Informatii articole

ARTICOLE

 

Baroul Bucuresti vrea o noua lege a profesiei. Promoafaceri va spune ce se modifica

Categorie: Articole > Juridic
publicat: 10.03.2010

 

Avocatii bucuresteni supun dezbaterii publice un proiect de lege referitor la organizarea si desfasurarea profesiei de avocat, prin care solicita obligativitatea sustinerii examenului de intrare in profesie, dar si incadrarea ca infractiune a faptei de amenintare a unui avocat.

 

Legea 51/1995 privind organizarea profesiei de avocat a fost modificata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului numarul 159/2008, care a fost declarata neconstitutionala in 2009.

 

Proiectul Baroului Bucuresti, suspus dezbaterii publice pe site-ul institutiei, a fost gandit din motive in primul rand tehnice, pentru completarea vidului legislativ creat, sustin initiatorii. Proiectul de act normativ cuprinde reglementari referitoare la obligativitatea sustinerii examenului pentru accesul in profesie si a urmarii cursurilor Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, precum si la incadrarea ca infractiune a faptei de amenintare a avocatului in legatura cu activitatea desfasurata.

 

Propunerile mai vizeaza scaderea cu doi ani a vechimii cerute pentru alegerea ca decan, dar si introducerea obligativitatii pentru membrii Consiliului Baroului de a avea o vechime continua in profesie de minimum 8 ani. Avocatii vor fi obligati sa se prezinte personal la sedintele de alegere a membrilor Adunarii Generale. De asemenea, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti va fi obligat sa asigure spatiile necesare in vederea desfasurarii activitatii avocatilor in sediul instantelor judecatoresti.

 

Promoafaceri va prezinta prevederile pe care Baroul Bucuresti doreste sa le introduca in noua lege a profesiei de avocat.

 

Art.5. indice 1 - (7) In cazul prestatiilor profesionale constand in asistenta si reprezentare juridica la instante, parchete, organe de cercetare penala sau alte autoritati, societatea profesionala cu raspundere limitata are obligatia de a mentiona in contractul incheiat cu clientul numele avocatului/avocatilor ales/alesi sau acceptat/acceptati de client sa asigure serviciul profesional, precum si acordarea sau, dupa caz, neacordarea dreptului de substituire.

 

Art. 16 - (2) Cel care, pana la data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat, a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani, dobandeste calitatea de avocat definitiv, cu conditia promovarii examenului de definitivat in profesia din care provine.
(3) Examenul pentru primirea in profesia de avocat se sustine in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor si se desfasoara in mod unitar pe centre teritoriale si avand la baza o metodologie elaborata si aprobata de Consiliul U.N.B.R.
(4) Tematica examenului este unica la nivelul U.N.B.R., iar selectarea subiectelor se face de comisiile de examen teritoriale.
(5) Comisia de examen este formata, cu precadere, din avocati - cadre didactice universitare, care au minimum 10 ani vechime in profesie.
Desemnarea acesteia se face de Comisia permanenta a U.N.B.R., la propunerea barourilor.

 

Art. 20 - (1) Profesia de avocat nu poate fi exercitata la instantele, precum si la parchetele de pe langa acestea, inclusiv la Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, inalta Curte de Casatie si Justitie sau la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, unde sotul avocatului sau ruda ori afinul sau pana la gradul al treilea 3 inclusiv indeplineste functia de judecator sau procuror, indiferent de sectia, directia, serviciul sau biroul in care isi desfasoara activitatea.

 

Art. 22 (1 indice 1) Avocatii stagiari, dupa inscrierea in barou, au obligatia sa urmeze cursurile Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, in perioada de stagiu.

(2 indice 1) Avocatul definitiv este obligat sa frecventeze formele de pregatire profesionala continua organizate de barou, Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor sau de formele de exercitare a profesiei in conditiile prevazute de Statutul profesiei de avocat. Neindeplinirea fara justificare a obligatiei de perfectionare a pregatirii profesionale constituie, in conditiile prevazute de lege si de statutul profesiei, abatere disciplinara.

 

Art. 25 ( 1 indice 1) Instantele sunt obligate sa verifice si sa se pronunte asupra calitatii de reprezentant al unei persoane care se prezinta ca avocat, exercitand acte specifice acestei profesii si folosind insemnele profesiei de avocat.

 

Art. 31. Contestatiile si reclamatiile privind onorariile se solutioneaza de decanul baroului. Decizia decanului poate fi atacata la consiliul baroului a carui hotarare este definitiva.

 

Art. 36. Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti este obligat sa asigure spatiile necesare in vederea desfasurarii activitatii avocatilor in sediul instantelor judecatoresti.

 

Art. 37 (2) Amenintarea savarsita impotriva avocatului in timpul exercitarii profesiei si in legatura cu aceasta se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

 

Art. 50 (2 - b) (Adunarea generala) alege si revoca decanul, membrii consiliului, membrii comisiei de cenzori si pe cei ai comisiei de disciplina. Decanul este ales pentru un mandat de 4 ani si poate fi reales o singura data. Decanul se alege dintre avocatii cu o vechime de minimum 10 ani in profesie.

 

Art. 51 indice 1 (3) Participarea la adunarea generala de alegere a organelor de conducere a baroului se face personal. Avocatul membru al baroului nu poate delega exercitarea dreptului sau de vot unui alt avocat.

 

Art. 53. - (1) Consiliul baroului este format din 5 pana la 15 membri, alesi pe o perioada de 4 ani, si care au o vechime continua in profesie de minimum 8 ani. Decanul si prodecanul se includ in acest numar.

 

Art. 57 (6) Folosirea fara drept a denumirilor «Barou», «Uniunea Nationala a Barourilor din Romania», «U.N.B.R» ori «Uniunea Avocatilor din Romania» sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat de catre orice persoana fizica sau persoana juridica, indiferent de obiectul activitatii desfasurate de aceasta, precum si folosirea insemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat in alte conditii decat cele prevazute de prezenta lege constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

 

Art. 63 (h) (Consiliul UNBR) organizeaza examenul de primire in profesia de avocat si de dobandire a titlului profesional de avocat definitiv, in conditiile stabilite de art.16 si cu respectarea prevederilor Statutului profesiei de avocat.

 

Art. 68 indice 3 (9) Contestatiile formulate impotriva deciziei de respingere (a cererii de acordare a asistentei extrajudiciare) se solutioneaza de consiliul baroului, la prima sedinta a consiliului baroului.

Art. 68 indice 8- (1) Baroul organizeaza serviciile de asistenta judiciara la sediile tuturor instantelor judecatoresti din judet, in spatii destinate exclusiv desfasurarii acestei activitati, care se pun la dispozitie, in mod obligatoriu si cu titlu gratuit de Ministerul Justitiei si Libertatilor.

Art. 68 indice 11 (5) In cazul in care avocatul este sanctionat disciplinar, potrivit art.70 alin.(l), avocatul nu va primi onorariul in asigurarea asistentei judiciare pentru care a fost desemnat, pentru acel caz.

Art. 68 indice 12 (2) Sumele necesare pentru plata onorariilor sau, dupa caz, a remuneratiilor pentru asistenta judiciara se vireaza lunar, in conditiile legii, intr-un cont distinct, deschis de fiecare barou.
Respectarea de catre barouri a destinatiei fondurilor astfel virate face si obiect al controlului U.N.B.R., in conditiile stabilite de Statutul profesiei de avocat.

 

Echipa Promoafaceri

 

 



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book Ce trebuie facut in caz de deces
book Ce despagubire poti primi daca esti victima unui accident
book Contabil Arad - P.R. Control & Accounting te pune in legatura cu expertii!
book Executor judecatoresc. Despre urmarirea mobiliara a creantelor
book 5 sfaturi pentru a trece cu bine de audit
book Lichidator financiar Florin Saftoiu
book Cat dureaza infiintarea unei firme
book Noi reguli pentru examenul de admitere la Institutul National al Magistraturii
book Proiect pentru organizarea activitatii de asistenta judiciara: Fara recompense in afara de onorariu
book Propuneri privind protectia copilului: Parintele caruia i-a fost incredintat minorul il va sprijini in mentinerea legaturilor cu celalalt parinte
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online