Informatii articole

ARTICOLE

 

Metodă inovatoare de reducere a emisiilor de carbon în producția de beton

Metodă inovatoare de reducere a emisiilor de carbon în producția de betonCategorie: Articole > Constructii, instalatii, imobiliare
publicat: 12.04.2023

Adăugarea bicarbonatului de sodiu în procesul de fabricare a betonului ar putea reduce semnificativ amprenta de carbon a acestuia, potrivit unei echipe de cercetători de la MIT.

 

Betonul este al doilea cel mai consumat material din lume și reprezintă piatra de temelie a infrastructurii moderne. Cu toate acestea, producția de beton contribuie în prezent cu aproximativ 8% la emisiile globale de dioxid de carbon. Aproximativ jumătate din aceste emisii provin din arderea combustibililor fosili utilizati pentru încălzirea cimentului, în timp ce cealaltă jumătate este inerentă materialului în sine. În timpul fabricării sale, betonul eliberează cantități mari de dioxid de carbon, atât ca produs secundar chimic al producției de ciment, cât și în energia necesară pentru a alimenta aceste reacții.

 

Descoperirile recente ale echipei de la MIT sugerează că introducerea de noi materiale în procesul de fabricare a betonului ar putea reduce semnificativ această amprentă de carbon, fără a afecta proprietățile mecanice ale betonului. Cercetătorii au descoperit că adăugarea bicarbonatului de sodiu în timpul amestecării și turnării betonului poate permite mineralizarea cu dioxid de carbon a până la 15% din cantitatea totală asociată cu producția de ciment în aceste etape incipiente. Aceasta ar putea reduce semnificativ efectele dăunătoare ale absorbției dioxidului de carbon după punerea în operă a materialului și ar putea face o adâncime semnificativă în amprenta globală de carbon a materialului.

 

Compozitul rezultat, un amestec de carbonat de calciu și hidrat de siliciu de calciu, este un material complet nou și poate duce la o performanță mecanică îmbunătățită a betonului din stadiul inițial. În plus, procesul permite industriei construcțiilor să fie mai productivă, deoarece lucrările de forme pot fi îndepărtate mai devreme, reducând timpul necesar pentru finalizarea unui pod sau a unei clădiri.

 

Deși ideea carbonatării betonului în stadiu incipient nu este nouă, descoperirile actuale ale echipei MIT subliniază faptul că capacitatea de preîntărire a betonului de a sechestra dioxidul de carbon a fost în mare măsură subestimată și subutilizată. Această cercetare avansează conceptul de beton multifuncțional prin încorporarea beneficiilor suplimentare ale mineralizării cu dioxid de carbon în timpul producției și turnării, relatează mit.edu.

 

Noua noastră descoperire ar putea fi combinată în continuare cu alte inovații recente în dezvoltarea de aditivi de beton cu amprentă redusă de carbon, pentru a oferi materiale de construcție mult mai ecologice și chiar cu emisii negative de carbon pentru mediul construit, transformând betonul dintr-o problemă într-o parte a soluției.”, spune Masic. Cercetarea a fost susținută de Concrete Sustainability Hub de la MIT, care are sponsorizare de la Portland Cement Association și Concrete Research and Education Foundation.

 

Echipa Promoafaceri

Sursa foto: mit.eduPublicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book Cum sa avem grija de semineu in sezonul rece
book Unavia.ro anunta cel mai mic pret/mp pentru case la cheie langa Bucuresti
book Alegerea proiectului pentru casa
book Scari din lemn masiv pentru interiorul caselor cu etaj
book Gaseste cada de baia potrivita pentru baia ta in magazine online
book Cum alegi o usa de intrare in apartament
book De ce sa alegi usi din lemn in Bucuresti
book Descopera o gama diversificata de cazi de baie in oferta magazinului Admina.com
book Traverse de cale ferată / wooden railway sleepers
book Pamirco – prezentare servicii
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online