Informatii articole

ARTICOLE

 

Nou concept legal in proiectul de Cod penal: confiscarea extinsa a averii

Nou concept legal in proiectul de Cod penal: confiscarea extinsa a averiiCategorie: Articole > Juridic
publicat: 06.07.2011

Bunurile instrainate in timpul cercetarilor penale ar putea fi confiscate, conform unei prevederi incluse in proiectul de modificare si completare a Codului penal, lansat in dezbatere publica de Ministerul Justitiei.

 

Proiectul introduce instrumentul confiscarii extinse a averii.

 

Noua prevedere este motivata prin transpunerea in legea romana a articolului 3 din Decizia-cadru 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, instrumentelor si altor bunuri aflate in legatura cu criminalitatea.

 

"Apreciind ca celelalte instrumente existente in domeniu nu au contribuit in mod suficient la asigurarea unei cooperari transfrontaliere eficace in materie de confiscare, intrucat un numar de state membre nu sunt inca in masura sa confiste in mod eficient produsele infractiunilor, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Decizia-cadru 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, instrumentelor si altor bunuri aflate in legatura cu criminalitatea, al carei scop este acela de a garanta ca toate statele membre dispun de norme eficiente in materie de confiscare a produselor avand legatura cu infractiunea, inter alia, in ceea ce priveste sarcina probei privind sursa bunurilor detinute de o persoana condamnata pentru o infractiune avand legatura cu criminalitatea organizata.

 

Desi in prezent Romania beneficiaza de un cadru legislativ coerent si cuprinzator, dezvoltat in concordanta cu standardele internationale in materia confiscarii produselor infractiunilor, acest cadru are anumite lacune, raportat la cerintele europene in materie", se arata in expunerea de motive privind adoptarea actului normativ.

 

"Masura confiscarii extinse trebuie sa fie cel putin una dintre cele trei variante prevazute la articolul 3 alineatul (2) literele (a), (b) si respectiv (c). In toate cazurile, aceasta permite confiscarea bunurilor provenind din activitati infractionale care nu au legatura directa cu infractiunea pentru care persoana este condamnata, mai exact, nu este dovedita legatura nemijlocita intre infractiunea care conduce la condamnare si bunurile care sunt confiscate. Este vorba de un principiu al confiscarii extinse a bunurilor condamnatului. Litera (a) vizeaza bunurile respective in cazul in care acestea provin din activitati efectuate intr-o perioada anterioara condamnarii, in timp ce litera (b) vizeaza bunurile care provin din activitati «similare». In ceea ce priveste litera (c), aceasta vizeaza disproportia dintre valoarea bunurilor si nivelul venitului legal al persoanei condamnate", se mai precizeaza in document.

 

In baza tratatului de aderare la Uniunea Europeana, Romania si-a asumat obligatia de a transpune in integralitate acquis-ul comunitar, obligatie care subzista si in ceea ce priveste transpunerea Deciziei-cadru 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, instrumentelor si altor bunuri aflate in legatura cu criminalitatea, Decizie-cadru ce are in cuprinsul sau ca termen de transpunere data de 15 martie 2007.

 

Netranspunerea totala a acestui instrument normativ al Uniunii Europene a fost cauzata in buna parte aspectelor controversate legate de raportarea cuprinsului actului normativ amintit la principiul constitutional al prezumtiei dobandirii licite a averii, aspecte pe care prezentul proiect isi propune sa le rezolve printr-o reglementare stricta si in concordanta atat cu exigentele constitutionale, cat si cu cerintele Uniunii Europene, potrivit Ministerului Justitiei.

 

Preluarea in dreptul intern a confiscarii extinse presupune reglementarea acelor cazuri expres si limitativ prevazute, in care desfasurarea de catre o persoana in mod constant pe o anumita perioada de timp de activitati cu caracter infractional de o gravitate sporita, cumulata cu lipsa altor venituri licite, este considerata ca fiind un probatoriu suficient pentru a permite instantei sa constate caracterul ilicit al veniturilor obtinute pe perioada derularii activitatilor cu caracter infractional, instituind astfel o noua viziune asupra sarcinii probei in materia dobandirii in mod licit a averii.

 

In conditiile in care aceasta opereaza exclusiv in proceduri penale, vizeaza o lista de infractiuni deosebit de grave si se aplica exclusiv unei persoane deja condamnate - introducerea confiscarii extinse nu este incompatibila cu prezumtia caracterului licit al averii, cuprinsa la art. 44 pct. 8 din Constitutia Romaniei. Aceasta prezumtie este una relativa, asa incat ea va fi rasturnata, de la caz la caz, prin administrarea probelor care vor crea convingerea instantei ca bunurile detinute de persoana condamnata sunt obtinute din savarsirea de infractiuni.

 

In acest context, conditiile prevazute prin prezentul proiect, si care trebuie dovedite in prealabil, sunt suficiente pentru a rasturna prezumtia fara a se incalca totusi principiul constitutional amintit.

 

Procurorul ar fi astfel obligat sa probeze doar faptul ca o persoana anume, intr-un interval de timp, a fost implicata in savarsirea anumitor infractiuni, de exemplu fapte de crima organizata. Din acel moment, judecatorul poate prezuma ca bunurile dobandite sunt rezultatul unor activitati infractionale desfasurate de persoana condamnata in cursul unei perioade anterioare condamnarii care este considerata rezonabila de catre instanta. In aceasta ipoteza ar reveni persoanei condamnate sarcina probei privind caracterul licit al averii dobandite. Daca judecatorul ajunge la concluzia ca valoarea bunurilor detinute este disproportionata in raport cu veniturile legale poate dispune confiscarea acestora de la persoana condamnata.

 

Echipa Promoafaceri.com

 

Foto: romanialibera.ro



Publicitatea ta!
publicitate


Informatii articole
articole din aceeasi categorie:
book Ce trebuie facut in caz de deces
book Ce despagubire poti primi daca esti victima unui accident
book Contabil Arad - P.R. Control & Accounting te pune in legatura cu expertii!
book Executor judecatoresc. Despre urmarirea mobiliara a creantelor
book 5 sfaturi pentru a trece cu bine de audit
book Lichidator financiar Florin Saftoiu
book Cat dureaza infiintarea unei firme
book Noi reguli pentru examenul de admitere la Institutul National al Magistraturii
book Proiect pentru organizarea activitatii de asistenta judiciara: Fara recompense in afara de onorariu
book Propuneri privind protectia copilului: Parintele caruia i-a fost incredintat minorul il va sprijini in mentinerea legaturilor cu celalalt parinte
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite știri și articole

Publicitatea ta!
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Publicitate online - promovare servicii

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink - publicitate

Ghid comunicare si promovare online