Informatii articole

ARTICOLE

 

Regula de aur in criza mediatica: vorbeste primul!

Categorie: Articole > Ghid promovare si comunicare
publicat: 28.03.2010

 

Ziua care tocmai incepuse se anunta a fi linistita, fara neprevazuturi.

 

Si totusi, dintr-o data, s-a intamplat ceva, iar institutia a intrat in priza. Este inceputul unei situatii de criza mediatica. Telefoanele suna, zvonurile circula, intrebarile curg, curiozitatea creste. Se recitesc planurile de comunicare, usile birourilor se inchid in spatele echipelor convocate rapid pentru analizarea situatiei si pentru convenirea asupra abordarii problemei. Si totusi, jurnalistii devin din ce in ce mai insistenti, intrebarile sunt stanjenitoare pentru institutie, iar la televiziunile de stiri apar franturi de informatii mai mult sau mai putin apropiate de adevar.

 

Ce spuneti intr-o situatie de criza mediatica, in calitate de reprezentant al biroului de relatii publice si de comunicare?

 

In primul rand trebuie sa spuneti ceva, fara a pune punct dupa propozitia seaca „Nu comentam". A spune „Nu comentam" echivaleaza in ochii jurnalistilor cu „Asta este, suntem vinovati, nu avem ce face", iar jurnalistii, in virtutea meseriei si presati de natura comerciala a stirilor, atat asteapta.

 

Asadar, spuneti ceva! Oferiti primele informatii in care sa clarificati pe scurt ce s-a intamplat si la contextul in care s-a intamplat. Evitati sa raspundeti intrebarilor presante referitoare la vinovati sau la cauze, limitandu-va la declaratii referitoare la faptul ca situatia este sub control, iar persoanele responsabile actioneaza pentru limitarea efectelor negative sau a impactului.

 

Fiti sinceri, pentru ca astfel va va fi mult mai usor sa corectati ulterior informatiile transmise.

 

Evitati sa faceti speculatii, pentru ca aceastea vor fi si ele speculate, iar stirile se vor indeparta din ce in ce mai mult de adevar.

 

Vorbiti clar si calm, pentru ca aceasta atitudine transmite incredere, iar gesturile si mimica trebuie sa transmita, de asemenea, calm si incredere. Incercati sa folositi cat mai putin un limbaj tehnic si greoi.

 

Urmariti cu atentie alte declaratii facute de persoane care se considera indreptatite sa ofere informatii, desi nu sunt. Fiti pregatiti sa le combateti cu argumente solide.

 

Daca informatiile pe care le aveti sunt putine sau nu este inca clar ce anume s-a intamplat, preferati sa sustineti o declaratie de presa in locul unei conferinte de presa, deoarece in primul caz va puteti limita doar la a transmite un punct de vedere, cu evitarea intrebarilor.

 

Tineti legatura cu jurnalistii constant si nu inchideti telefonul de serviciu indiferent de ora.

 

Pe site-ul institutiei, creati o pagina speciala in care sa prezentati date actualizate legate de producerea evenimentului, de mersul anchetei interne si de masurile care s-au luat.

 

Acesta este inceputul si tine de abilitatea si de deschiderea fiecarei institutii spre comunicare. Nu exista reguli stricte sau sabloane, doar linii directoare pe care fiecare institutie poate alege sau nu sa le aplice, in functie de propriile interese. Nu uitati insa ca aceasta nu va scuteste de tirada intrebarilor, de interesul opiniei publice sau de eventualele consecinte negative la nivelul imaginii institutiei, riscuri inevitabile in cazurile de criza mediatica.

 

Echipa Promoafaceri

 

 



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book Cum să creezi o pagină de destinație de top pentru produsele sau serviciile tale
book Importanța promovării online a produselor pentru succesul afacerilor
book 20 reguli esențiale pentru o promovare eficientă a site-ului prin intermediul comunicatelor de presă
book 5 pasi pentru a alege firma perfecta de SEO
book Costuri, modalitati de promovare online a serviciilor si produselor
book Cum sa evitam fracturarea limbii romane prin optimizarea SEO
book Promovarea prin comunicate de presa, stiri si articole: de ce si cum trebuie sa profite firmele
book Promovarea in mediul online: usoara si nu prea. Ce ar trebui sa stie firmele?
book De ce este necesara prezenta managerului de marketing la standul expozitional?
book Supararea organizatiilor: de ce unele comunicate de presa ajung stiri, iar altele nu
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online