Informatii articole

ARTICOLE

 

Patronatele au huiduit proiectul privind combaterea evaziunii, dar Guvernul l-a adoptat rapid


Patronatele au huiduit proiectul privind combaterea evaziunii, dar Guvernul l-a adoptat rapidCategorie : Articole > Juridic
publicat pe : 31.05.2010

Masurile de combatere a evaziunii fiscale, contestate dur de patronate si de expertii financiari care au acuzat ca acestea sunt neconstitutionale si anticoncurentiale, au fost adoptate de Guvern, prin ordonanta de urgenta.

 

Una dintre masurile atat de contestate a fost cea care se refera la faptul ca detinerea in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea a peste 10.000 de tigarete sau mai mult de 200 de litri de bauturi spirtoase fara a fi marcate sau marcate necorespunzator va fi pedepsita cu inchisoare de la 1 la 4 ani.

 

Totodata, achizitiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peste, flori, zahar si materiale de constructii vor avea TVA, iar pentru tranzactiile in interiorul tarii cu aceleasi produse, la care se adauga painea, va fi aplicata taxarea inversa, respectiv la beneficiar.

 

Patronatele au criticat introducerea unei asemenea masuri, sustinand ca va duce la scumpirea alimentelor cu 7-15%, a bauturilor cu pana la 15% si la falimente masive in industria alimentara.

 

Sorin Minea, presedintele patronatului industrie alimentare - Romalimenta, spunea ca aceasta prevdere este o greseala majora, care va duce la disparitia productiei nationale. "Produsele din carne, unde materia prima se importa in proportie de 70%, pestele si fructele de mare importate in proportie de 90%, precum si legumele si fructele care se importa in proportie de 60%, dar si o serie de alte alimente, se vor scumpi cu 7-15%", spunea Minea.

 

Pe de alta parte, critici au fost primite si din partea expertilor financiari de la Deloitte Tax, care au catalogat aceste masuri ca fiind anticoncurentiale si neconstitutionale. "Desi nota de fundamentare a proiectului semnaleaza incalcarea reglementarilor comunitare, Guvernul se bazeaza probabil pe o reactie intarziata din partea reprezentantilor Comisiei Europene, mizand pe procedurile complexe si de durata care conduc la declansarea procedurii de infringement", sustinea, intr-un comunicat Pieter Wessel, Partener, Deloitte Tax.

 

Potrivit acestuia, instituirea unor astfel de bariere de comert inseamna incalcarea principiului fundamental al liberei circulatii a marfurilor, consimtit de statul roman prin semnarea Tratatului de Aderare. Astfel, o asemenea actiune va fi amendata prompt de institutiile europene, iar statul roman s-ar putea afla in postura de a suporta costuri semnificative.

 

Prin proiectul de combatere a evaziunii fiscale, adoptat de Guvern, la 1 august va fi suspendata valabilitatea autorizatiilor detinute de antrepozitarii fiscali de produse accizabile si ii va obliga pe acestia sa obtina un nou aviz, dar conditionat de lipsa datoriilor bugetare si plata unei garantii, noua autorizatie urmand sa fie acordata pentru maxim un an.

 

De asemenea, operatiunile de cesionare ori instrainare, sub orice forma, a actiunilor, partilor sociale sau activelor fixe ale antrepozitarilor autorizati ori ale unui antrepozitar a carui autorizatie a fost anulata sau revocata trebuie anuntate cu cel putin 60 de zile inainte de realizare, in vederea efectuarii controlului financiar-fiscal, si vor fi conditionate de plata datoriilor bugetare.

 

Firmele sau persoanele fizice care preiau de la un debitor declarat insolvabil active vandute fictiv sau la un pret "neserios" fata de valoarea de piata vor raspunde solidar cu acesta. Tot pentru debitorii declarati insolvabili, care nu isi mai pot achita obligatiile de plata restante, vor raspunde solidar si administratorii de drept ori de fapt care in perioada exercitarii mandatului ori a controlului efectiv nu si-au indeplinit obligatia legala de a cere instantei deschiderea procedurii insolventei, pentru obligatiile fiscale aferente perioadei respective si ramase neachitate la data declararii starii de insolvabilitate.

 

In acelasi timp, institutiile de credit vor fi obligate sa furnizeze Agentiei Nationale de Administrare Fiscala date privind rulajele si/sau soldurile conturilor deschise si sa informeze daca un debitor are sau nu inchiriate casete de valori, informatii care vor fi utilizate de ANAF pentru recuperarea datoriilor.

 

Reprezentantii Deloittte au atras atentia ca interzicerea functionarii antrepozitelor de depozitare de produse accizabile (alcool, tutun, produse energetice) incepand cu 1 august 2010 reprezinta un obstacol suplimentar pentru comertul cu aceste produse. Ei au mai sustinut ca o astfel de masura incalca sever principiul securitatii juridice, principiu conform caruia orice contribuabil trebuie sa aiba o garantie a stabilitatii legislatiei care sa ii ofere posibilitatea unei planificari a activitatii pe termen lung.

 

Reactiile nu au intarziat sa apara, astfel ca trei dintre primii patru mari importatori de bauturi alcoolice din Romania, Pernod Ricard, BDG Import si Cristalex, au anuntat deja ca isi vor muta antrepozitele de depozitare in Bulgaria si Ungaria. Pernod Ricard este importatorul marcilor Absolut Vodka, Ballantine's, Chivas Regal, Royal, Havana Club si Beefeater, din portofoliul BDG Import fac parte brandurile Jack Daniel's, Finlandia, Corona, Budweiser, Evian si vinurile Baron Phillipe, iar Cristalex este importatorul brandurilor Campari, Teacher's, Cinzano, Jim Beam, Grant's si Barclays.

 

Potrivit noilor prevederi, va fi sistata si eliberarea de autorizatii de functionare pentru magazine duty-free, iar termenul de valabilitate a actualelor avize va fi limitat la cinci ani de la data eliberarii, dar fara ca dupa acest interval sa mai fie eliberate noi autorizatii. Pana la acea data, vor fi introduse limite cantitative la produsele de tutun si alcool care pot fi vandute unei singure persoane prin magazinele duty-free, pentru consum de uz personal si fara accize.

 

Actul normativ instituie pedepse cu inchisoarea intre doi si sapte ani pentru persoanele fizice care trec granita fara sa declare la vama ca detin asupra lor o suma egala sau mai mare de 10.000 euro. Masura este una mult mai dura, in conditiile in care pana acum, sanctiunile aplicate erau amenda si confiscarea banilor.

 

Atributiile comisarilor Garzii Financiare si ale angajatilor Autoritatii Vamilor vor fi extinse, astfel ca ei vor avea dreptul sa opreasca mijloace de transport pentru control. In 2009, prin lege li s-a permis inspectorilor Garzii sa confiste bunuri si sa participe la perchezitii.

 

De asemenea, va fi introdusa o acciza de 100 euro/hl de produs la bauturile fermentate altele decat bere si vin, precum cidrul si bauturi fermentate din fructe, si va fi majorata acciza cu 100 euro, la 165 euro/hl, la produsele intermediare, care fac parte din aceeasi categorie, dar au o mai mare alcoolemie.

 

O alta prevedere care a nascut discutii vizeaza reintroducerea accizelor pentru unele produse considerate de lux (blanuri, parfumuri, bijuterii), expertii financiari apreciind ca Guvernul isi asuma riscul unei sanctiuni din partea Comisiei Europene, dupa ce anul trecut a decis eliminarea acestor taxe care contravin normelor comunitare.

 

"In aceste conditii, toti cei care vor fi nevoiti sa achite aceste taxe vor putea cere restituirea lor de la statul roman. Mai mult, Comisia Europeana a sesizat deja Romania in legatura cu aceasta incalcare a legislatiei comunitare, iar statul roman a fost de acord sa elimine aceste accize interne incepand cu 1 ianuarie 2010", sustin reprezentantii Deloitte.

 

Ordonantele de urgenta se publica imediat in Monitorul Oficial, ceea ce presupune aplicarea lor deindata. Ulterior, ele pot ajunge in Parlament, unde pot fi supuse eventualelor modificari.

 

Guvernul a ales rapiditatea in adoptarea acestui act normativ, de frica FMI care a solicitat in mod ferm o legislatie pentru combaterea evaziunii fiscale si a compus pe picior prevederi care dau nastere la noi reactii din partea celor asupra carora se vor rasfrange efectele.

 

Echipa Promoafaceri.com

 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Ce despagubire poti primi daca esti victima unui accident
book Contabil Arad - P.R. Control & Accounting te pune in legatura cu expertii!
book Executor judecatoresc. Despre urmarirea mobiliara a creantelor
book 5 sfaturi pentru a trece cu bine de audit
book Lichidator financiar Florin Saftoiu
book Cat dureaza infiintarea unei firme
book Noi reguli pentru examenul de admitere la Institutul National al Magistraturii
book Proiect pentru organizarea activitatii de asistenta judiciara: Fara recompense in afara de onorariu
book Propuneri privind protectia copilului: Parintele caruia i-a fost incredintat minorul il va sprijini in mentinerea legaturilor cu celalalt parinte
book Controverse privind termenul de amenda pentru neasigurarea locuintei. De cand se aplica?
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online