Informatii articole

ARTICOLE

 

Solutii de evitare a falimentului pentru firmele aflate in dificultate


Categorie : Articole > Juridic
publicat pe : 17.02.2010

Firmele aflate in dificultate se pot redresa si pot evita falimentul daca apeleaza la concordatul preventiv sau mandatul ad-hoc, proceduri instituite prin Legea 381/2009, intrata in vigoare la mijlocul lunii ianuarie.

 

Concordatul preventiv este un contract incheiat intre debitor si creditorii care detin cel putin doua treimi din valoarea creantelor acceptate si necontestate.

 

Prin acest contract, debitorul propune un plan de redresare a intreprinderii sale si de acoperire a creantelor acestor creditori impotriva sa. La randul lor, creditorii accepta sa sprijine eforturile debitorului de depasire a dificultatii in care se afla intreprinderea debitorului. Debitorul va trebui sa-si anunte din timp creditorii referitor la faptul ca are dificultati financiare si le propuna un plan concret pentru redresarea afacerii. Credi­torii trebuie convinsi sa accepte planul, ca varianta de evitare a falimentului.

 

Potrivit Legii 381, de la data comunicarii hotararii de constatare a concordatului preventiv de catre instanta se suspenda de drept urmaririle individuale ale creditorilor semnatari asupra debitorului si curgerea prescriptiei dreptului de a cere executarea silita a creantelor acestora contra debitorului. De la aceeasi data se suspenda de drept fata de creditorii semnatari curgerea dobanzilor, a penalitatilor si a oricaror alte cheltuieli aferente creantelor.

 

Pe perioada concordatului preventiv omologat nu se poate deschide procedura insolventei fata de debitor, iar debitorul isi desfasoara activitatea in limitele afacerii sale obisnuite, in conditiile concordatului preventiv, sub supravegherea conciliatorului.

 

Cea de-a doua procedura reglementata prin Legea 381/2009 este mandatul ad-hoc, o procedura confidentiala, declansata la cererea debitorului. Prin aceasta procedura, un mandatar ad-hoc, desemnat de instanta dintre practicienii in insolventa, negociaza cu creditorii in scopul realizarii unei intelegeri intre unul sau mai multi dintre acestia si debitor in vederea depasirii starii de dificultate in care se afla intreprinderea acestuia din urma.

 

Obiectul mandatului ad-hoc este acela de a realiza, in termen de 90 de zile de la desemnare, o intelegere intre debitor si unul sau mai multi creditori ai sai, in vederea depasirii starii de dificultate in care se afla intreprinderea debitorului, salvgardarii intreprinderii, pastrarii locurilor de munca si acoperirii creantelor asupra debitorului.

 

In scopul realizarii obiectului mandatului, mandatarul ad-hoc va putea propune stergeri, reesalonari sau reduceri partiale de datorii, continuarea sau incetarea unor contracte in curs, reduceri de personal, precum si orice alte masuri considera a fi necesare.

 

Organele care aplica aceste doua proceduri sunt instantele judecatoresti, prin judecatorulsindic sau, dupa caz, presedintele tribunalului, mandatarul ad-hoc, respectiv conciliatorul.

 

Echipa Promoafaceri

 

 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Ce despagubire poti primi daca esti victima unui accident
book Contabil Arad - P.R. Control & Accounting te pune in legatura cu expertii!
book Executor judecatoresc. Despre urmarirea mobiliara a creantelor
book 5 sfaturi pentru a trece cu bine de audit
book Lichidator financiar Florin Saftoiu
book Cat dureaza infiintarea unei firme
book Noi reguli pentru examenul de admitere la Institutul National al Magistraturii
book Proiect pentru organizarea activitatii de asistenta judiciara: Fara recompense in afara de onorariu
book Propuneri privind protectia copilului: Parintele caruia i-a fost incredintat minorul il va sprijini in mentinerea legaturilor cu celalalt parinte
book Controverse privind termenul de amenda pentru neasigurarea locuintei. De cand se aplica?
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online