Informatii articole

ARTICOLE

 

Anton Costin: Este momentul optim pentru a testa reactia pietei autohtone fata de francize

Categorie: Articole > Interviuri
publicat: 26.04.2010

 

Mai este mai putin de o luna pana la deschiderea Targului International de Franciza si Branding (IFBE).

 

Evenimentul este organizat de Asociatia Romana de Franciza (ARF) si Euroexpo Trade Fairs, la World Trade Center Bucuresti, in perioada 20 - 22 mai.

 

Presedintele ARF, Anton Costin, a aratat intr-un interviu pentru Promoafaceri.com care sunt oportunitatile organizarii IFBE pentru mediul de afaceri din Romania si cat de importante sunt atat promovarea eficienta a unui astfel de eveniment, cat si gasirea unui partener de incredere in punerea la punct a detaliilor.

 

Ce reprezinta Targul International de Franciza si Branding pentru mediul de afaceri din Romania?

 

Anton Costin: Desi franciza este considerata drept o nisa in ceea ce priveste mediul de business, consider ca IFBE va oferi viitorilor francizati oportunitati reale pentru demararea unei afaceri "la cheie", fapt ce nu poate decat sa aiba un impact pozitiv asupra pietei romanesti de profil.

 

Cui se adreseaza evenimentul?

 

A.C.: Targul se adreseaza, in primul rand, francizorilor si master francizatilor, care au astfel ocazia sa-si promoveze francizele intr-un cadru organizat, beneficiind si de sansa de a-si recruta viitorii membri ai retelelor lor, investitorilor, dar si consumatorilor care se pot familiariza cu produse si servicii, direct de la sursa.

 

Se stie ca evenimentele de acest fel sunt cea mai eficienta metoda de marketing, intrucat aduc fata in fata publicul larg si ofertele expozantilor, acestia din urma putand sa testeze "la cald" reactiile celor carora li se adreseaza.

 

Putem spune ca organizarea IFBE in 2010, an de criza economica, reprezinta o provocare? Daca da, care a fost motivul principal care v-a determinat sa-i faceti fata?

 

A.C.: As dori sa il citez pe Einstein inainte de a va raspunde:

 

" In perioada crizei se nasc inventiile, descoperirile si marile strategii. Cine depaseste criza se depaseste pe sine insusi, fara a ramane "depasit". Cine atribuie crizei esecul, isi ameninta propriul talent si respecta mai mult problemele decat solutiile. Adevarata criza este criza incompetentei.

Problema persoanelor si tarilor este lenea si indiferenta pentru a gasi solutii si iesiri din astfel de situatii. Fara criza nu exista duel, fara duel viata este o rutina, o agonie lenta. Fara criza nu exista valoare. In perioada crizei infloreste ce-i mai bun in fiecare, pentru ca fara criza orice vant este o mangaiere. Daca vorbim de criza o promovam, iar tacerea este o exaltare a conformismului."

 

Dupa cum remarca si Albert Einstein, perioadele de criza nu trebuie sa fie neaparat o stavila in dezvoltarea unei societati, ci ar trebui sa se constituie intr-o modalitate de gasire de solutii care sa duca la progresul nostru, al tuturor.

 

Intr-adevar, se poate spune ca organizarea unei astfel de expozitii este o provocare deosebita, de aceea am preferat sa tinem cont de cateva considerente. Am apelat la suportul unor profesionisti care au expertiza testata atat pe plan intern, cat si international: Echipa de la Euroexpo Trade Fairs, care ne-a onorat acceptand sa devina nu doar un simplu consultant, ci chiar partener in acest proiect. Astfel, am ales de comun acord o locatie adecvata: World Trade Center Bucuresti. Am decis promovarea IFBE la nivel national, dar si extern, prin intermediul mass-media, dar si prin alte formule si solutii de parteneriat. Ne bucuram de faptul ca European Franchise Federation a inclus IFBE in categoria targurilor de specialitate. Am hotarat de comun acord cu Euroexpo Trade Fairs sa demaram o campanie mediatica fara precedent, ce speram sa suscite interesul publicului vizat de noi.

 

Motivatia ce a stat la baza deciziei de a organiza un astfel de targ a fost simpla: de-a lungul anilor am  participat la evenimente de profil si ni s-a parut ca acum este momentul optim pentru a testa reactia pietei autohtone fata de concepte de "afaceri la cheie", dupa cum mai sunt supranumite francizele.

 

In calitate de organizator, ati intampinat probleme in punerea la punct a acestui eveniment?

 

A.C.: Desi suna ca un cliseu, este evident ca lucrurile care conteaza in viata nu se obtin niciodata usor, ci numai cu efort sustinut, deci si noi am avut parte de anumite asperitati pe care a trebuit sa le netezim, cel mai mare handicap fiind acela de a-i  convinge pe expozanti ca merita sa investeasca bani si timp in IFBE.

 

Care a fost rata de raspuns a firmelor la invitatia de a participa ca expozanti la IFBE? Interesul manifestat de acestea a fost pe masura asteptarilor?

 

A.C.: Rata de raspuns a fost peste nivelul scontat. Cu toate ca acea campanie mass-media de care va pomeneam anterior este abia la inceput si nu a produs efecte de impact asupra participarii expozatilor, am reusit sa ocupam spatiul expozitional aproape in totalitate, depasind previziunile noastre pentru acest moment.

 

Mai sunt costurile principala piedica in dezvoltarea sistemului de franciza in Romania?

 

A.C.: Nu stiu daca aceasta chestiune este sau nu o frana in privinta dezvoltarii francizei, insa cei care vor veni la IFBE vor gasi cu siguranta solutii de finantare, pe care ii invit sa le descopere!

 

Ce le recomandati celor care inca mai cred ca daca au 5.000 de euro pot demara rapid o afacere in sistem de franciza?

 

A.C.: In principal, sa fie vigilenti: cu toate ca se mai poate sa devii francizat si cu aceasta suma, sfatul meu ar fi ca francizatii sa nu se avante cu capul inainte, ci sa citeasca cu multa atentie si sa inteleaga exact ce conditii li se impun prin contract. Exista, din pacate, ideea ca odata ce ai devenit membru al unei retele de franciza succesul iti este garantat din start, fapt total fals. Intr-o astfel de relatie contractuala, eforturile pe care trebuie sa le depuna sunt mult mai mari decat daca si-ar administra propria afacere, in mod independent. In plus, sunt obligati sa respecte cu strictete regulile si procedeele impuse de francizor.

 

Parerea mea este sa ceara opinia avizata a unui avocat sau sa apeleze la sprijinul Asociatiei Romane de Franciza.

 

Considerati ca in Romania, aceasta afacere este suficient sprijinita din punct de vedere bancar si al politicii economice? Ar fi ceva de modificat in acest sens pentru ca piata de franciza sa fie mai bine sprijinita si incurajata?

 

A.C.: Nu chiar, pentru ca desi am incercat sa constientizam mediul bancar asupra faptului ca pe alte meleaguri franciza are un tratament preferential, francizatii sau master francizatii beneficiind de un suport mai mare decat alte afaceri (franciza fiind un tip de business ce si-a dovedit pe parcursul anilor eficienta) atunci cand se solicita un credit de start up, ne-am lovit de obtuzitatea unor manageri care, desi au titluri pompoase lipite de CV-uri, la capitolul intelegere a mecanismelor de piata de franciza au cunostinte limitate sau chiar zero. In ceea ce priveste politica economica, mai e mult drum de parcurs pana cand vom vedea ca acestui concept i se va recunoaste valoarea intrinseca.

 

La ce nivel apreciati promovarea sistemului de franciza si pregatirea firmelor din Romania pentru acest tip de afacere, comparativ cu cel european?

 

A.C.: E clar ca suntem sub nivelul tarilor din UE si ca mai avem destul pana sa ajungem acolo, insa cred cu fermitate o accelerare importanta s-ar produce in cazul in care s-ar imbunatati legislatia noastra in acest domeniu.

 

Cum se vede piata francizei din Romania, de la nivel european? Va intreb in virtutea functiilor pe care le detineti in organizatiile europene de profil.

 

A.C.: Se vede destul de "putin", pentru ca, din pacate, francizorii romani nu sunt pregatiti sa dea dovada competentei lor pe plan extern. Desi am pus la dispozitia lor standuri la cateva targuri internationale, raspunsul nu a fost deloc incurajator. Sincer, ma simt un pic jenat cand sunt intrebat despre lipsa lor de pe piata europeana; cu toate ca si ARF a incercat, asa cum spuneam mai sus, sa promoveze francizele romanesti la export, rezultatul este destul de descurajator.

 

In calitate de Vice-Presedinte al Black Sea Franchise Federation, am militat pentru aparitia unui program de "schimb" de francize la nivelul regiunii Marii Negre si imi doresc din tot sufletul  sa reusim sa internationalizam cat mai multe branduri romanesti, macar in acest perimetru geografic, cu real potential economic.

 

Mai este o luna de zile pana la IFBE. Care este mesajul dumneavoastra in acest context?

 

A.C.: Invit cat mai multi oameni de afaceri sa participe daca nu ca potentiali francizati, macar ca simpli vizitatori, intrucat vor avea o experienta inedita. Astfel, pe data de 20 mai, in prima zi, pe langa organizarea celei de-a doua editii a Galei ARF, unde vom inmana premii, avem niste invitati speciali care vor vorbi auditoriului despre experienta lor din domeniu. Am sa enumar doar doi: Steve Devine de la Rockett Pizza, care vine direct din SUA si Dr. Mustafa Aydin din Turcia, amandoi personalitati remarcabile. Pe restul speaker-ilor va las sa-i descoperiti dvs. insiva, onorandu-ne cu prezenta!

 

Tineti cont ca fiecare franciza are o poveste, iar expozantii IFBE sunt dornici sa v-o impartaseasca!

 

Echipa Promoafaceri



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book Interviu Andrei Dutescu, Director General Dutescu Profesional Cleaning
book De vorba cu directorul ICJ al Academiei Romane, Mircea Dutu, despre noul Cod Civil
book De vorba cu Chocolat Salon despre stil, frumusete, tendinte si ... multa ciocolata
book Cristian Caramida la IFBE: Piata de branding autohtona e haotica, are rezultate ca la cazinou
book Principiile afacerii CampMedica: seriozitate, respect reciproc si profesionalism
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online