Informatii articole

ARTICOLE

 

De teama UE, se da unda verde certificatului energetic din 15 iunie. Avem deja 767 auditori


De teama UE, se da unda verde certificatului energetic din 15 iunie.  Avem deja 767 auditoriCategorie : Articole > Mediu, energie
publicat pe : 04.05.2010

Pana la 30 aprilie, 767 de specialisti au fost atestati ca auditori energeticic pentru cladiri, astfel ca de la 15 iunie ar putea fi aplicate prevederile legate de certificatele de performanta energetica a cladirii, evitandu-se astfel riscul sanctionarii Romaniei de catre Uniunea Europeana pentru intarziere.

 

In acest context, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) propune modificarea articolului XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2009 privind unele masuri financiar-bugetare prin care termenul de punere in aplicare a prevederilor legate de certificatele energetice este 1 ianuarie 2011.

 

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta al MDRT, elaborarea certificatelor de performanta energetica a cladirii si punerea acestora la dispozitia potentialilor cumparatori sau chiriasi de catre proprietari, in cazul vanzarii sau inchirierii locuintelor unifamiliale si a apartamentelor din blocurile de locuinte, ar trebui sa se aplice de la 15 iunie 2010.

 

Aceasta obligatie a fost stipulata prin articolul 23 din Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor. Legea 372/2005 prevede ca la incheierea oricarui contract de vanzare-cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii.

 

In nota de fundamentare a proiectului de act normativ elaborat in 28 aprilie, MDRT arata ca Romania a beneficiat deja de clementa Uniunii Europene referitoare la termenul suplimentar de trei ani pentru aplicarea acestor dispozitii.

 

"Situatia extraordinara prevazuta de art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, consta in necesitatea punerii in aplicare a prevederilor Directivei 2002/91/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 decembrie 2002 privind performanta energetica a cladirilor. Neadoptarea de urgenta a prezentului act normativ conduce la neindeplinirea obligatiilor asumate de Romania la data aderarii la Uniunea Europeana privind transpunerea in legislatia nationala a actelor normative comunitare, respectiv a Directivei 2002/91/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 decembrie 2002 privind performanta energetica a cladirilor. Pentru considerentele prezentate mai sus, se impune adoptarea de urgenta a prezentului proiect de act normativ", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta elaborat de minister.

 

Prin proiect este reglat nivelul costurilor tranzactiilor imobiliare in functie de consumurile energetice ale cladirilor/locuintelor si este stimulata activitatea specialistilor atestati ca auditori energetici pentru cladiri. De asemenea, se intentioneaza constientizarea detinatorilor cladirilor/locuintelor cu privire la necesitatea reducerii consumurilor energetice din cladiri/locuinte in conditiile realizarii si mentinerii confortului termic interior.

 

De asemenea, prin proiectul de act normativ se prevede ca atat precontractele semnate si incheiate la notariat pentru vanzare-cumparare locuinte, cat si documentatiile depuse la institutiile bancare in vederea perfectarii contractelor de vanzare-cumparare locuinte, inregistrate inainte de data intrarii in vigoare a actului normativ, sa se finalizeze conform legislatiei in vigoare la data incheierii/inregistrarii acestora.

 

Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.

 

De asemenea, proiectul urmareste cresterea protectiei consumatorilor prin informarea potentialilor cumparatori sau chiriasi cu privire la consumurile energetice ale cladirii/locuintei.

 

Termenul de aplicabilitate a prevederilor care impun eliberarea certificatelor energetice a fost amanat de mai multe ori in acest an, cauza principala invocata fiind numarul mic de auditori energetici atestati cu consecinta blocarii tranzactiilor. In plus, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a avertizat ca certificatul va majora pretul caselor vechi cu 5-10% si va bloca tranzactiile.

 

Ioan Andreica, secretar de stat in MDRT, sustinea in urma cu trei luni, ca "avem softurile, avem ghidurile, avem legislatia, din punct de vedere tehnic suntem pregatiti", dar ca este greu de spus daca numarul de auditori este de ajuns. De asemenea, s-a aratat ca este nevoie ca unele proceduri de evaluare a auditorilor energetici sa fie clarificate, in sensul simplificarii lor.

 

Asadar, in urma cu cateva luni, oficialii sustineau ca nu exista destui auditori energetici, numarul acestora fiind in martie de 620. Intre timp, in doar o luna, alti 150 de auditori si-au luat documentele necesare.

 

Echipa Promoafaceri.com

 


RSS Feed

Publicitatea ta !
publicitate


Informatii articole
Alte articole din aceeasi categorie:
book Bune practici pentru reciclare electrice – electronice in mod responsabil
book Alege un grup pompare de la Master Engineering pentru a putea pune in practica toate proiectele pentru asigurarea apei potabile
book Protejarea mediului inconjurator prin reciclare lemn
book Secol Impex recomanda folie polietilena de diferite tipuri
book KSK Clean - echipamente de curatenie
book Cea mai frumoasa fotografie din cosmos
book Delta Dunarii, prezentata prin aplicatii multimedia la Expozitia Internationala din Coreea
book Problemele de mediu, mediatizate de elevi prin programul YRE. Promoafaceri.com sustine proiectul
book Romania nu poate rezolva problema prafului. CE ne poate reclama la Curtea de Justitie a UE
book Resursele de apa din Romania, printre cele mai reduse din Europa, cerinta de apa in scadere
 
Informatii articole

ARTICOLE

 

Cele mai citite stiri si articole

Vezi oferta de promovare si publica acum!
Publicitatea ta !
publicitate

Parteneri PROMOAFACERI

Publicitate online - promovare produse

Comunicatul de presa - de la mesaj la stire, curs de comunicare premium cu abordare practica.

Proiect Comunicare, prima platforma online in care vorbim despre comunicare. Cursuri bazate pe experienta.

Publicitate online - promovare servicii

Servicii intocmire situatii de lucrari si devize oferta in constructii. Estimare lucrari si realizare deviz general.

Estimare resurse proiect, realizare antemasuratori pentru lucrari de arhitectura, structura si instalatii in constructii.

TextLink, vezi oferta de publicitate online

Ghid comunicare si promovare online