Informatii articole

ARTICOLE

 

OUG 50 se modifica iar. Cititi cum si de ce presedintele spune ca nu-i retroactiva


OUG 50 se modifica iar. Cititi cum si de ce presedintele spune ca nu-i retroactivaCategorie : Articole > Finante, banci
publicat pe : 02.11.2010

Dupa luni de discutii, OUG 50/2010 privind creditele populatiei este departe de a fi clarificata. Intr-un peisaj al proceselor si al nemultumirilor, pe fondul cresterii numarului datornicilor la banci, ANPC este pe muchie privind exact rolul sau de a proteja cetateanul contra abuzurilor.

 

Delegatia FMI a impus Romaniei modificarea ordonantei, iar Guvernul va trebui sa se conformeze, pentru ca bancile sa nu aiba de suferit. Printre discutii numeroase, presedintele Traian Basescu strecoara afirmatii legate de aplicabilitatea doar pentru viitor a ordonantei, in conditiile in care bancile au incheiat deja acte aditionale cu clientii existenti, in sensul modificarii contractelor de credit.

 

Problema OUG 50/2010 care ar fi trebuit sa asigure o mare protectie a persoanelor care au credite la banci in legatura cu aceste institutii a bulversat piata economica, dar si politica din Romania, inca de la prima discutie a aplicabilitatii sale.

 

Aparuta intr-un moment in care numarul datornicilor la banci a crescut substantial, din cauza imposibilitatii debitorilor de a-si mai plati ratele, ordonanta ar fi trebuit sa rezolve exact aceasta problema. Au fost cateva luni de discutii, in care s-au facut multiple propuneri si s-au refuzat tot atatea.

 

Intr-un final, ordonanta a capatat o forma care ar fi urmat sa fie cadrul legal in care sa se deruleze relatiile de creditare. Se urmarea eliminarea comisionului de rambursare anticipata si a unor comisioane apreciate drept "abuzive", o mai mare transparenta la incheierea contractelor si calcul ratei creditului in functie de anumiti indici.

 

Bancile au fost obligate sa aplice normele, fiecare facand-o insa in maniera in care trebuia sa-si ocroteasca veniturile si, indeosebi, profiturile. Fiecare unitate bancara a fost obligata sa incheie acte aditionale la contractele existente, prin care sa se certifice relatiei cu debitorii clienti plusul de transparenta. Modul in care s-au facut notificarile si s-au dat explicatiile necesare clientilor a fost criticabil de la caz la caz. A fost contextul in care au aparut sute de clienti nemultumiti de serviciile majoritatii bancilor din Romania.

 

Principala nemultumire era legata de pastrarea anumitor comisioane prin "mascarea' lor sau inglobarea in alte costuri, sub o singura umbrela terminologica. S-au creat asociatii de nemultumiti, s-au cautat avocati, s-au facut strategii. Toate au dus la actionarea in justitie a bancilor de catre grupuri de debitori, una dintre solicitari fiind intreruperea platii ratelor pana la clarificarea contractelor.

 

Alti clienti au constatat ca bancile unde aveau contracte de credit au aplicat ordonanta 50 astfel incat intre vechiul contract si noul contract sa nu fie diferente, ceea ce a dat nastere la intrebari legate de prezenta acelor comisioane care ar fi trebuit eliminate.

 

Intr-un context atat de bulversant, delegatia FMI a venit in Romania, in octombrie, pentru a discuta anumite puncte stricte legate de politica fiscala si pentru a observa evolutia tarii noastre in acest sens. Discutiile cu reprezentantii Fondului au ajuns in impas, acestia cerand modificarea OUG 50/2010 privind creditele populatiei. Termenii acestor discutii au fost duri, in conditiile in care s-a ajuns pana la amenintarea cu suspendarea acordului.

 

FMI a propus ca preconditionalitate in draftul privind scrisoarea suplimentara de intentie modificarea OUG 50/2010 prin eliminarea in totalitate a aplicarii prevederilor la contractele aflate in derulare. Guvernul a atras insa atentia ca OUG 50/2010 se afla in procedura de aprobare in Parlament, iar amendamentele depuse prin partidele de coalitie nu au fost avute in vedere de misiune, desi propun solutii mult mai echilibrate pentru banci.

 

La randul lui, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a spus ca FMI nu va dicta Parlamentului solutiile care trebuie gasite pentru OUG 50, dar ca aceasta va trebui modificata astfel incat sa asigure protectia consumatorului si sa nu cauzeze dificultati bancilor.

 

A fost contextul in care au aparut reactii politice, liberalii sustinand OUG 50/2010 si afirmand ca Guvernul nu trebuie sa cedeze presiunilor FMI, fiind necesar sa actioneze in interesul unui numar mare de cetateni romani. In scena a intervenit si presedintele Traian Basescu, in rol de mediator. Tonul discutiilor s-a imblanzit, conventia fiind ca OUG 50/2010 sa fie modificata in Parlament in sensul limitarii atributiilor ANPC asupra bancilor, dar si referitor la relatia client-banca.

 

Rezultatul acestor discutii a fost clarificat la televiziunea publica, in prima zi a lui noiembrie, de presedinte. Acesta a spus ca una dintre modificarile care va fi facuta se refera la eliminarea prevederilor conform carora ANPC ar putea inchide activitatea unei banci, acest lucru revenind BNR.

 

Presedintele Traian Basescu a aratat ca al doilea lucru convenit, si care reprezinta cea de-a doua conditie pentru a promulga legea, tine de modificarea OUG 50/2010 in Parlament in sensul de a identifica un echilibru just in relatia dintre client si banca, in asa fel incat nici bancile sa nu recupereze din pierderi "pe spinarea" clientilor, dar nici clientii sa nu profite de situatia de criza si sa nu-si mai ramburseze creditele. Presedintele a precizat ca punctul sau de vedere privind limitarea atributiilor ANPC a fost insusit si de FMI, si de Guvern.

 

Seful statului a dat asigurari ca, daca OUG va fi modificata in Parlament astfel incat sa indeplineasca cele doua conditii - limitarea atributiilor ANPC si identificarea unui echilibru just in relatia client-banca - va promulga legea.

 

Printre alte sustineri, presedintele a venit cu o alta replica bulversanta privind aplicarea OUG 50/2010: "E o falsa impresie ca ar fi o actiune retroactiva. Ea nu actioneaza pentru perioada care a trecut, ci in derularea creditului, actioneaza pentru viitor. E o falsa abordare ca ar afecta contracte deja existente. Ea vegheaza la derularea in continuare, nu in trecut".

 

Fara sa fie nevoie de prea multa logica, intervin intrebarile: cum se va aplica totusi aceasta ordonanta, cui si in ce conditii? Care a mai fost ratiunea actelor aditionale si a notificarilor catre clienti. Evident, clienti deja existenti. Cum inteleg bancile sa puna in practica aceste prevederi? Intr-un final: cum va fi protejat clientul platitor de rate, constrans pana la urma, sa se conformeze regulilor contractuale?

 

Echipa Promoafaceri.com

 

Foto: adevarul.es


RSS Feed

Publicitatea ta !
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Cauti sa obtii un credit rapid? Iata care sunt avantajele de care beneficiezi!
book Ce este Bitcoinul si ce trebuie a stii despre aceasta moneda?
book Care sunt cele mai importante 5 calitati ale un trader de succes?
book Cum se obtine un credit cu buletinul si cand este indicat?
book Schimba-ti stilul de viata pe plan financiar
book Merita sa faci un credit cu buletinul?
book Servicii contabilitate Arad – este suficient sa intri pe prcontrol.ro!
book Sfaturi esentiale de care sa tii cont atunci cand apelezi la un credit nebancar
book 5 elemente care contează la alegerea unei firme de contabilitate
book Este greu sa creezi business plan-uri intr-o piata volatila
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online