Informatii articole

ARTICOLE

 

Copiii din familii bogate nu vor mai primi alocatie. Aflati de ce este ilegal acest proiect

Categorie: Articole > Juridic
publicat: 19.02.2010

Ministerul Muncii lucreaza la un proiect legislativ conform caruia copiii care provin din familii cu venituri mari sa nu mai primeasca alocatia de stat.

 

Anuntul a fost facut, in 19 februarie, de ministrul Muncii, Mihai Seitan, la conferinta de lansare a Anului european pentru combaterea saraciei si a excluziunii sociale.

 

Trecand peste momentul paradoxal in care a fost facuta declaratia, afirmatia ministrului ridica mari semne de intrebare din punct de vedere juridic.

 

Ideea nu a fost inca sustinuta cu cifre, ministrul nefacand nicio referire la ratiunea economica, luata in calcul la gandirea unui asemenea proiect. S-a spus doar ca este vorba de un buget nesustenabil - replica des intalnita in legatura cu toate bugetele de asigurari sociale, de pensii, de salarii - , dar nu s-a facut referire la niciun calcul facut pentru a evidentia care ar fi economia pe care statul o va face daca va taia cei 42 de lei pe care copiii ii primesc lunar, in Romania.

 

Articolul 49 din Constitutie, legea fundamentala a tarii. prevede la alineatul 1: "copiii si tinerii se bucura de un regim special de protectie si de asistenta in realizarea drepturilor lor. Conform alineatului 2 al aceluiasi articol, "statul acorda alocatii pentru copii si ajutoare pentru ingrijirea copilului bolnav ori cu handicap".

 

Asadar, alocatia de stat pentru copii este un drept al copilului, spre deosebire de indemnizatia pentru cresterea copilului, care se acorda parintilor.

 

Constitutia nu face diferentieri pe criterii de venit. De asemenea, legislatia romana consacra un principiu general de drept conform caruia, unde legea nu distinge nici noi nu trebuie sa distingem, adica, nu trebuie facute interpretari, adaugiri, modificari.

 

Indiferent de forma sub care va fi abordat acest proiect - de hotarare, de ordonanta, de lege - daca va fi adoptat, sunt posibiliati reale de a fi contestat la Curtea Constitutionala, instanta care judeca daca actele normative existente sunt conforme cu legea fundamentala.

 

Solutia Curtii Constitutionale este asadar previzibila. Dincolo de orice motivari economice, sociale, legate de cuantumul veniturilor, de legitimitate, dreptul de a primi alocatie de stat este unul constitutional, care nu poate fi atacat decat printr-o revizuire a actului fundamental, nu prin masuri discretionare, argumentate politic de ministere pasagere la conducerea tarii.

 

Echipa Promoafaceri

 



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book Ce trebuie facut in caz de deces
book Ce despagubire poti primi daca esti victima unui accident
book Contabil Arad - P.R. Control & Accounting te pune in legatura cu expertii!
book Executor judecatoresc. Despre urmarirea mobiliara a creantelor
book 5 sfaturi pentru a trece cu bine de audit
book Lichidator financiar Florin Saftoiu
book Cat dureaza infiintarea unei firme
book Noi reguli pentru examenul de admitere la Institutul National al Magistraturii
book Proiect pentru organizarea activitatii de asistenta judiciara: Fara recompense in afara de onorariu
book Propuneri privind protectia copilului: Parintele caruia i-a fost incredintat minorul il va sprijini in mentinerea legaturilor cu celalalt parinte
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online