Informatii articole

ARTICOLE

 

Propuneri privind protectia copilului: Parintele caruia i-a fost incredintat minorul il va sprijini in mentinerea legaturilor cu celalalt parinte


Categorie : Articole > Juridic
publicat pe : 14.11.2011

Ministerul Muncii propune modificarea legislatiei privind protectia si promovarea drepturilor copilului, prin introducerea obligatiei parintelui caruia i-a fost incredintat copilul de a-l sprijini pe acesta in mentinerea relatiilor personale cu celalalt parinte, precum si cu rudele ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie.

 

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a lansat in dezbatare publica, pe site-ul institutiei, proiectul de lege privind modificarea si completarea  Legii nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, in scopul de a completa reglementarile existente in sensul unei mai bune respectari a anumitor drepturi ale copiilor.

 

In prezent, domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului este reglementat de Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2005. Prin intrarea in vigoare a acestei legi a fost instituit „principiul interesului superior al copilului", drept criteriu fundamental care sta la baza oricaror decizii luate de cu privire la persoana acestuia, concomitent cu instituirea rolului primordial al parintilor in cresterea si ingrijirea sa si caracterul subsidiar si complementar al interventiei autoritatilor publice in cadrul acestui proces.

 

Ce spun noile prevederi

 

Proiectul de act normativ introduse o serie de criterii, care sa faciliteze o mai buna interpretare a conceptului existent „interesul superior al copilului", in procesul de luare a unor decizii cu privire la copil.

 

Astfel, in determinarea acestuia se va avea in vedere, cel putin, urmatoarele aspecte: nevoile de dezvoltare ale copilului, opinia copilului, in functie de varsta si gradul de maturitate, istoricul acestuia, in mod special traumele suferite de copil in trecut sau care pot interveni in viitor, capacitatea parintilor sau persoanelor care urmeaza sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului de a raspunde nevoilor concrete ale acestuia.

 

Modificarile aduse au ca scop introducerea unor reglementari care sa asigure o mai buna responsabilizare a parintilor in ceea ce priveste cresterea si ingrijirea copilului, cu referire directa la interzicerea folosirii acestuia in activitati de practicare a cersetoriei in scopul de a obtine foloase materiale.

 

In acelasi timp, este introdusa obligatia parintilor de a presta, pe durata aplicarii unei masuri de protectie speciala fata de copil, a unor actiuni sau lucrari de interes local, in situatia in care plata contributiei la intretinea acestuia nu este posibila.

 

De asemenea, proiectul de lege introduce noi reglementari referitoare la dreptul de a mentine relatii personale cu parintii, prin introducerea obligatiei parintelui caruia i-a fost incredintat copilul de a-l sprijini pe acesta in mentinerea relatiilor personale cu celalalt parinte, precum si cu rudele ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie.

 

Mai mult, au fost introduse o serie de prevederi referitoare la posibilitatea instituirii unor masuri asiguratorii si a unor garantii pentru asigurarea punerii in executare a hotararii judecatoresti privind incredintarea copilului unuia dintre parinti, precum si reglementarea modului de exercitare in comun a drepturilor si obligatiilor parintesti de catre parintii divortati, precum si a dreptului parintelui, caruia nu i-a fost incredintat copilul, de a veghea la modul de crestere si educare a copilului.

 

Sunt introduse, in acelasi timp, sanctiuni pentru parinti, cadre didactice sau autoritati ale administratiei publice locale, in situatiile in care acestia nu isi indeplinesc in mod corespunzator atributiile sau responsabilitatile ce le revin in ceea ce priveste asigurarea cresterii sau ingrijirii adecvate a copiilor sau luarea masurilor de protectie speciala necesare.

 

Este de mentionat in acest sens, sanctionarea parintilor in cazul folosirii copilului in activitati de cersetorie, a cadrelor didactice in situatia aplicarii de tratamente umilitoare sau degradante, a serviciilor publice de asistenta sociala pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin sau a directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului in cazul neindeplinirii atributiei referitoare la verificarea si solutionarea sesizarilor privind cazurile de abuz, neglijare, exploatare si orice altei forme de violenta asupra copilului.

 

Aceste completari au rolul de a asigura o mai buna aplicare a prevederilor legale deja existente, proiectul de act normativ neintroducand noi atributii in sarcina Serviciilor Publice de Asistenta Sociala de la nivelul oraselor, municipiilor si comunelor.

 

Echipa Promoafaceri.com


RSS Feed

Publicitatea ta !
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Ce despagubire poti primi daca esti victima unui accident
book Contabil Arad - P.R. Control & Accounting te pune in legatura cu expertii!
book Executor judecatoresc. Despre urmarirea mobiliara a creantelor
book 5 sfaturi pentru a trece cu bine de audit
book Lichidator financiar Florin Saftoiu
book Cat dureaza infiintarea unei firme
book Noi reguli pentru examenul de admitere la Institutul National al Magistraturii
book Proiect pentru organizarea activitatii de asistenta judiciara: Fara recompense in afara de onorariu
book Controverse privind termenul de amenda pentru neasigurarea locuintei. De cand se aplica?
book Nou concept legal in proiectul de Cod penal: confiscarea extinsa a averii
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online