Informatii articole

ARTICOLE

 

Unele documentatii de urbanism vor putea avizate in baza legislatiei vechi pana la 1 mai - proiect

Unele documentatii de urbanism vor putea avizate in baza legislatiei vechi pana la 1 mai - proiectCategorie: Articole > Constructii, instalatii, imobiliare
publicat: 30.01.2012

Termenul in care pot fi avizate si aprobate unele documentatii de urbanism in baza prevederilor legale valabile inainte de intrarea in vigoare a unei OUG din 2011, care limiteaza drastic practicile urbanismului derogatoriu, ar putea fi prelungit pana la 1 mai.

 

Propunerea apartine Ministerului Dezvoltarii care solicita prelungirea cu trei luni, pana la 1 mai, a acestui termen.

 

"Avizarea si aprobarea documentatiilor de urbanism elaborate in baza unui certificat de urbanism sau a unui aviz de oportunitate emis inainte de 1 februarie 2011 se vor face in conditiile prevederilor legale aplicabile inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, dar nu mai tarziu de 1 mai 2012", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) pentru modificarea OUG 7/2011, care stabileste termenul limita la 1 februarie.

 

 

Prin OUG 7/2011 pentru modificarea si completarea Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul s-au reglementat o serie de masuri vizand, printre altele, clarificarea responsabilitatilor si atributiilor administratiei publice de specialitate, descurajarea si eliminarea practicilor de modificare a reglementarilor urbanistice existente pentru intrarea in legalitate a unor constructii ilegale, executate fara autorizatie de construire sau fara respectarea prevederilor acesteia.

 

Ordonanta stabileste elaborarea de strategii de dezvoltare teritoriala zonala periurbana/metropolitana, pentru dezvoltarea durabila si echilibrata a localitatilor, precum si limitarea extinderii excesive si nejustificate a intravilanului pe terenuri cu valoare ecologica, peisagera sau agricola.

 

O parte din prevederile OUG 7/2011, care conform art. II trebuie sa intre in vigoare la data de 1 februarie 2012, limiteaza drastic posibilitatile de modificare a documentatiilor de urbanism in vigoare, ca urmare a solicatarilor venite din partea investitorilor.

 

In prezent, exista in tara numeroase documentatii de urbanism aflate in fazele finale ale procedurilor legale de avizare si aprobare, initiate de investitori privati, elaborate in baza unor certificate de urbanism emise de primarii sau consilii judetene anterior datei aparitiei OUG 7/2011, se arata in textul proiectului de ordonanta elaborat de Ministerul Dezvoltarii.

 

"In cazul in care prevederile art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 7/2011 intra in vigoare la termenul prevazut initial, toti acesti investitori nu vor mai putea inainta consiliilor locale spre aprobare planurile urbanistice avizate, pentru care au cheltuit sume importante cu elaborarea studiilor de fundamentare, a documentatiilor propriu-zise, a avizelor, a evaluarilor de mediu, si nemaiputand realiza investitiile din cauze independente acestora. De asemenea, o serie de investitori au obtinut credite pentru dezvoltarea proiectelor, sau au parcurs o parte din procedurile de obtinere a unor fonduri europene, fapt care indreptateste cu atat mai mult gasirea unei solutii pentru ca aceste investitii sa fie realizate", arata autorii proiectului.

 

In contexul actual socio-economic, blocarea implementarii acestor investitii ar genera disparitia unor locuri de munca si ar da un semnal negativ privind atractivitatea economica a Romaniei, potrivit sursei citate.

 

Avand in vedere ca in baza unor acte de autoritate ale administratiei publice investitorii privati au facut eforturi financiare pentru obtinerea tuturor avizelor si aprobarilor necesare promovarii documentatiilor de urbanism, exista riscul ca cei care se considera prejudiciati sa se indrepte in justitie impotriva autoritatilor publice, se spune in proiectul de modificare a OUG 7/2011.

 

OUG 7/2011 se afla in dezbaterea comisiei de administratie publica si echilibru ecologic a Camerei Deputatilor, for decizional.

 

Echipa Promoafaceri.com

Foto: olsonplanning.com



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book Metodă inovatoare de reducere a emisiilor de carbon în producția de beton
book Cum sa avem grija de semineu in sezonul rece
book Unavia.ro anunta cel mai mic pret/mp pentru case la cheie langa Bucuresti
book Alegerea proiectului pentru casa
book Scari din lemn masiv pentru interiorul caselor cu etaj
book Gaseste cada de baia potrivita pentru baia ta in magazine online
book Cum alegi o usa de intrare in apartament
book De ce sa alegi usi din lemn in Bucuresti
book Descopera o gama diversificata de cazi de baie in oferta magazinului Admina.com
book Traverse de cale ferată / wooden railway sleepers
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online