Informatii articole

ARTICOLE

 

Romania se lauda la Expo Shanghai cu moasa, udatul fetelor si caznele la constructia drumurilor


 Romania se lauda la Expo Shanghai cu moasa, udatul fetelor si caznele la constructia drumurilorCategorie : Articole > Media, publicitate
publicat pe : 01.05.2010

Prezentarea traditiilor si a obiceiurilor pe site-ul Romaniei la Expo Shanghai 2010 incepe cu povesti legate de constructia drumurilor si de "caznele" la care erau supusi femeile si barbatii pentru a realiza drumurile din piatra conform planurilor romanilor.

 

"Toate drumurile duc la Roma" - aceasta este ideea pe care se concentreaza unul dintre cele patru puncte identificate de reprezentantii Romaniei ca fiind esentiale si definitorii pentru tara noastra.

 

"Drumurile comerciale ale Daciei, desi nu erau construite dupa cea mai avansata tehnica, satisfaceau nevoile de transport ale populatiei autohtone. Romanii aveau insa nevoie de artere solide de cirulatie, cu rol strategic si de aparare, care sa permita deplasarea rapida a trupelor si transportul avutiilor luate din Dacia. De aceea, imediat dupa cucerirea Daciei, ei incep construirea de drumuri dupa cea mai avansata tehnica a vremii.

 

Drumurile romane apar in toponimia romaneasca sub diferite denumiri: Drumul lui Traian, Drumul Imparatesc, Drumul Imparatului de Roua, Drumul Uriasilor, Drumul de Piatra etc. De aceste drumuri se leaga numeroase legende si povestiri populare din care redam, pe scurt, una: «Traian, fiind tovaras cu Novac, l-a ajutat pe acesta sa traga cu doi boi o brazda de plug. Traian a facut apoi o cale asternuta cu pietre, la care era dator tot omul a aduce noua pietre mari sau 13 caramizi. Femeia insarcinata trebuia sa aduca o piatra in plus. Si asa a facut aceasta cale mare si incovoiata ca drumul stelelor de pe cer si care astazi se cheama Traian».

 

Adesea, legendele infatiseaza caznele la care erau supusi barbatii si femeile pentru construirea drumurilor de piatra", este prezentarea acestui fragment de istorie care transpune in timp o poveste mereu actuala: infrastructura.

 

Fragmentul este urmat de un altul in care sunt arate rolul moasei la nasterea copilului si importanta prezentei nasilor la ceremonia religioasa a botezului. Dincolo de aspectele ritualice, botezul este descris ca un prilej de mare bucurie, parintii, rudele si toti cei apropiati participand la o mare petrecere care, in unele zone, poate sa dureze si trei zile.

 

Traditiile de nunta - petitul fetei, bradul, udatul fetelor, barbieritul mirelui, imbracatul miresei, hora miresei, ruperea turtei, furatul miresei, aruncatul buchetului si scosul voalului - sunt prezentate in mod pitoresc pe www.romaniaexpo2010.ro.

 

Seria traditiilor se incheie cu prezentarea calusarilor.

 

"Cea mai interesanta, mai complexa si mai arhaica dintre formele coregrafice rituale romanesti, dans de flacai, jucat mai ales in saptamana Rusaliilor si raspandit pe intreg teritoriul locuit de daco-romani este calusul. Folcloristii considera Jocul Calusarilor (Caluczenii) un dans in mare masura magic, cu numar impar de dansatori cu fete acoperite, vesminte femeiesti si glasuri prefacute de femeie, purtand cununi de pelin si de flori de camp, cu sabii in maini - ceata fiind condusa de staret si primicer, iar in multe zone, pentru sonorizarea dansului, membrii cetei au pinteni sau zurgalai legati pe pulpe", este fragmentul de final al paginii in care Romania arata care sunt obiceiurile si traditiile care ii definesc identitatea ca tara.

 

Ce s-a uitat? S-au omis obiceiurile legate de sarbatorile Craciunului, ale Anului Nou, ale Bobotezei si ale Invierii, de sarbatoarea traditionala a Dragobetelui, de venirea primaverii - Martisor, de costumele populare, de mestesugurile si artizanatul migalos, de dansurile populare, de mastile si papusile populare. Si lista poate continua.

 

Echipa Promoafaceri

 

 


RSS Feed

# proiectinvest.ro 2
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Cum razbesti pe piața din ce în ce mai aglomerata din online?
book Canapele extensibile si coltare pe site-ul de mobila si decoratiuni Decostores
book Fotograf profesionist pentru nunta
book Peste 150 de geci barbati Ralph Lauren originale pe ShopAlert
book Decostores va ofera mobila si biblioteci living vintage
book 5000 de carti la pret redus la Libris
book Un nou site de anunturi gratuite: tocma.ro
book In caz de probleme, sunati un Ghost Writer
book Cum alegi presa de calitate?
book Invitatiile pentru botez, cheia catre un eveniment de succes
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online