Informatii articole

ARTICOLE

 

Cati bani mai primim la nasterea copilului?


Categorie : Articole > Juridic
publicat pe : 14.02.2010

 

Aceasta este o intrebare la care multi dintre parinti nu au un raspuns clar in ultima perioada, in conditiile in care Guvernul promite noi acte normative pentru "egalizarea de sanse".

 

In prezent, sunt in vigoare doua legi care reglementeaza prestatiile sociale generate de nasterea unui copil.

 

Prima, Legea 416/2001, prevede acordarea alocatiei de nou-nascut in cuantum de 230 de lei, primita pentru primii patru copii nascuti vii.

 

Cea de-a doua, Legea 482/2006, prevede acordarea trusoului pentru nou-nascuti in cuantum de 150 de lei, primita pentru toti copiii nascuti vii. Initial, trusoul trebuia sa contina imbracaminte, produse de ingrijire, dar din cauza ca aceastea "erau greu de achizionat", s-a decis sa se acorde contravaloarea lor.

 

La sfarsitul lunii ianuarie, Executivul a emis Ordonanta de Guvern 5/2010. Actul normativ, publicat in Monitorul Oficial in 29 ianuarie prevede ca trusoul pentru nou-nascuti se va acorda si in 2010, in conditiile in care, initial, prestatia era prevazuta doar pana la sfarsitul lui 2009.

 

In concluzie, si in 2010, parintii primesc la nasterea unui copil suma de 380 de lei. De la al patrulea copil, parintii primesc contravaloarea trusoului, adica doar suma de 150 de lei.

 

In paralel insa, Ministerul Muncii a pregatit un proiect de lege prin care intentioneaza sa elimine cele doua prestatii sociale - trusoul si alocatia pentru nou-nascuti - si sa introduca una singura, in cuantum cu 30 de lei mai mica, adica de 350 de lei. Ministerul Muncii estimeaza ca de noua alocatie vor beneficia 205.000 copii, iar 20.500 dintre acestia sunt din familii cu patru sau mai multi copii.

 

Acest proiect de lege este supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, urmand ca apoi sa intre in dezbaterea Parlamentului, procedura care implica timp, fiind la mijloc (inca) doua Camere legislative.

 

Ce se va intampla daca proiectul de lege va fi aprobat in Parlament, iar ulterior legea va fi promulgata de presedinte? Se va aplica in forma propusa, respectiv parintii vor primi 350 de lei la nasterea copiilor, indiferent de numarul lor. Evident, trebuie sa se prevada in mod expres ce se va intampla cu OG 5/2010.

 

Asadar, cand se va modifica legislatia, cum va fi aceasta schimbata, ce va fi in vigoare si ce nu sunt discutii premature in acest moment, in conditiile in care plaja actelor normative este influentata de numerosi factori, in special politici si mai ales externi.

 

Echipa Promoafaceri

 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Ce despagubire poti primi daca esti victima unui accident
book Contabil Arad - P.R. Control & Accounting te pune in legatura cu expertii!
book Executor judecatoresc. Despre urmarirea mobiliara a creantelor
book 5 sfaturi pentru a trece cu bine de audit
book Lichidator financiar Florin Saftoiu
book Cat dureaza infiintarea unei firme
book Noi reguli pentru examenul de admitere la Institutul National al Magistraturii
book Proiect pentru organizarea activitatii de asistenta judiciara: Fara recompense in afara de onorariu
book Propuneri privind protectia copilului: Parintele caruia i-a fost incredintat minorul il va sprijini in mentinerea legaturilor cu celalalt parinte
book Controverse privind termenul de amenda pentru neasigurarea locuintei. De cand se aplica?
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online