Informatii articole

ARTICOLE

 

Se da startul concursului de solutii arhitecturale pentru Palatul Curtea Veche


Se da startul concursului de solutii arhitecturale pentru Palatul Curtea VecheCategorie : Articole > Constructii, instalatii, imobiliare
publicat pe : 02.06.2010

Palatul Voievodal Curtea Veche din Bucuresti va fi refacut, municipalitatea fiind dipusa sa aloce 165.066 de euro (fara TVA) in acest sens.

 

Potrivit unui anunt de intentie publicat pe www.e-licitatie.ro, Primaria Bucuresti lanseaza Concursul de solutii de arhitectura pentru Palatul Voievodal Curtea-Veche. Serviciile pentru care vor fi platite cele peste 160.000 de euro sunt de arhitectura, de inginerie specializata si intergrata, de proiectare urbanistica si peisagistica, de consultanta stiintifica si tehnica, precum si de testari si analize tehnice. Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare este 9 iulie.

 

In prezent, strada Franceza din Centrul Istoric al Capitalei, in apropierea a ceea ce a fost odata Curtea Domneasca a Bucurestiului, este locul preferat al cersetorilor, al saraciei si al degradarii umane. Degradare care este invers proportionala cu maiestatea acestui monument istoric.

 

Primele ziduri din caramida ale palatului au fost ridicate in vremea lui Mircea cel Batran, in a doua jumatate a secolului al XIV-lea. Constructia a fost "imbogatita" cu ziduri de piatra in timpul domniei lui Vlad Tepes.

 

Cercetatori si arheologi, precum Dumitru Almas, Panait I. Panait, Grigore Ionescu sau O. N. Greceanu, care si-au dedicat ani intregi studierii istoriei Bucurestiului, au identificat aceasta constructie, situata pe malul Dambovitei, ca fiind prima cetate a Bucurestilor, careia Tepes i-a acordat rangul de resedinta domneasca, cu rol de aparare.

 

In timpul lui Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Tepes, Bucurestiul a devenit capitala stabila a Tarii Romanesti, tot atunci aparand si primele informatii certe despre Curtea Domneasca, numita intr-o cronica a lui Stefan cel Mare, de la Oligierd Gorka, "cetatea de scaun Dambovita".

 

Mircea Ciobanul a construit dupa 1550 un nou palat voievodal cu pivnite vaste, cu o suprafata de 25.000 metri patrati (cu tot cu anexe). Tot acum s-a construit si Biserica "Buna Vestire", care exista si astazi.

 

In prezent inca mai sunt cladiri-marturii privitoare la Curtea Veche. Prima constructie este Hanul lui Manuc, construit la 1808, la care se adauga Biserica "Buna Vestire" sau Curtea veche, cum mai este denumita.

 

Cateva vestigii (fragmente de ziduri de caramida si de piatra, subsolurile palatului, ancadramente de usi si ferestre, fragmente de pictura si de coloane etc.) descoperite in urma sapaturilor arheologice incepute in 1953, continuate in anul 1959 si reluate in mod intens in perioada 1967-1972, se pastreaza, momentan, in aer liber. Obiecte de uz casnic, caramizi smaltuite si olane, unelte de metal, sfesnice, bombarde de piatra, monede, se gasesc la Muzeul Municipiului Bucuresti.

 

In prezent, ruinele Palatului Voievodal au devenit sit arheologic protejat, aflat in proces de restaurare.

 

Echipa Promoafaceri.com

 

 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Cum alegi o usa de intrare in apartament
book De ce sa alegi usi din lemn in Bucuresti
book Descopera o gama diversificata de cazi de baie in oferta magazinului Admina.com
book Traverse de cale ferată / wooden railway sleepers
book Pamirco – prezentare servicii
book Usile pentru apartament
book Cea mai simpla metoda prin care poti sa ii dai alta fata unei pardoseli vechi, din beton
book De ce sa asortam usile cu mobile pentru bucatarie sau living?
book Motive sa alegi o usa din lemn moderna
book Garantia eficientei si calitatii in reparatii de termopane in Bucuresti
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online