Informatii articole

ARTICOLE

 

Riscand sanctiuni europene, schimbam legea profesiei de arhitect cu 3 ani intarziere


Riscand sanctiuni europene, schimbam legea profesiei de arhitect cu 3 ani intarziereCategorie : Articole > Constructii, instalatii, imobiliare
publicat pe : 14.04.2010

 

Cu trei ani intarziere, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 184/2001 privind profesia de arhitect, in preambulul actului aratandu-se ca acesta este initiat "in timpul util".

 

Proiectul a fost elaborat de MDRT avand in vedere obligatiile care revin Romaniei ca urmare a angajamentelor asumate prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana "de a duce la indeplinire obiectivul desavarsirii pietei interne si al recunoasterii calificarilor profesionale, precum si obligatia de a transpune in timp util prevederile directivelor comunitare in legislatia nationala".

 

Actul normativ urmareste transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2005/36/CE care stabileste normele conform carora un stat membru care conditioneaza accesul la o profesie pe teritoriul sau de posesia de calificari profesionale recunoaste astfel de calificari obtinute in unul sau mai multe dintre celelalte state membre.

 

Romania trebuia, asadar, sa-si modifice legislatia referitoare la exercitarea anumitor profesii, printre care si a celei de arhitect. Astfel, Legea 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect trebuia si ea schimbata in timp util.

 

Rapiditatea alinierii legislatiei interne la cea europeana era necesara si pentru evitarea declansarea procedurii de infringement pentru incalcarea obligatiilor care revin tarii noastre in temeiul tratatelor. In nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta, arata ca "Directiva 2005/36/CE trebuia transpusa pana la data de 20 octombrie 2007".

 

Proiectul a fost finalizat insa trei ani mai tarziu, fiind postat pe site-ului MADR abia in 18 martie.

 

In nota de fundamentare se arata ca procesul de transpunere a Directivei 2005/36/CE in legislatia romaneasca a presupus crearea unui Grup de lucru interministerial, format din reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ordinului Arhitectilor din Romania, Departamentului pentru Afaceri Europene, Ministerul Educatiei, Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului - CNRED. In cadrul acestui Grup de lucru interministerial au avut loc discutii si consultari numeroase in vederea elaborarii proiectului de ordonanta de urgenta.

 

In conditii de criza economica, elaborarea unei legislatii privind recunoasterea calificarilor profesionale pe teritoriile statelor membre UE este cu atat mai necesara cu cat, astfel se va stimula cresterea economica si se va reduce somajul.

 

"Prin inlaturarea barierelor din calea liberei circulatii a serviciilor in cadrul pietei interne se va stimula cresterea economica si reducerea somajului, atat la nivelul tarilor dezvoltate cat si a celor care au aderat recent la Uniunea Europeana. In vederea asigurarii liberei circulatii a persoanelor (cu cele doua componente esentiale ale sale: libera prestare a serviciilor si dreptul de stabilire), Comisia Europeana a promovat o sustinuta politica europeana in domeniul recunoasterii reciproce a calificarilor, urmarind facilitarea mobilitatii lucratorilor migranti in cadrul Uniunii Europene si a membrilor familiilor lor. Asadar, prezenta ordonanta de urgenta va avea un impact social important, asigurand accesul arhitectilor, cetateni ai statelor membre, pe piata muncii din Romania", se arata in nota de fundmentare a actului normativ.

 

Proiectul de ordonanta de urgenta prevede ca titlul de arhitect este atribuit absolventilor cu diploma sau alt document similar eliberat de institutiile de invatamant superior de arhitectura recunoscute de statul roman. De asemenea, poarta titlul de arhitect cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetatenii statelor membre ale Spatiului Economic European si cetatenii Confederatiei Elvetiene, absolventul cu diploma sau alt document similar eliberat de institutiile de invatamant superior de arhitectura recunoscute in unul dintre statele mentionate. Toti trebuie sa rspecte conditiile minime de formare pentru profesia de arhitect prevazute de Directiva 2005/36/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale.

 

Titlul de arhitect este atribuit si absolventilor, cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene, cetatenii statelor membre ale Spatiului Economic European si cetatenii Confederatiei Elvetiene cu diploma sau alt document similar obtinut in cadrul unor programe sociale ori ca urmare a absolvirii unor cursuri superioare fara frecventa in domeniul arhitecturii de catre persoane care au dobandit nivelul minim necesar de cunostinte, desi nu au fost respectate conditiile referitoare la durata minima a studiilor.

 

Aceste persoane trebuie sa aiba o experienta profesionala de minimum 7 ani sub indrumarea unui arhitect cu drept de semnatura sau a unei firme de arhitectura si sa promoveze un examen standard de absolvire de nivel universitar, echivalent cu examenul final pentru obtinerea diplomei sau a altui document similar, conform prevederilor legale.

 

Titlurile oficiale de calificare si alte documente similare pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetatenii statelor membre ale Spatiului Economic European si cetatenii Confederatiei Elvetiene sunt recunoscute de Ordinul Arhitectilor din Romania.

 

Echipa Promoafaceri

 

 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Cum alegi o usa de intrare in apartament
book De ce sa alegi usi din lemn in Bucuresti
book Descopera o gama diversificata de cazi de baie in oferta magazinului Admina.com
book Traverse de cale ferată / wooden railway sleepers
book Pamirco – prezentare servicii
book Usile pentru apartament
book Cea mai simpla metoda prin care poti sa ii dai alta fata unei pardoseli vechi, din beton
book De ce sa asortam usile cu mobile pentru bucatarie sau living?
book Motive sa alegi o usa din lemn moderna
book Garantia eficientei si calitatii in reparatii de termopane in Bucuresti
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online