Informatii articole

ARTICOLE

 

Controverse privind termenul de amenda pentru neasigurarea locuintei. De cand se aplica?


Controverse privind termenul de amenda pentru neasigurarea locuintei. De cand se aplica?Categorie : Articole > Juridic
publicat pe : 14.07.2011

Termenul de plata a amenzii pentru persoanele care nu au incheiat o polita de asigurare obligatorie a locuintei genereaza controverse juridice.

 

Legea 260/2008 modificata si republicata prevede ca primarii vor putea amenda persoanele care nu au incheiat o polita de asigurare obligatorie a locuintei doar din luna august 2012.

 

Pe de alta parte, Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca data limita este 15 iulie 2011.

 

Astfel, legea stabileste atat in forma initiala, cat si in cea modificata, ca obligativitatea incheierii politelor de asigurare impotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecari de teren si

indundatii) devine efectiva la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ, iar in primul an proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului.

 

Pe de alta parte, Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca obligativitatea incheierii politei are ca termen limita 15 iulie 2011, interpretand ca primul an de aplicare deja a expirat, desi populatia devenea obligata sa incheie polite abia dupa adoptarea normelor, care au fost publicate in Monitorul Oficial abia in 6 mai 2011.

 

In forma aprobata in 2008, legea stabilea la articolul art. 3 (1) ca "incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale", iar la Art. 40 "Normele metodologice de aplicare a prezentei legi se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea CSA, in termen de 90 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".

 

CSA a emis in 2009 si 2010 o serie de norme de aplicare, dar niciuna nu a fost aprobata prin hotarare de Guvern, astfel ca normele nu au fost adoptate, iar termenul nu a inceput sa curga.

 

In forma modificata, legea prevede la art.3 alineatul 1 ca "Incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Ministerul Administratiei si Internelor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale".

 

Avand in vedere ca normele comune MAI - CSA au fost publicate in Monitorul Oficial la data de 6 mai 2011, rezulta ca obligativitatea devine efectiva dupa 6 august 2011.

 

Mai mult, la articolul 33 alineatul 1 se precizeaza: "Pentru primul an, proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului prevazut la art. 3 alin. (1)", reiterand astfel perioada de un an in care populatia si firmele trebuie sa respecte obligativitatea.

 

De altfel, articolul 30 stabileste contraventiile si termenele de aplicare precizand la alineatul (1), litera a): "nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor prevazuta la art. 3 alin. (1), cu exceptia cazurilor in care persoanele respective se afla in situatia prevazuta la art. 11 sau nu a expirat perioada prevazuta la art. 33".

 

Sanctiunile sunt aplicate de primarii, amenda putand ajunge la 500 de lei.

 

Desi autoritatile considera ca termenul de "primul an" din articolul 33 se refera la anul 2009, avocatii si chiar juristii din primarii sustin ca aceasta interpretare este fortata, intrucat legea stabileste fara echivoc ca obligativitatea intervine numai la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare de catre MAI si CSA.

 

Echipa Promoafaceri.com

 

Foto: efin.ro


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Ce despagubire poti primi daca esti victima unui accident
book Contabil Arad - P.R. Control & Accounting te pune in legatura cu expertii!
book Executor judecatoresc. Despre urmarirea mobiliara a creantelor
book 5 sfaturi pentru a trece cu bine de audit
book Lichidator financiar Florin Saftoiu
book Cat dureaza infiintarea unei firme
book Noi reguli pentru examenul de admitere la Institutul National al Magistraturii
book Proiect pentru organizarea activitatii de asistenta judiciara: Fara recompense in afara de onorariu
book Propuneri privind protectia copilului: Parintele caruia i-a fost incredintat minorul il va sprijini in mentinerea legaturilor cu celalalt parinte
book Nou concept legal in proiectul de Cod penal: confiscarea extinsa a averii
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online