Informatii articole

ARTICOLE

 

Bunicii stau cu nepotii si in 2010. Dupa trei ani, legea bonelor inca rataceste prin Parlament


Categorie : Articole > Juridic
publicat pe : 03.03.2010

 

In urma cu trei ani, Ministerul Muncii a elaborat proiectul de lege privind serviciile de ingrijire si educare a copiilor pe timpul zilei.

 

Intre timp, ministerul si-a schimbat denumirea, s-au schimbat si guvernele, dar s-a pastrat componenta, proiectul a "picat" la avizare, a fost modificat de trei ori, intors si readus in Parlament. Intr-un final, nici macar discutat, darmite avizat.

 

In 2007, Teodora Bertzi, secretar de stat la vremea respectiva in Ministerul Muncii, declara ca proiectul raspunde unei directive din 2002 a Consiliului European, care a stabilit ca statele membre vor trebui sa aiba astfel de servicii pentru 90% dintre copiii de peste 3 ani si 33% dintre copiii sub 3 ani, pentru a permite mamelor accesul pe piata muncii.

 

Bertzi adauga ca Romania s-a angajat ca pana in 2010 sa aiba astfel de servicii.

 

Institutiile pentru protectia drepturilor copilului s-au mobilizat, au gandit programe pentru a accesa fonduri europene si au fost cat pe ce sa le si primeasca. Piedicile au venit insa chiar de la cei care trebuia sa aiba grija ca procesul legislativ sa nu se limiteze doar la depunerea de semnaturi pe document.

 

Agentia Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) se angajase printr-un proiect european sa formeze 2.000 de bone specializate. Banii nu au putut fi inca accesati din cauza ca la semnarea contractelor, s-a pus o conditie: promulgarea in timp util a actului normativ, adica pana la mijlocul lui 2010.

 

Mai sunt cam trei luni pana la acest dead-line.

 

Proiectul este asteptat inca in Parlament, iar de aici va urma parcursurile sinuoase la culoarelor Camerei Deputatilor si ale Senatului. Cu riscul de invartire intre comisii. Practica arata ca in Romania, avizarea unui proiect dureaza cateva luni bune. Exact la muchie sau peste aceasta.

 

Legea blocata prevede crearea de servicii publice in sprijinul parintilor care muncesc, atat pregatirea de bone specializate, cat si crearea de crese sau centre de zi de tip after-school, pentru copiii de pana la 18 ani. Aproximativ 65.000 de copii sub trei ani, reprezentand zece la suta din numarul total, ar trebui sa beneficieze pana in 2013 de servicii de ingrijire pe timpul zilei, conform cestui proiect.

 

Intre timp, curg rapoartele nefavorabile in acest sens. Concluzia acestora este comuna: politicile familiale din Romania nu incurajeaza dezvoltarea serviciilor publice si private de ingrijire a copiilor, desi oferta de servicii publice inregistreaza un regres din anii 1990, iar cea a serviciilor private nu reprezintă o alternativă viabila nici din punct de vedere al costurilor si nici al nivelului lor de dezvoltare.

 

Echipa Promoafaceri

 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Ce despagubire poti primi daca esti victima unui accident
book Contabil Arad - P.R. Control & Accounting te pune in legatura cu expertii!
book Executor judecatoresc. Despre urmarirea mobiliara a creantelor
book 5 sfaturi pentru a trece cu bine de audit
book Lichidator financiar Florin Saftoiu
book Cat dureaza infiintarea unei firme
book Noi reguli pentru examenul de admitere la Institutul National al Magistraturii
book Proiect pentru organizarea activitatii de asistenta judiciara: Fara recompense in afara de onorariu
book Propuneri privind protectia copilului: Parintele caruia i-a fost incredintat minorul il va sprijini in mentinerea legaturilor cu celalalt parinte
book Controverse privind termenul de amenda pentru neasigurarea locuintei. De cand se aplica?
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online