioade chiar mai lungi de doi ani.

 

Majoritatea bancilor au cerut si posibilitatea de a majora dobanda in cazul unei garantii diminuate cu 50%, intrucat riscurile asumate sunt semnificativ mai ridicate.

 

Situatia actuala a programului Prima Casa

 

Pana in momentul de fata au fost acordate 37.632 de garantii in valoare de un 1.500.000.000 de euro.

 

Din plafonul de garantii, pentru anul 2011, s-a consumat pana in momentul de fata aproximativ 50,7%, fiind acordate garantii in valoare de 101 milioane de euro.

 

Cele mai multe garantii au fost acordate pentru locuinte cu doua camere (51% din totalul garantiilor care au fost acordate), valoarea medie a garantiilor fiind sub 60 de mii.

 

In privinta mediei garantiilor, situatia este urmatoarea: 31% din numarul total al garantiilor au fost intre 50.000 si 60.000 de euro, 25% garantii sub 30.000 de euro, 24% garantii intre 30.000 si 40.000 de euro, 20% intre 40.000 si 50.000 de euro.

 

Echipa Promoafaceri.com

 

Foto: etdani.com


RSS Feed

Publicitatea ta !
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Unavia.ro anunta cel mai mic pret/mp pentru case la cheie langa Bucuresti
book Alegerea proiectului pentru casa
book Scari din lemn masiv pentru interiorul caselor cu etaj
book Gaseste cada de baia potrivita pentru baia ta in magazine online
book Cum alegi o usa de intrare in apartament
book De ce sa alegi usi din lemn in Bucuresti
book Descopera o gama diversificata de cazi de baie in oferta magazinului Admina.com
book Traverse de cale ferată / wooden railway sleepers
book Pamirco – prezentare servicii
book Usile pentru apartament
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online