Informatii articole

ARTICOLE

 

MFP propune: Procedura de faliment a bancilor, conditionata de acordul BNR


MFP propune: Procedura de faliment a bancilor, conditionata de acordul BNRCategorie : Articole > Finante, banci
publicat pe : 10.04.2010

 

Banca Nationala a Romaniei poate respinge solicitarea de intrare in faliment a unei institutii de credit debitoare sau a creditorilor acesteia daca apreciaza ca aceasta nu este in stare de insolventa, banca centrala fiind obligata sa-si motiveze decizia.

 

Hotarea motivata a BNR are, in acest caz, natura juridica a unui act administrativ. Reglementarea este introdusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta al Ministrului Finantelor Publice, postat pe site-ul institutiei.

 

In nota de fundamentare a proiectului se arata ca procedura aprobarii prealabile se impune avand in vedere atributiile Bancii Nationale a Romaniei de autoritate de supraveghere prudentiala a institutiilor de credit.

 

Institutia de credit debitoare aflata in stare de insolventa este obligata sa solicite Bancii Nationale a Romaniei, in maxim zece zile, aprobarea prealabila pentru introducerea cererii de deschidere a procedurii falimentului, iar banca centrala trebuie sa se pronunte tot in termen de zece zile.

 

In acelasi interval de timp, raportat de la data primirii aprobarii prealabile de la BNR, institutia de credit debitoare este obligata sa adreseze tribunalului cererea deschidere a procedurii falimentului.

 

Dupa aprobarea de catre judecatorul-sindic a modalitatii de lichidare, lichidatorul organizeaza imediat negocierea privind tranzactia de cumparare de active si asumare de pasive. In acest scop, lichidatorul organizeaza o sedinta de informare cu toate institutiile de credit considerate eligibile pe baza evaluarii prealabile a BNR care va avea in vedere efectele tranzactiei asupra situatiei financiare a institutiei de credit achizitoare si a capacitatii sale de a se conforma cerintelor prudentiale, in vederea prezentarii conditiilor si termenilor negocierii.

 

Lichidatorul analizeaza ofertele primite si alege, pe principiul costului minim presupus si cu aprobarea Bancii Nationale a Romaniei care va avea in vedere acelasi criteriu, oferta institutiei/institutiilor de credit ofertante cu care urmeaza sa se incheie conventia de cumparare de active si asumare de pasive.

 

In ordinea de prioritate la plata creantelor in caz de insolventa, pe pozitia a doua sunt plasate creantele rezultate din depozitele garantate, inclusiv cele ale Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar rezultate din plata compensatiilor catre deponentii garantati, precum si creantele izvorate din raporturi de munca pe cel mult 6 luni anterioare deschiderii procedurii.

 

Proiectul de act normativ prevede, de asemenea, termene speciale pentru declararea si judecarea recursului impotriva hotararii judecatorului-sindic prin care s-a dispus deschiderea procedurii falimentului institutiilor de credit. Astfel, recursul poate fi declarat in cinci zile de la comunicarea hotararii, termenul de judecata se stabileste in 48 de ore de la inregistrarea contestatiei, iar procesul va avea loc in regim de urgenta.

 

Banca Nationala a Romaniei are dreptul ca, pe tot parcursul derularii procedurii falimentului, sa transmita opiniile sale catre judecatorul-sindic si lichidator, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta.

 

 

Echipa Promoafaceri

 

 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Cauti sa obtii un credit rapid? Iata care sunt avantajele de care beneficiezi!
book Ce este Bitcoinul si ce trebuie a stii despre aceasta moneda?
book Care sunt cele mai importante 5 calitati ale un trader de succes?
book Cum se obtine un credit cu buletinul si cand este indicat?
book Schimba-ti stilul de viata pe plan financiar
book Merita sa faci un credit cu buletinul?
book Servicii contabilitate Arad – este suficient sa intri pe prcontrol.ro!
book Sfaturi esentiale de care sa tii cont atunci cand apelezi la un credit nebancar
book 5 elemente care contează la alegerea unei firme de contabilitate
book Este greu sa creezi business plan-uri intr-o piata volatila
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online