Informatii articole

ARTICOLE

 

Proiectul legii educatiei bulverseaza din nou apele deja tulburi ale invatamantului


Categorie : Articole > Educatie, arta
publicat pe : 19.03.2010

 

Schimbarile la nivel educational continua, noul proiect al Legii educatiei, postat pe site-ul Ministerului Educatiei pentru a fi supus dezbaterii publice, aducand noi surprize atat pentru cadrele didactice, cat si pentru elevi si parinti.

 

Obligativitatea invatamantului de 10 ani, curriculumul centrat pe competente cheie, finantarea per elev, precum si noi notiuni - portofoliu educational - sunt cateva dintre noutatile aduse prin proiectul de lege al Educatiei.

 

Promoafaceri va prezinta, punctual, modificarile cele mai importante care ar putea fi aduse in legislatie.

 

1. Invatamantul obligatoriu va fi de zece ani, incepand cu clasa pregatitoare si terminand cu clasa a IX-a.

 

2. Se introduce un nou tip de evaluare a elevilor, numit "portofoliu educational", care va reprezenta o carte de identitate educationala, cuprinzand totalitatea diplomelor, certificatelor sau a altor inscrisuri obtinute de scolari.

 

3. Evaluarea elevilor se va realiza prin testari in clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, iar in functie de rezultatele obtinute de scolari, profesorii vor avea obligativitatea sa dezvolte planuri individuale de invatare, atat pentru cei cu rezultate slabe, cat si pentru cei cu performante.

 

Evaluarea finala va fi organizata la clasa a IX-a si va consta intr-o testare nationala trans-curriculara, cu intrebari din disciplinele comune unei arii, doua probe scrise de evaluare a competentelor de comunicare in limba materna si intr-o limba de circulatie internationala, plus evaluarea competentelor la matematica si stiinte, precum si o proba practica, prin care vor fi evaluate competentele de utilizare a calculatorului.

 

4. Liceul va oferi posibilitatea obtinerii unor certificate de competente (digitale, de comunicare), ce vor putea fi folosite in portofoliul educational pentru educatia permanenta, dar si la accesul in invatamantul superior.

 

5. Curriculum-ul va fi centrat pe obtinerea a opt competente cheie: competente de comunicare in limba materna si in limbi de circulatie internationala; competente fundamentale de matematica, stiinte si tehnologie; competente digitale; competente axiologice-studiul valorilor (morale); competente sociale si civice; competente antreprenoriale; competente de expresie culturala; competente de a invata sa inveti.

 

6. Titulaturile de educator si invatator vor disparea, toate cadrele didactice fiind numite profesori. Formarea profesionala se va face obligatoriu in mai multe etape, ce cuprind studii de licenta de trei ani intr-o specializare stiintifica, masterat didactic de doi ani si stagiu practic de un an.

 

7. Este introdusa pentru prima data in invatamantul romanesc ideea necesitatii existentei unui cadru didactic cu un inalt nivel de pregatire profesionala si psihopedagogica egal pentru toate tipurile si formele de invatamant preuniversitar, atat pentru invatamantul primar, cat si pentru cel gimnazial si liceal.

 

8. Titulatura pe care o vor avea toate cadrele didactice va fi cea de profesor, iar formarea lor initiala profesionala va urma obligatoriu urmatorii pasi: studii de licenta de trei ani intr-o specializare stiintifica, masterat didactic cu o durata de doi ani si stagiu practic cu durata de un an scolar realizat intr-o unitate de invatamant, sub coordonarea unui profesor-mentor.

 

9. Se introduce pentru prima data in invatamant finantarea per elev sau prescolar, pentru eficientizarea cheltuirii banului public si stimularea atat performanta elevilor, a studentilor si a profesorilor, cat si a performantei institutionale, respectiv a scolii, liceului, universitatii sau programelor de studiu.

 

Finantarea de baza acopera cheltuielile de personal, cu materiale si servici, pentru manuale, dotari generale, intretinere curenta si cheltuielile cu perfectionarea profesionala.

 

Investitiile, reparatiile capitale, consolidarile, subventiile pentru internate si cantine, cheltuielile pentru evaluarea periodica, bursele si transportul elevilor, precum si costurile pentru naveta si examinarea medicala obligatorie a profesorilor vor fi acoperite din finantarea complementara.

 

Finantarea suplimentara va fi acordata pentru premierea unitatilor de invatamant cu rezultate deosebite in domeniul incluziunii sau al performantelor scolare.

 

10. Se majoreaza de la 200 la 300 numarul minim de elevi pentru ca o unitate de invatamant sa aiba personalitate juridica.

 

11. Autoritatile locale vor putea sa aprobe, cu avizul inspectoratelor scolare, organizarea unor structuri de invatamant fara personalitate juridica.

 

12. Elevii apartinand minoritatile nationale vor studia Istoria si Geografia Romaniei in limba materna, dupa manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in romana, in care vor fi transcrise toponimia si numele proprii romanesti, iar Limba romana se va preda dupa programe si manuale speciale.

 

13. Elevii din invatamantul de stat, dar si din cel privat acreditat beneficiaza de tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, opera, film, precum si la alte manifestari culturale si sportive organizate de institutii publice

 

14. Elevii beneficiaza de tarif redus cu 50% pentru transportul local in comun, de suprafata si subteran, precum si pentru transportul intern auto, feroviar si naval, pe tot timpul anului calendaristic.

 

15. Numarul de ore alocat saptamanal disciplinelor din planurile-cadru de invatamant este de cel mult 20 de ore la invatamantul primar, de cel mult 25 de ore la cel gimnazial si de cel mult 30 de ore la invatamantul liceal

 

16. In cadrul Curriculumului National, disciplinele obligatorii vor avea o pondere de 80% in planurile-cadru de la nivelul invatamantului obligatoriu si de 70% in cele de la nivelul liceului.

 

In cadrul fiecarei discipline, programa scolara va acoperi 75% din orele de predare, lasand la dispozitia cadrului didactic 25% din timpul alocat disciplinei respective.

 

17. Ministerul Educatiei va finanta, anual, competitii intre scoli pentru evaluarea institutionala a fiecarei unitati din punct de vedere al incluziunii si performantei, iar acestea vor fi clasificate in functie de rezultate pe cinci niveluri: "excelent", "foarte bun", "bun", "satisfacator" si "nesatisfacator".

 

18. In invatamantul primar, clasa pregatitoare si clasele I - IV au in in medie de 20 de elevi, dar nu mai putin de 15 si nu mai mult de 25. De asemenea, in invatamantul gimnazial, clasa are in medie 25 de elevi, dar nu mai putin de 15 si nu mai mult de 30.

 

Tot in medie 25 de elevi sunt prevazuti pentru o clasa de liceu, dar clasa nu poate avea mai putin de 20 si nu mai mult de 30 de liceeni.
Pentru invatamantul postliceal, clasa are in medie 25 de elevi, dar nu mai putin de 20 si nu mai mult de 35.

 

19. Statul va deschide fiecarui nou-nascut un cont educational reprezentand echivalentul in lei a sumei de 500 de euro. Suma va fi depusa intr-un cont de depozit, numit cont pentru educatie permanenta, deschis la trezoreria statului pe numele copilului de oricare dintre parintii firesti, de imputernicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de nastere.

 

Banii vor putea fi retrasi numai de copil, incepand cu varsta de 14 ani si cu acordul expres, dupa caz, al parintilor, tutorelui sau reprezentantului legal. Sumele pot fi utilizate doar pentru achizitia de tehnica de calcul, programe de calculator, fond documentar, precum si pentru finantarea studiilor copilului titular.

 

20. Rectorul unei universitati va fi stabilit pe baza unui concurs public la care pot participa personalitati stiintifice sau academice din tara sau din strainatate, in urma audierii in plenul Senatului si a avizului de participare la test dat de aceasta Camera.

 

21. Ocuparea posturilor didactice sau de cercetare echivalente se va face prin concurs. Cumulul de norme didactice este interzis in noul proiect de lege. Totodata, pensionarea personalului didactic si de cercetare se face la 65 de ani, fiind interzisa ocuparea oricarei functii de conducere dupa pensionare.

 

22. Sunt instituite raportarile publice pe care trebuie sa le realizeze atat directorii unitatilor scolare, cat si rectorii universitatilor. In baza acestor raportari vor fi realizate atat clasificarea respectivelor unitati si institutii de invatamant, cat si finantarea acestora.

 

23. Referitor la finantarea invatamantului superior, vor fi constituite cinci categorii de fonduri, respectiv pentru finantarea de baza, pentru finantarea complementara, pentru finantarea suplimentara, pentru incluziune si burse studentesti si cel constituit din venituri proprii la nivelul fiecarei universitati.

 

24. Directorul si directorul adjunct al unitatii de invatamant preuniversitar nu pot fi membri de partid pe perioada mandatului, iar in mediul academic ocuparea simultana a unei functii de conducere in universitate si a uneia de demnitate publica este interzisa.

 

Echipa Promoafaceri


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Inspiratie pentru cadouri: carti pentru copii, carti de dragoste sau politiste?
book Cum alegem un cameraman profesionist de nunta?
book Porneste spre lumi neexplorate cu un permis barca categoria C
book Permis barca categoria D – Solutia pentru vacante relaxante, pe valurile marii
book PermiseBarca.ro - Pasionat de sailing? Inscriete-te acum la unul dintre cursurile pentru obtinere permise barca cu motor!
book Vrei sa navighezi pe mare? Obtine rapid un permis ambarcatiuni de agrement!
book Tonerpro.ro – Cartuse imprimanta la preturi avantajoase pentru eficientizarea printurilor
book Calitatea printurilor si performanta imprimantei sunt principiile pentru care cumperi cartuse imprimanta Samsung
book De ce sa alegi cartuse imprimanta HP originale
book Eficienta si calitate pentru cartuse imprimanta Epson originale si o multitudine de posibilitati in culorile TonerPro.ro
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online