Informatii articole

ARTICOLE

 

Micul Paris, ingropat in Centrul Istoric printre morbida nepasare si fum de aurolac


Categorie : Articole > Constructii, instalatii, imobiliare
publicat pe : 26.02.2010

 

Centrul Istoric din Bucuresti este departe de a redobandi farmecul Micului Paris, asa cum a fost conceput, in urma cu patru ani, proiectul municipalitatii, in prezent fiind incerta situatia constructorului, a locatarilor abuzivi si a metodelor de protejare a vestigiilor istorice descoperite.

 

Proiectul a demarat in septembrie 2006, bucurandu-se si de finantare europeana. Primaria Capitalei estima ca in 18 luni, adica in martie 2008, bucurestenii se vor putea plimba pe strazi pavate, la lumina lampadarului si mirosind craitele din jardinierele strecurate pe masutele furisatelor terase.

 

Realitatea este insa alta: bucurestenii trec prin zona, dar doar daca necesitatea este mult mai puternica decat frica de a-si frange gatul printre sapaturi, lumina este doar daca vreun aurolac fumeaza un ciot de tigara aruncat de muncitorii care au parasit de mult zona, iar mirosul este doar unul al zadarniciei.

 

Lucrarile stau pe loc si nu par a se urni prea repede, mai ales ca nici situatia firmei care se ocupa de reabilitarea strazilor din Centrul Istoric nu este chiar roz din punct de vedere economic, o alta societate cerandu-i falimentul din cauza datoriilor.

 

De altfel, relatia dintre municipalitate si firma spaniola Sedesa nu a fost deloc amiabila, pe parcursul lucrarilor. In trei ani, din cele 14 strazi prevazute a fi reabilitate de Sedesa, doar patru fusesera cat de cat finalizate. In ciuda acestui lucru, Oprescu sustinea ca s-au facut lucrari netrecute in contract, pentru care se cer bani in plus, bugetul initial fiind insa deja suplimentat cu zece milioane de euro.

 

Edilul Sorin Oprescu a avertizat in nenumarate randuri ca va rezilia contractul, dar pana la urma solutia aleasa a fost prelungirea acestuia, dar in conditii mult mai stricte. In plus, municipalitatea a optat sa ceara ajutorul unor specialisti sibieni, avand in vedere ca proiectul Capitalei Culturale Europene in 2007 a fost unul de succes si a adus si bani Sibiului.

 

In 2009, la trei ani de la demararea priectului, a inceput sa se vorbeasca in mod concret despre un management clar de proiect, despre o coordonare, despre o echipa complexa.

 

Lucrarile insa stagneaza, de doi ani locul excavatoarelor fiind luat de pensule, periute, iar al muncitorilor de arheologi care studiaza vestigiile descoperite sub Centrul Istoric. In urma lucrarilor au fost descoperite fundatiile Hanului Zlatari din secolul al XVII-lea, Hanul lui Constantin Brancoveanu, biserica si Hanul Greci, precum si cimitire medievale. Reprezentantii Primariei Bucuresti declarau la vremea respectiva ca in Centrul Istoric al Bucurestiului se afla un alt oras sub fiecare piatra si sub pavajul strazilor, care este descoperit pe masura ce se excaveaza fiecare metru patrat.

 

Vestigiile arheologice descoperite urmau sa fie puse in valoare prin marcare pe pavaj, placi informative si chiar expunere directa, in functie de starea lor tehnica, prin colaborarea municipalitatii cu Ministerul Culturii si al Cultelor.

 

Si totusi, la jumatatea lui 2008, primarul general Sorin Oprescu anunta ca in privinta reabilitarii Centrului Istoric al Capitalei au fost inventariate 47 de probleme, dintre acestea cea mai importanta fiind aceea ca nu exista o "descarcare arheologica" a niciunei strazi din Centrul Istoric.

 

Nici situatia juridica a locatarilor zonei nu a fost clarificata. Initial, municipalitatea anuntase ca proprietarii locuintelor din aceasta zona urmand sa fie mutati in locuinte achizitionate de municipalitate de pe piata libera. Era vorba despre persoane cat sa incapa in 186 de apartamente. Numarul celor care se aciuiesc abuziv in zona este insa mult mai mare, facand din visul Micului Paris un focar al infractionalitatii care rade morbid, un proiect care, in orice alta tara, ar fi fost deja finalizat si incununat de reusita.

 

Echipa Promoafaceri

 

 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Cum alegi o usa de intrare in apartament
book De ce sa alegi usi din lemn in Bucuresti
book Descopera o gama diversificata de cazi de baie in oferta magazinului Admina.com
book Traverse de cale ferată / wooden railway sleepers
book Pamirco – prezentare servicii
book Usile pentru apartament
book Cea mai simpla metoda prin care poti sa ii dai alta fata unei pardoseli vechi, din beton
book De ce sa asortam usile cu mobile pentru bucatarie sau living?
book Motive sa alegi o usa din lemn moderna
book Garantia eficientei si calitatii in reparatii de termopane in Bucuresti
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online