Informatii articole

ARTICOLE

 

Noi norme pentru notari: onorariile pentru actele legate de "Prima casa", reduse cu 30%


Noi norme pentru notari: onorariile pentru actele legate de "Prima casa", reduse cu 30%Categorie : Articole > Juridic
publicat pe : 24.02.2011

Onorariile pentru autentificarea contractelor de vanzare-cumparare si a oricaror alte acte care se incheie in cadrul Programului "Prima casa" se reduc cu 30%, potrivit Ordinului ministrului Justitiei privind onorariile notarilor.

 

Onorariile pentru autentificarea actelor in care au calitatea de dobanditori ai drepturilor, si implicit obligatia de plata a onorariului, magistratii precum si sotul/sotia/copiii minori se pot reduce cu pana la 70%.

 

Totodata, onorariile pentru autentificarea actelor in care avocatii si consilierii juridici au calitatea de dobanditori ai drepturilor si implicit, obligatia de plata a onorariului, precum si la succesiuni, daca acestia au calitatea de mostenitori, se pot reduce cu 15%.

 

Pentru prevenirea evaziunii fiscale, notarii au obligatia sa ceara partilor sa declare valoarea convenita in mod real pentru bunurile care fac obiectul actelor sau procedurilor notariale, punanduăle in vedere consecintele nedeclararii valorii reale a tranzactiei.

 

Onorariile se impart in doua categorii: cele stabilite in sume determinate si onorariile graduale - pe transe si in cote procentuale - in raport cu valoarea determinata sau determinabila a obiectului actului. Onorariile graduale se stabilesc pentru procedura succesorala si acte autentice.

 

In cazul actelor complexe, care cuprind mai multe operatiuni juridice, onorariul se stabileste pentru fiecare operatiune in parte. Pentru autentificarea actelor care au ca obiect bunuri imobile, onorariul se calculeaza la valoarea declarata de parti. In cazul in care valoarea declarata de parti este inferioara valorii din expertizele cu privire la valorile orientative intocmite in conditiile Codului fiscal, onorariul se va stabili la aceasta din urma valoare.

 

La actele si procedurile notariale care au ca obiect bunuri mobile, onorariul se calculeaza prin aplicarea cotei procentuale prevazute in tarifele de onorarii la valoarea declarata de parti, cu exceptia cazurilor pentru care onorariile sunt stabilite in suma determinata.

 

In onorariile stabilite, potrivit tarifului, sunt cuprinse activitatea de consultatie si informare pentru culegerea datelor necesare de la parti pentru a deslusi vointa acestora, tehnoredactarea actului, multiplicarea actului, procedura notariala indeplinita (autentificare, legalizare de semnatura, dare de data certa, certificare, legalizare etc), arhivarea si pastrarea actului in arhiva notarului public, precum si alte servicii prestate partilor care participa la incheierea actului notarial.

 

In aceste activitati si servicii taxabile mentionate, se mai includ servicii precum obtinerea extrasului de carte funciara de informare sau, dupa caz, de autentificare, comunicarea actelor supuse publicitatii imobiliare la birourile de carte funciara de la locul situarii imobilului, calcularea, incasarea si virarea la bugetul de stat a impozitului pe tranzactii, calcularea, incasarea si virarea la bugetul de stat a tarifelor de publicitate imobiliara, comunicarea actelor catre registrele electronice tinute de Uniunea Nationala a Notarilor Publici si interogarea bazei de date a acestor registre, cand este cazul si deplasarea notarului public in afara sediului biroului notarial.

 

In situatia in care se solicita reconstituirea unui act original, iar pierderea si distrugerea acestuia s-a produs in perioada in care inscrisul s-a aflat in pastrarea notarului public, nu se va percepe onorariu.

 

Sunt scutite de plata onorariilor actele intocmite in scopul valorificarii unor drepturi prevazute de legi speciale si de protectie sociala - declaratii privind ajutorul de somaj, privind ajutorul social, privind obtinerea alocatiei de stat pentru copii, privind acordarea burselor pentru elevi si studenti, pentru obtinerea derechizite scolare si pentru obtinerea de locuri de cazare in camin, pentru stabilirea si valorificarea drepturilor fostilor detinuti politici, veteranilor de razboi si vaduvelor acestora, privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap.

 

Onorariile pentru serviciile prestate de notarii publici se stabilesc de catre Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici, cu aprobarea ministrului justitiei. Ordinul ministrului justitiei nr. 46/2011 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici a fost publicat in Monitorul Oficial in 22 februarie.

 

Echipa Promoafaceri.com

 

Foto: lideruldeopinie.ro


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Ce despagubire poti primi daca esti victima unui accident
book Contabil Arad - P.R. Control & Accounting te pune in legatura cu expertii!
book Executor judecatoresc. Despre urmarirea mobiliara a creantelor
book 5 sfaturi pentru a trece cu bine de audit
book Lichidator financiar Florin Saftoiu
book Cat dureaza infiintarea unei firme
book Noi reguli pentru examenul de admitere la Institutul National al Magistraturii
book Proiect pentru organizarea activitatii de asistenta judiciara: Fara recompense in afara de onorariu
book Propuneri privind protectia copilului: Parintele caruia i-a fost incredintat minorul il va sprijini in mentinerea legaturilor cu celalalt parinte
book Controverse privind termenul de amenda pentru neasigurarea locuintei. De cand se aplica?
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online