Informatii articole

ARTICOLE

 

Creditele pentru reabilitarea termica a locuintelor, garantate de stat prin FNGCIMM


Creditele pentru reabilitarea termica a locuintelor, garantate de stat prin FNGCIMMCategorie : Articole > Constructii, instalatii, imobiliare
publicat pe : 27.05.2010

Creditele luate de proprietari pentru finantarea lucrarilor de reabilitare termica vor fi garantate de catre stat, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii - FNGCIMM.

 

In acest sens, FNGCIMM va avea printre atributii si emiterea de garantii in numele si contul statului pentru asociatiile de proprietari sau persoanele fizice care doresc sa contracteze credite pentru reabilitarea termica.

 

Reprezentantii Ministerul Dezvoltarii sustin, intr-un proiect de act normativ, ca, astfel, se asigura contractarea unui credit in conditii avantajoase, cu dobanda fixa anuala si cu garantie guvernamentala.

 

Prin acest proiect, ministerul urmareste degrevarea bugetului de stat de tipul de cheltuieli efectuate in temeiul OUG 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, sustinerea cresterii economice si contracararea efectelor negative pe care criza internationala actuala o poate avea asupra sectorului energetic.

 

De asemenea, prin aplicarea masurilor de reabilitare termica prevazute in prezentul act normativ, pe termen scurt si mediu, se degreveaza bugetul statului de cheltuielile cu combustibilul utilizat, se reduc cheltuielile cu intretinerea locuintelor, se asigura sustinerea agentilor economici din domeniul constructiilor si se creeaza noi locuri de munca, se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.

 

Alte efecte apreciate ca pozitive pentru economie sunt cele legate de stimularea in mod indirect a persoanelor juridice care au ca obiect de activitate lucrari de constructii si a celor din industriile legate de acest sector, asigurarea continuitatii platii obligatiilor bugetare de catre contribuabilii din aceste domenii de activitate.

 

Vizat este si sectorul bancar, care va beneficia astfel de cresterea numarului de clienti prin cresterea gradului de securizare a creditelor ca urmare a preluarii riscului de credit al clientilor de catre stat, ceea ce va contribui la reducerea provizioanelor constituite in temeiul reglementarilor BNR. Astfel, se vor debloca lichiditatile si se vor reduce costurile de acordare a creditelor suportate de client.

 

La inceputul lunii mai, ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea declara ca intentioneaza sa introduca un nou program de reabilitare termica a blocurilor, care va functiona pe principiul "Prima casa" si potrivit caruia Guvernul va garanta creditele acordate proprietarilor pentru a realiza reabilitarea pe banii lor. Ministrul afirma atunci ca actualul program de reabilitare termica, potrivit caruia Guvernul finanteaza 50%, primariile 30% si asociatiile de proprietari 20% din costuri, "nemultumeste pe toata lumea".

 

Conform proiectului de lege, reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare va cuprinde urmatoarele etape: 

- expertiza tehnica si auditul energetic al cladirii, decizia de interventie si obtinerea certificatului de urbanism, proiectarea lucrarilor de reabilitare termica si obtinerea autorizatiei de construire, antecontractul pentru executarea lucrarilor de interventie, finantarea executarii lucrarilor de interventie, contractarea si decontarea lucrarilor de interventie pentru reabilitarea termica a cladirii si monitorizarea acestora;

- contractele prin care Fondul acorda garantiile constituie titluri executorii.

 

Plafonul anual al garantiilor, conditiile de acordare a acestora, criteriile de eligibilitate pentru beneficiari, banci si constructori, precum si regulile de gestionare se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a legii, elaborate de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si aprobate prin hotarare a Guvernului, in termen de 60 zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi.

 

Echipa Promoafaceri.com

 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Avantajele geamului termopan cu sticla antiefractie
book Care este diferenta intre aluminiu, pvc si lemn stratificat
book Cuum aleg usile din lemn in functie de stilul arhitectural
book Mobila de bucatarie si importanta ei
book Te invatam cum sa descoperi mobila potrivita pentru un dormitor ideal!
book Firma hidroizolatii hale, subsoluri sau piscine. De ce sa hidroizolam si de ce sa apelam la profesionisti?
book Mobila italiana pentru bucataria ta: pune in scena o amenajare cu bun gust si rafinament
book Oferta pentru bucatarii de lux! Ai 20% discount pentru a-ti mobila complet si inedit bucataria
book De ce sa alegi obloane din lemn? - 7 motive
book Vrei un living cu un aer modern? Afla de ce sa alegi canapele stofa in locul celor din piele
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online