Informatii articole

ARTICOLE

 

Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia, restaurate printr-un proiect de 20 de mil. euro


Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia, restaurate printr-un proiect de 20 de mil. euroCategorie : Articole > Educatie, arta
publicat pe : 21.11.2010

Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului vor fi restaurate, investitia fiind estimata la peste 20 de milioane de lei, bani care vor fi alocati de la bugetul de stat.

 

In cadrul acestui proiect sunt vizate mai multe lucrari de restaurare si extindere care vor viza sala de conferinte, palatul, depozitul, garajul, grupurile sanitare, centrala termica, precum si de refacere a invelitorilor la ghetarie, casa de creatie si doua turnuri de acces.

 

"Curtea Domneasca Brancoveneasca de la Mogosoaia (1680-1702), restaurata la sfarsitul sec. XIX si inceputul sec. XX de familia Bibescu, apoi intre 1963-1965 si 1995-2003 de Ministerul Culturii si Cultelor, necesita inca interventii de reparatii la arhitectura si interventii de restaurare pentru a putea restituii imaginea unei curti princiare ca parc, dar si a putea face fata cerintelor primirii unui public vizitator tot mai numeros", se arata in caietul de sarcini al proiectului.

 

In prezent, zidul exterior este intr-o stare avansata de degradare, cu infiltratii de apa, sparte si fisuri ale zidariei. In plus, analizele biologice efectuate pe piatar si ziduri ar constatat un atac biologic activ-puternic cu licheni diferiti, muschi, alge care sunt determinate in documentatia Institutului National de Cercetare in domeniul Conservarii si Restaurari. Cea mai afectata este zona de nord-est a zidurilor. De asemenea, treptele sunt degradate din cauza infiltratiilor de apa.

 

Interventiile se vor face doar in zonele puternic degradate, nefiind facute lucrari in zonele unde terasele sunt functionale. Lucrarile nu vor fi efectuate in zonele aflate in stare buna si care au calitatea de autenticitate pe care s-a adaugat patina timpului. Scopul lucrarilor este acela de a recupera cat mai mult material originar.

 

Palatul Brancovenesc necesita si instalarea unui sistem autonom de incalzire pentru asigurarea stabilitatii microclimatice necesare conservarii bunurilor culturale. Sistemul actual, prin centrala termica veche, amplasata la peste 500 metri este ineficient. Astfel, in cadrul lucrarilor de restaurare la care va fi supusa cladirea Palatului se propune inlocuirea sistemului de incazire cu radiatoare, racordat la centrala termica a incintei, cu o instalatie de incalzire/climatizare cu ventiloconvectoare, potrivit proiectului.

 

Investitia vizeaza si o constructie noua cu 200 de locuri prevazuta cu sala de expunere pentru machete, relevee, elemente litice, fresce, alte piese documentare si de arta si o sala de conferinte cu 200 de locuri, cu posibilitatea de a se recompartimenta prin intermediul unor pereti amovibili in doua sali de 100 locuri, cu spatiile adiacente, hol acces, foyer, spatii de expunere, spatii tehnice.

 

Toate aceste lucrari ar urma sa fie realizate in termen de 24 de luni de la data atribuirii contractului. Ofertele de participare vor fi primite pana in 10 decembrie.

 

 

Mogosoaia, palat fara pereche in tot intinsul Tarii Romanesti

 

 

"Sunt locuri in care rabdarea omeneasca prinde mai bine radacina si pe care vremea pare a se opri pentru a se concretiza in forme armonioase.

 

Mogosoaia este un astfel de loc, harazit duratei, rupt din actualitatea vremurilor pentru a infatisa efemerelor mode o imagine a permanentei romanesti. Mogosoaia nu este numai o locuinta domneasca, decor singuratic al unei mari carmuiri. Mogosoaia este un domeniu, un colt intreg de tara, un peisagiu iesit dintr-o evocare, infaptuit prin ravna creatoare a unui sir de generatii care si-au organizat viata in functia principiilor si aspiratiunilor lor... Mogosoaia nu este numai infatisarea unui trecut, dar tot atat si expresia unui prezent viu, marturia unei deveniri. Iata de ce Mogosoaia are un loc aparte printre monumentele istorice ale Romaniei".

 

Astfel descria palatul de la Mogosoaia rafinatul si eruditul arhitect G.M. Cantacuzino, cel care il va renova in timpul Marthei Bibescu, redandu-i maretia sobra din timpul lui Constantin Brancoveanu. Si tot G.M. Cantacuzino socotea ca Mogosoaia "e un palat care n-are pereche in tot intinsul Tarii Romanesti", casa "stralucitului domnitor, fara bogatii adaugate si fara fastul imprejmuitor", avand, "in singuratatea ei, o surazatoare gravitate".

 

Dintre toate resedintele lui Constantin Brancoveanu (Mogosoaia, Potlogi, Doicesti, Brancoveni, Sambata de Sus), palatul de la Mogosoaia este nu numai cea mai rafinata dar si cea mai bine pastrata pana astazi, un concurs fericit de imprejurari si mostenirea lui de catre Martha Bibescu - care l-a restaurat cu grija, redandu-i frumusetea de altadata - salvand de la distrugere o perla a arhitecturii noastre rezidentiale.

 

Situat la aproximativ 15 km N-V de Bucuresti, avand un lac si o padure, satul Mogosoaia a fost cumparat in 28 ianuarie 1681 de catre marele postelnic Constantin Brancoveanu.

 

Echipa Promoafaceri.com

 

Foto: palatebrancovenesti.ro


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Inspiratie pentru cadouri: carti pentru copii, carti de dragoste sau politiste?
book Cum alegem un cameraman profesionist de nunta?
book Porneste spre lumi neexplorate cu un permis barca categoria C
book Permis barca categoria D – Solutia pentru vacante relaxante, pe valurile marii
book PermiseBarca.ro - Pasionat de sailing? Inscriete-te acum la unul dintre cursurile pentru obtinere permise barca cu motor!
book Vrei sa navighezi pe mare? Obtine rapid un permis ambarcatiuni de agrement!
book Tonerpro.ro – Cartuse imprimanta la preturi avantajoase pentru eficientizarea printurilor
book Calitatea printurilor si performanta imprimantei sunt principiile pentru care cumperi cartuse imprimanta Samsung
book De ce sa alegi cartuse imprimanta HP originale
book Eficienta si calitate pentru cartuse imprimanta Epson originale si o multitudine de posibilitati in culorile TonerPro.ro
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online