Informatii articole

ARTICOLE

 

Ce s-a mai modificat la OUG 50 privind creditele. Cititi care sunt amendamentele aprobate!


Ce s-a mai modificat la OUG 50 privind creditele. Cititi care sunt amendamentele aprobate!Categorie : Articole > Finante, banci
publicat pe : 23.11.2010

Bancile vor fi obligate sa accepte cererile de refinantare a creditelor propriilor clienti si sa raspunda la toate intrebarile care le sunt adresate in faza precontractuala. Acestea sunt doar doua dintre amendamentele deja aprobate la Ordonanta de Urgenta 50/2010 privind creditele populatiei, aflata in dezbaterea deputatilor din Comisia pentru Buget, Finante si Banci.

 

Modificarea acestui act normativ a fost o conditie impusa Guvernului roman de catre FMI pentru aprobarea urmatoarei transe de finantare.

 

Amendamentele deja dezbatute si aprobate sunt urmatoarele:

 

1. Bancile vor fi obligate sa accepte cererile de refinantare sau reesalonare din partea propriilor clienti bun-platnici, care nu au intarzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile si daca gradul de indatorare a depasit nivelul validat de BNR ca urmare a cresterii costului imprumutului. In motivarea amendamentului se arata ca nu se poate accepta ca mai mult de 70% din venitul unei persoane sau al unei familii in cazul creditelor la care exista co-platitori sa reprezinte cheltuieli cu ratele de credit.

 

Condiitiile vor fi cele pentru clientii noi, fara comision de analiza si fara reevaluarea garantiilor sau a gradului de risc.

 

"Prin cresterea nivelului costului creditului nu se poate depasi un grad maxim de indatorare a clientului, validat de BNR pentru fiecare institutie bancara. In caz contrar, la cererea clientului, in urma analizei documentelor justificative care sa ateste depasirea acestui prag, creditorul este obligat sa propuna clientului, in scris, refinantarea sau re-esalonarea creditului, fara alte costuri sau analize suplimentare", potrivit amendamentului introdus dupa alineatul (3) al articolului 35 al OUG 50.

 

2. Bancile vor putea sa reduca voluntar marja la credite sau sa aplice un nivel mai redus al indicelui de referinta pe parcursul derularii contractului. Ulterior insa, ele vor putea reveni la conditiile initiale convenite.

 

Institutiile de credit au invocat ca le este teama sa diminueze marjele din contracte pentru ca, ulterior, nu ar mai fi putut sa le majoreze.

 

"In acord cu politica comerciala a fiecarei institutii de credit, creditorul poate reduce marja si/sau aplica un nivel mai redus al indicelui de referinta, acesta avand dreptul ca, pe parcursul derularii contractului, sa revina la valoarea marjei mentionata in contract la data incheierii acestuia si/sau la nivelul real al indicelui de referinta", potrivit amendamentului care modifica litera c) de la articolul 37 din OUG 50/2010.

 

3. Comisionul de mentenanta/gestiune/monitorizare a fost inlocuit, pentru creditele aflate in derulare, cu cel de administrare, daca se indeplinesc conditiile din definitia acestuia din urma.

 

4. S-a modificat exprimarea modului de calculare a dobanzii la credite, tocmai pentru ca textul initial permitea interpretari diferite.

 

"Dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta EURIBOR/ROBOR/LIBOR, la o anumita perioada sau din rata dobanzii de referinta a BNR, in functie de valuta creditului, la care creditorul adauga o anumita marja, fixa pe toata perioada derularii contractului", potrivit formei aprobate a literei (a) de la articolul 37.

 

5. Valoarea comisionului de administrare a creditului nu o va putea depasi pe cea a comisionului de administrare a contului curent aplicat de catre instituția de credit.

 

"Costurile aferente comsionului de administrare nu le sunt aplicabile obligațiile prevazute la alin. (1), lit. (a) costurile aferente comisionului de administrare, fie a contului curent, fie a creditului trebuie sa corespunda costurilor efective ale creditorului, sa se limiteze la acoperirea acestora si sa nu conduca la obținerea de venituri suplimentare pentru acesta. Valoarea comisionului de administrare a creditului nu poate fi mai mare decat valoarea comisionului de administrare aplicabila contului curent, de catre creditor", se arata in amendamentul la aliniatul 2 al articolului 35 al OUG 50.

 

In prezent ordonanta privind creditele populatiei nu stabileste clar cand trebuie perceput unul dintre cele doua comisioane, lasand loc interpretarilor.

 

6. Clientul va avea dreptul, in faza precontractuala, sa ceara explicatii in scris bancii privind orice notiune din contract pe care nu o intelege, iar banca este obligata sa ii raspunda.

 

Amendamentul adoptat are in vedere articolele 33 si 34 din OUG 50/2010, care prevad obligatiile bancilor de a fi explicite si transparente in ceea ce priveste informatiile pe care le pun la dispozitia consumatorilor, mai ales in faza precontractuala, pana la mometul in care consumatorul semneaza contractul.

 

Echipa Promoafaceri.com

 

Foto: www.gov.ro


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Cauti sa obtii un credit rapid? Iata care sunt avantajele de care beneficiezi!
book Ce este Bitcoinul si ce trebuie a stii despre aceasta moneda?
book Care sunt cele mai importante 5 calitati ale un trader de succes?
book Cum se obtine un credit cu buletinul si cand este indicat?
book Schimba-ti stilul de viata pe plan financiar
book Merita sa faci un credit cu buletinul?
book Servicii contabilitate Arad – este suficient sa intri pe prcontrol.ro!
book Sfaturi esentiale de care sa tii cont atunci cand apelezi la un credit nebancar
book 5 elemente care contează la alegerea unei firme de contabilitate
book Este greu sa creezi business plan-uri intr-o piata volatila
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online