Informatii articole

ARTICOLE

 

UNBR nu va accepta scutiri la examenul de intrare in barou. Cititi de ce


Categorie : Articole > Juridic
publicat pe : 16.02.2010

Examenul de primire in profesia de avocat va fi obligatoriu in 2010 pentru toti candidatii, fara sa fie acceptate cereri de scutiri, a hotarat Uniunea Nationala a Barourilor din Romania.

 

Decizia din 13 februarie, luata in cadrul Consiliului Uniunii, este motivata juridic, prin faptul ca, desi OUG 159/2008, care prevedea obligativitatea examenului de intrare in profesie, fara a fi acceptate scutiri, a fost declarata neconstitutionala, acest act normativ isi incetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial.

 

Exceptia de neconstitutionalitate privind OUG 159/2008 a fost analizata la Curtea Constitutionala in 9 februarie. Examenul de definitivat in profesia de avocat este programat in perioada 17 - 21 februarie, iar cele de primire in profesia de avocat - ca avocat stagiar si pentru persoanele care s-au definitivat in alte profesii juridice - vor fi organziate in 24 - 25 februarie, respectiv 24-28 februarie.

 

Avand in vedere aceste termene, UNBR a decis sa se continue procedurile pentru organizarea concursurilor.

 

"Se constată că in raport de dispozitiile art. 147 din Constitutia Romaniei si ale art. 31 alin (3) din Legea nr. 47/1992 a Curtii Constitutionale «Dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale isi incetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale dacă, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei» si dispozitiile art. 62 alin (3) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative «abrogarea unei dispozitii sau a unui act normativ are caracter definitiv. Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior sa se repuna in vigoare actul normativ initial», chiar si dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziei nr. 109 din 09.02.2010 a Curtii Constitutionale dispozitiile art. 16 alin (2) si (3) si ale art. 161 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, in forma anterioara intrarii in vigoare a OUG nr. 159/2008 sunt si raman abrogate pana la adoptarea unui act normativ de natura celui prevazut de art. 147 din Constitutia Romaniei. In consecinta, nu pot fi solutionate cererile de primire in profesie cu scutire de examen care s-ar intemeia pe aceste dispozitii legale, chiar si dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziei nr. 109 din 09.02.2010 a Curtii Constitutionale", potrivit deciziei UNBR.

 

OUG 159/2008 stabilea cadrul pentru organizarea in mod unitar a accesului in profesia de avocat, prin examen organizat la nivel national de UNBR, cu eliminarea paragrafelor din Legea 51/2005 potrivit carora puteau fi scutiti de examen, la cerer,e titularul diplomei de doctor in drept si cel care, anterior sau la data primirii in profesia de avocat, a indeplinit functia de judecator, procuror, notar, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel putin 10 ani.

 

Echipa Promoafaceri


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Ce despagubire poti primi daca esti victima unui accident
book Contabil Arad - P.R. Control & Accounting te pune in legatura cu expertii!
book Executor judecatoresc. Despre urmarirea mobiliara a creantelor
book 5 sfaturi pentru a trece cu bine de audit
book Lichidator financiar Florin Saftoiu
book Cat dureaza infiintarea unei firme
book Noi reguli pentru examenul de admitere la Institutul National al Magistraturii
book Proiect pentru organizarea activitatii de asistenta judiciara: Fara recompense in afara de onorariu
book Propuneri privind protectia copilului: Parintele caruia i-a fost incredintat minorul il va sprijini in mentinerea legaturilor cu celalalt parinte
book Controverse privind termenul de amenda pentru neasigurarea locuintei. De cand se aplica?
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online