Informatii articole

ARTICOLE

 

Cristian Caramida la IFBE: Piata de branding autohtona e haotica, are rezultate ca la cazinou


Cristian Caramida la IFBE: Piata de branding autohtona e haotica, are rezultate ca la cazinouCategorie : Articole > Interviuri
publicat pe : 22.05.2010

In Romania inca se face confuzie intre brand si marca, intre brand si produs, intre brand si companie. Lipseste o delimitare clara a competentelor managerului de brand fata de alte competente din sfera relatiilor publice sau a marketingului.

 

Piata de branding autohtona se confrunta cu riscul de a fi una haotica, in care rezultatele sunt intamplatoare, iar afacerile sunt centrate strict pe ideea de profit, cu efecte negative asupra crearii emotiei din jurul unui brand.

 

In acest context a fost lansat „Brand&Branding - identitate vizuala", primul dintr-o serie de cinci volume in care autorul Cristian Caramida abordeaza intr-o maniera practica problemele care pot aparea in acest sector.

 

Cristian Caramida a relatat pentru Promoafaceri.com, la Expozitia Internationala de Franciza si Branding - IFBE 2010, care a fost punctul de plecare al acestui proiect si care sunt aspectele prezentate.

 

De ce „Brand&Branding"?

 

Cristian Caramida: Numele meu, Cristian Caramida, are o rezonanta foarte veche in contextul in care acum 5.000 de ani, in Mesopotamia, fauritorii de caramizi au fost primii care si-au brenduit produsele, zidind in cladirile pe care le faceau propria lor imagine, imagine pe care noi, astazi, o vedem. O vedem dupa 5.000 de ani. Atat de puternica a fost imaginea acestor caramizi.

 

Eu spun despre mine ca sunt un ziditor in acest context al caramizilor din zidurile constructiilor Mesopotamiei. Imi place sa cred ca sunt un ziditor de imagine, nu un constructor, pentru ca un constructor inseamna inainte de toate un edificiu. Un zid inseamna o aparare, iar imaginea este un mod de a te apara de celelalte imagini. 

 

In acest context, brandingul, ca si definitie, este o imagine, este o identitate foarte bine impamantenita in zona produselor, fara de care un produs nu poate exista.

 

Care este contextul in care ati gandit acest proiect care cuprinde cinci volume pe tema aspectelor legate de brand, primul dintre ele fiind acesta, prezentat la IFBE 2010?


C. C.: Aceasta este prima carte, cu regret o spun, intr-o tara in care profesia de brand manager nu exista. In standardul ocupational romanesc, brand managerul nu exista.

 

Foarte multe companii au in schema acest post de brand manager, dar legal el nu exista. Efectele se pot vedea la tot pasul. Faptul ca nu exista profesia de brand manager, automat nu sunt specificate nici competentele, nici macar ceea ce ar trebui sa se tinda sa se obtina prin aceasta profesie.

 

Prin aceasta carte doresc sa deschid o fereastra spre ceea ce inseamna ideea de brand manager, de constructor, de ziditor de imagine a unui brand.

 

In absenta brand managerului, exista riscul ca persoana responsabila in acest sens sa cumuleze si alte atributii. Cu ce consecinte? Care este aspectul pe care este centrata in final activitatea acestei persoane? Ce face in concret?

 

C.C.: Cred ca face PR, mai mult decat altceva. Confuzia care se face la nivel global in Romania este intre brand si marca, intre brand si produs, intre brand si companie. Sunt lucruri total diferite. De aceea am gandit aceasta carte, prima de altfel din Romania, care trateaza ideea brandingului, in contextul in care cartile aparute pana in acest moment sunt traduceri ale unor carti prestigioase din tarile occidentale, dar care sunt total diferite ca si punct de intelegere a brandului.

 

Romania este altfel. Noi, ca popor, suntem altfel. Asimilarea unui astfel de concept este cu totul diferita in Romania de ceea ce inseamna mediul de afaceri anglo-saxon, de exemplu, in care brandul detine prioritate inca din anii scolii. Fiecare individ, in momentul in care se naste, capata un nume, are un chip, este un brand.

 

Cum ati caracteriza piata de branding din Romania?

 

C.C.: O piata haotica, una care are rezultate ca si la cazinou, intamplatoare. Poti paria pe numarul 13 de cinci ori la rand si de cinci ori la rand sa castigi. Asta nu inseamna ca vei castiga mare lucru.

 

Ce lipseste?

 

C.C.: Lipseste acea cultura de brand, cultura antreprenoriala atat de importanta in mediul de afaceri si intelegerea faptului ca un brand exista atat timp cat are consumatori. In momentul in care nu mai exista consumatori, brandul dispare.

 

O afacere creeaza brandul, creeaza produse care sunt branduri. Oamenii nu pot intelege ca acele produse nu sunt numai aducatoare de bani. Este foarte important sa intelegem ca daca produsul este privit doar din punct de vedere al profitului nu vom face business niciodata si nu vom avea branduri.

 

Care sunt consecintele unei asemenea conceptii, des intalnite de altfel, in tara noastra?

 

C.C.: Foarte multe produse dispar pentru ca este vorba de afaceri contextuale, pentru ca identitatea lor legata de identitatea brandului nu exista si de foarte multe ori, scurta lor viata este axata pe profit. Marea provocare a brandului este de a trezi emotii, acel sentiment de necesitate absoluta a acelui produs. Un brand carismatic este acel brand de neinlocuit.

 

"Brand&Branding - identitate vizuala" este primul volum din aceasta serie dedicate pietei de branding din Romania. Ce urmeaza?

 

C.C.: Am considerat ca este necesar sa incepem analiza unui brand prin partea de identitate vizuala a lui. Vor urma volume referitoare la valoarea brandului si la managementul brandului.

 

Care este mesajul pe care doriti sa-l adresati viitorilor cititori cu privire la tehnica de abordare a prezentarii?

 

C.C.: Este o carte in care incerc sa creez disponibilitate spre citit, in care sunt foarte multe exemple practice, in care fiecare cititor poate gasi lucruri importante. Nu este o carte teoretica, stil "caramida", ci una accesibila, care vine in intampinarea dorintei depasirii unor eventuale piedici.

 

Cand se intra pe piata de business, este ideal sa se apeleze la o agentie de publicitate, specializata pe brand. De multe ori insa costurile nu permit acest lucru, iar aceasta carte vine sa suplineasca tocmai aceste lipsuri.

 

Echipa Promoafaceri.com


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Interviu Andrei Dutescu, Director General Dutescu Profesional Cleaning
book De vorba cu directorul ICJ al Academiei Romane, Mircea Dutu, despre noul Cod Civil
book De vorba cu Chocolat Salon despre stil, frumusete, tendinte si ... multa ciocolata
book Anton Costin: Este momentul optim pentru a testa reactia pietei autohtone fata de francize
book Principiile afacerii CampMedica: seriozitate, respect reciproc si profesionalism
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online